je bevindt je hier: Home / Voorstellingen / Erik van Muiswinkel - De Olieworstelaar
Artiest...

Erik van Muiswinkel

Laatste Nieuws

Prachtige recensies voor Erik

Op 3 februari stond Erik van Muiswinkel te schitteren op het podium van Drachten. in één klap heel Friesland veroverd, want de kranten zijn lovend.Frie... »

Terugluisteren: Erik bij Nooit Meer Slapen

Vannacht was Erik van Muiswinkel te gast bij Nooit Meer Slapen. Dit is hét late-night cultuurprogramma van NPO Radio 1.  Het programma is elke werkd... »

De pers over De Olieworstelaar - Erik v Muiswinkel

De pers over De Olieworstelaar van Erik van Muiswinkel:Parool: “De Olieworstelaar bevat persoonlijke, intieme verhalen die Van Muiswinkel soepel verbindt aan g... »

Terugluisteren: Van Muiswinkel & Van Vleuten

3 augustus 2015 zond Andermans Veren een zomerspecial uit over Van Muiswinkel en Van Vleuten.Klik HIER om de special terug te luisteren. Erik is vanaf september ... »

30 mei: Schettino! van Erik van Muiswinkel op NPO3

Op zaterdag 30 mei zal de prijswinnende voorstelling Schettino! van Erik van Muiswinkel  om 21:45 te zien zijn op NPO3.Schettino sleepte in 2014 de Poelifinario binn... »

Juryrapporten Poelifinario en Neerlands Hoop

Naast Erik van Muiswinkel, genomineerde en winnaar van de Poelifinario met zijn voorstelling Schettino! waren onder andere ook Martijn Koning, met zijn voorstelling ... »

Erik van Muiswinkel wint Poelifinario!

Zondag 7 september 2014 zijn de winnaars van de VSCD Cabaretprijzen - de Poelifinario en de Neerlands Hoop - bekend gemaakt tijdens de uitreiking op De Nederlandse Cabaretdage... »

Terugkijken: COJONES bij Pauw & Witteman

Woensdag 14 mei waren Erik van Muiswinkel, Martijn Koning, Rob Urgert en Owen Schumacher te gast bij Pauw & Witteman. Onderwerp van gesprek was COJONES; het... »

14 mei: De ploeg van COJONES bij Pauw & Witteman

Woensdag 14 mei schuiven Erik van Muiswinkel, Martijn Koning, Rob Urgert en Owen Schumacher aan bij Pauw & Witteman. Onderwerp van gesprek is COJONES; het satirische ... »

Terugluisteren: Erik v Muiswinkel over Schettino!

24 maart was Erik van Muiswinkel te gast bij het programma Vroeger of Later. Dit radioprogramma wordt wekelijks met veel enthousiasme gemaakt door Bram van Leeuwen voor Radio ... »

Terugluisteren: column Erik van Muiswinkel

Erik van Muiswinkel verzorgde zondag 5 augustus een gastcolumn voor het radioprogramma Vroege Vogels. Een kleine lezing over de essentie van de natuur, het lot van de men... »

Terugkijken: Erik van Muiswinkel over flop tv show

In het actualiteitenprogramma Studio Televisie TV sprak Erik van Muiswinkel over zijn nieuwe dagelijkse praatprogramma op Nederland 2. Het had hét paradepaardje va... »

Terugkijken: Erik van Muiswinkel bij Adieu God

In het tv-programma Adieu God ging Erik van Muiswinkel het gesprek aan met EO-presentator Tijs van den Brink over zijn afscheid van het geloof. Christelijk opgevoed, enor... »

Terugkijken: Erik van Muiswinkel over Drs. P.

