bijgesneden lebbis jansen

Zilveren raampje op de valreep

Vivienne Ypma – directeur Kleine Komedie heeft gisteren aan Lebbis & Jansen een Zilveren Raampje uitgereikt.

Vivienne: “Zuster Overste zei het al tegen Maria in de Sound of Music: “When God closes a door, he opens a window”.

Nu de deur van de Komedie voor mij gaat sluiten opende ik gisteren een laatste raampje. Bijgaand tref je de tekst aan die ik gisteren aan Hans en Dolf heb voorgelezen.”

 

Amsterdam, 22 december 2021

 

Lieve Hans en Dolf,

 

Daar staan we dan. Jullie weer even samen op ons podium en ik voor het allerlaatst in functie.

Na ruim 15 jaar vertrek ik op een moment dat er amper iets mogelijk is aan afscheidsceremonieel. Vandaar dat ik graag dit momentum creëer. En zoals scheidende presidenten dan gratie verlenen, overhandig ik graag nog één keer een Zilveren Raampje.

Met het Zilveren Raampje willen wij mensen eren die van bijzondere betekenis zijn voor De Kleine Komedie. Nou. Dan zijn we bij jullie aan het juiste adres.

Sterker nog. We hadden dat al eerder willen doen, toen Dolf hier zijn 30e oudejaars speelde. Ik had gehoopt dat jij er bij zou zijn geweest Hans, die middag van de 31e december in 2019. Maar toen dat niet het geval bleek te gaan zijn hebben we Dolf, ter huldiging, een lauwerkrans omgehangen.

Want we wilden graag een raampje geven, maar dan wel aan jullie allebei. Tegelijkertijd. Want hoewel jullie al 15 jaar geen duo meer zijn, jullie namen zijn in onze hoofden nog altijd met elkaar verbonden. En jullie zijn beiden van wezenlijk belang voor het cabaret in Nederland.

Lebbis en Jansen, hoe verschillend jullie programma’s in uitwerking ook zijn, de oorsprong van jullie beider werk is een grote, oprechte betrokkenheid bij de samenleving en het vermogen, met een grote grapdichtheid, de vinger op de zere plek te leggen. Jullie nodigen het publiek uit actief te zijn, een standpunt in te nemen, niet onverschillig te zijn. Een voorstelling van jullie laat zich amper vrijblijvend bekijken. Altijd actueel en scherp. Geen woorden maar daden.

Als engagement – persoonlijk, maatschappelijk én politiek –  het voornaamste criterium zou zijn bij het beoordelen van cabaret dan zijn jullie de koningen van het genre.

Zo dragen jullie in belangrijke mate bij aan het gezicht van De Kleine Komedie. Niet alleen in kwaliteit maar ook in kwantiteit. We hebben eens zitten tellen en inclusief alle Spijkers met Koppen, Preken voor eigen Parochies en andere presentaties hebben jullie samen bij elkaar opgeteld 805 keer op ons podium gestaan. En we zullen er vast nog wel een paar over het hoofd gezien hebben.

Vandaar deze huldeblijk waarmee we jullie graag publiekelijk in de schijnwerpers zetten en jullie namen voor altijd verbinden aan die van ons.

 

Veel liefs van ons allen!

Vivienne