Portretfoto Katinka Polderman – fotocredits Keke Keukelaar
Portretfoto Katinka Polderman – fotocredits Keke Keukelaar
bg13-S

Katinka Polderman

Masterclass beslisbomen maken

Anno 2024 is Katinka Polderman Beslisbomenmaker des Vaderlands met een eigen rubriek in De Volkskrant en Onze Taal.

In mei 2023 verscheen bij Lebowski het boek ‘Beslisbos’, met de beste beslisbomen tot nu toe én nieuwe, nog niet eerder gepubliceerde bomen. Hierin geeft Polderman een overzichtelijk en kordaat antwoord op vragen als ‘Staat u in uw kracht?’, ‘In welk geologisch tijdvak bent u beland?’ en ‘Bent u wakker of bent u woke?’ Om het boek te vieren gaf Polderman een aantal exclusieve masterclasses beslisbomen maken, in de leukste, fijnste theaters van Nederland. Een spectaculaire powerpointpresentatie, in elkaar geknutseld door Polderman zelf. En wijze lessen over het maken van beslisbomen, over creativiteit en de lol van jezelf verrassen. Tussen de regels door leert u hoe u in het leven kunt staan als een echte beslisboomchirurg.

Het is geen cabaret, het zijn geen liedjes, het is geen theater, het is geen lezing. Het is een gelegenheidspowerpointpresentatie waarbij veel te lachen valt en hier en daar nog wat wordt opgestoken ook. Tegendraads, origineel en nuchter, zoals u van deze veelzijdige maker gewend bent.

bg_light

Ik wil dat iedereen zich in elke kudde afvraagt: we doen dit nu wel, maar is dat wel normaal?

Over Katinka

Onverstoorbaar, gortdroog, licht absurdistisch, hilarisch en ontroerend.

De meest onverschrokken liedjesbakker van de lage landen. Al ruim 15 jaar draagt Polderman haar unieke steentje bij aan het cabaret en steeds is deze tegendraadse taalvirtuoos ongepolijst, gortdroog, origineel en onverstoorbaar. Polderman trekt onverdroten ten strijde tegen de vertrutting. Tegen de kuddegeest, eigenwijs en met die voor haar kenmerkende nuchterheid.

Zoals Polderman is er geen tweede. Ze is niet langer een goed bewaard geheim. Ze hoort bij de elite van het Nederlands cabaret.

 

De pers over Katinka

Telegraaf ★★★★

“Katinka beschikt nog altijd over de haar zo kenmerkende onderkoelde humor. Haar liedjes blijven haar sterkste troef.”

 

NRC ★★★

“De Kaandorpsiaanse air van opgewekte chaos waarmee Polderman deze kolderieke showconstructie uitvoert, geeft de liedjes de kans om te schitteren.
Die liedjes staan centraal en Polderman prijst hun grote variatie in onderwerp aan: van moederschap tot jihadisme. (…) Ze heeft bewezen tot de besten in het liedjesvak te horen en ze schreef dan ook weer lenig verwoorde songs.”

 

De Standaard ★★★★

“Het is satire die heel dicht tegen de werkelijkheid schuurt”

 

Theaterkrant.nl ★★★★

“Het is een optelsom: haar lijzig Zeeuwse tongval, haar presentatie uit de losse pols, de oubollige vorm van het bingo-avondje, de ietwat lompe kledingkeus, het grofbesnaarde, de terloopse gortdroge humor en zelfspot en puik geschreven liedteksten. (…) Haar teksten zitten altijd geheid goed in elkaar. Vol originele gedachtes, vuile grappen, spot en grappige schaamteloosheid. Het is Polderman ten voeten uit: met een pesterig lachje en laarzen vol Zeeuwse zuigende klei over je schoongeboende keukenvloer banjeren.”

 

Parool ★★★★

“Het is engagement met een kwinkslag, maatschappijkritiek met het vingertje omlaag.”

 

AD ★★★★

“Lekker lijzig, loepzuiver en heerlijk hysterisch”

“Gortdroge humor, spitsvondige observaties en engagement.”

bg_light

Liedjes schrijven, dat kan Polderman als geen ander.

NRC

Liedschrijfster

Naast de liedjes voor haar eigen programma schrijft Katinka ook liedjes in opdracht. Bijvoorbeeld Snapje? voor het programma Klokhuis. Het Snapje? Kilo, pond en ons door Katinka Polderman en Kenny B won in april 2018 de Willem Wilminkprijs. Dat is de prijs voor het beste kinderlied voor televisie.

Katinka was ook regelmatig met een zelfgeschreven lied te zien in de talkshow van Merel Westrik Ladies Night op Net 5.

Meer over Katinka? Kijk op Poldermanie.nl voor het laatste nieuws, video’s en blogs.