Maandag 23 april bracht Erik van Muiswinkel bij Pauw & Witteman een kleine ode aan Drs. P. Wat maakt Drs. P. zo bijzonder, en hoe heeft hij Erik en andere k... »

Terugkijken: Erik bij Dit Was Het Nieuws

Zaterdag 24 maart was Erik van Muiswinkel te gast bij Dit Was Het Nieuws. Het nieuws van de week, gevat in satire, zin en onzin. Kijk de uitzending HIER terug.Erik speelt mome... »

Meer nieuws

Tweets

  1. @paulmasonnews I don’t speak Dutch but I like the sound of kapitalisme is hopeloos geflopt https://t.co/r8dMdALkNe
  2. @erikvmuiswinkel Els Moors. Wat een mooie vrouw. Gutmensch if ever there was one. In de juist prachtige oerbetekenis vh woord. https://t.co/FZXMzvVw1X
  3. @AndieARBEIT De eerste die 5 anti @umarebru tweets vindt van dezelfde auteur, zonder spelfouten, krijgt een pony.
Erik van Muiswinkel

Erik van Muiswinkel (Eemnes, 1961) is voor het eerst actief als cabaretier met de groep Zak & As, met wie hij in 1985 het Leids Cabaret Festival wint. In 1986 wordt Erik redactielid van het televisieprogramma RUR van Jan Lenferink en was hij medewerker en tekstschrijver voor het Schooltv-weekjournaal.

Hij werkte mee met VOF De Kunst en deed twee seizoenen mee aan het programma Ook dat nog!. Tussen 1993 en 1995 maakt hij deel uit van het cabaret van Spijkers met koppen.

Voor Henk Spaans tv-programma Studio Spaan creëert Erik tussen 2000 en 2003 onvergetelijke en soms dodelijke imitaties van onder meer Anton Geesink, Jan Mulder en Harry van Raaij. Bij dit programma werkt hij samen met Diederik van Vleuten. Vanwege zijn medewerking aan Studio Spaan stopt Erik als vaste medewerker aan Kopspijkers, maar tot aan het einde van het programma in 2005 is hij een regelmatige gast. Recentelijk is Erik te zien in de rubriek Je Mist Meer Dan Je Ziet, bij het tv-programma De Wereld Draait Door.

Erik maakt onder meer uitstapjes als Hoofdpiet tijdens de jaarlijkse Sinterklaasviering, en als Scrooge in de gelijknamige kerstvoorstelling.

In het theater speelde hij samen met o.a. Margôt Ros, Justus van Oel en natuurlijk Diederik van Vleuten. Samen met laatstgenoemde maakte Erik zeven theatervoorstellingen. Voor Antiquariaat Oblomow worden zij genomineerd voor de Poelifinario (2006). Met het Tibetlied uit Mannen met Vaste Lasten wonnen Erik en Diederik van Vleuten de Annie M.G. Schmidtprijs. De samenwerking met Van Vleuten eindigde op kerstavond 2009, na een afscheidstournee met het programma Mannen, het allerbeste!

In 2011 zit Erik 50 jaar in het vak. Hij komt dan met zijn eerste solo voorstelling 4-8-'61, die in 2012 in reprise gaat. In december 2012 is Erik de ankerman van de VARA Oudejaarsconference 2012, na het succes van de conference Gedoog Hoop & Liefde in 2010.

In seizoen 2013-2014 is Erik te zien met zijn nieuwe solovoorstelling Schettino!.
Met Schettino! won Erik dit jaar De Poelifinario, de cabaretprijs voor de theatermaker met het meest indrukwekkende programma van het seizoen.De Olieworstelaar
Fotografie:
Govert de Roos
Uitsnede affichebeeld
Govert de Roos - Gijs Kuijper
Uitsnede 2
Govert de Roos - Gijs Kuijper
Affichebeeld
Govert de Roos - Gijs Kuijper
Scenefoto 1
Lies Geluk
Scenefoto 2
Lies Geluk
Scenefoto 3
Lies Geluk
Scenefoto 4
Lies Geluk
Scenefoto 5
Lies Geluk

De Olieworstelaar

Erik van Muiswinkel is terug in het theater met zijn nieuwe voorstelling De Olieworstelaar en hij is klaar voor de volgende ronde!

Na de soepele winstpartijen versus Barack Obama en kapitein Schettino, neemt hij het in De Olieworstelaar tegen Erik van Muiswinkel op. Een veel geduchter tegenstander.


In een reeks schermutselingen (over bijvoorbeeld UNESCO, topsport, openbaar sterven, vluchtelingen, China en Theo van Gogh) laat hij zichzelf in honderd hilarische minuten alle hoeken van de ring zien. Want het is ook een keertje mooi geweest.

De voorstelling de Olieworstelaar is gespierd cabaret van een theatrale mannetjesputter.


Een grappig, grimmig en uitputtend man tegen man-gevecht waarin de cabaretier zichzelf tegenkomt, het opgeeft, toch doorzet en het publiek laat winnen.

Stevige grappen, rake typeringen, relativeringen en mopperige terzijdes.

Kortom: Erik van Muiswinkel op zijn best!

******

NRC:
Rake grappen. Cabaret waar je lang over napraat.

Volkskrant: 
Van Muiswinkel toont zijn literaire gave en de kunst om zijn publiek in te palmen.

Parool:
Prachtig van taal, gelardeerd met een exact afgewogen hoeveelheid grappen. Een sterk staaltje zelfreflectie.

Telegraaf:
Theaterman pur sang.

Leidsch Dagblad:
Erik van Muiswinkel treft doel met zowat ieder woord. Virtuoos vertelde verhalen.

Meppeler Courant:
Veelzijdig. Geweldige conferences. Prachtige rode draad. Fantastische imitaties. Onnavolgbaar. Briljant.

******
 
De pers over zijn voorstelling de Olieworstelaar!

Parool: 
“De Olieworstelaar bevat persoonlijke, intieme verhalen die Van Muiswinkel soepel verbindt aan grotere kwesties. Als kind zag hij hoe zijn vader in een toneelstuk werd aangeklaagd. Hij begreep fictie nog niet en wilde het podium bestormen, maar het ontbrak hem aan lef. 'Als het ergens om gaat, blijf ik zitten.' 
Die opmerking echoot de hele avond na. We zien een man, uiteindelijk bijna letterlijk, met zichzelf worstelen. (…) Een sterk staaltje zelfreflectie, maar geen mea culpa. Van Muiswinkel behoudt ook als het om hemzelf gaat altijd de nuance. Kwetsen is toch net wat minder erg dan martelen.”

NRC: Van Muiswinkel: Rake grappen
“Van Muiswinkel is een persoonlijkheid die zijn gehoor soepel meeneemt. Kritisch is hij tussendoor ook volop: over de feilbaarheid van principes, over gebrekkige zelfkennis.  (…) Cabaret waar je lang over napraat.”

Leidsch Dagblad: Erik van Muiswinkel treft doel met zowat ieder woord
“Er is eindelijk weer cabaret te zien dat cabaret mag heten. Gerijpt in het vak, gaat Erik van Muiswinkel in ‘De Olieworstelaar’ los op alles wat deze maatschappij en ook hem in beroering brengt. Helemaal alleen en zonder liedjes is hij een uur en drie kwartier aan het woord en zowat elk woord treft doel en ontregelt menig maatschappelijk debat. 
Van Muiswinkel krijgt er vat op, dwars koersend op de golven van de actualiteit.”

Volkskrant:
“Van Muiswinkel is de vijftig ruim gepasseerd en realiseert zich dat het niet de minsten zijn die de vijftig niet hebben gehaald, zoals Martin Bril en Theo van Gogh. Over de laatste heeft hij een schitterend filmverhaal, waarin Van Muiswinkel als twintiger een zoenscène met een aanzienlijk oudere vrouw moest opnemen. Het bleek een onverwacht gelukzalige ervaring. Met zulke verhalen kweekt de rasverteller Van Muiswinkel een gemoedelijk sfeertje. (…) Van Muiswinkel toont zijn literaire gave en de kunst om zijn publiek in te palmen. [..]”

Telegraaf:
“Stond hij in zijn vorige Poelifinario-winnende voorstelling Schettino! nog met een complete band op de planken, deze voorstelling is een stuk minder uitbundig. Van Muiswinkel vertelt vol overgave de ene na de andere anekdote. Over zijn vader, over zijn eerste theaterervaring en over het feit dat hij beseft dat een sportcarrière er nu definitief niet meer in zit nu hij een iets te dikke kalende vijftiger is met een ‘dad bod’. En vertellen dat kan deze theaterman pur sang als geen ander. Het publiek hangt aan zijn lippen.” 

Meppeler Courant: Veelzijdige Van Muiswinkel is ijzersterk
“De rijkdom van het programma zit hem in de veelzijdigheid, de combinatie van geweldige conferences, autobiografische verhalen, anekdotes, een kritisch eerbetoon aan Theo van Gogh en keiharde steken onder en boven water gericht op de politieke islam. Van Muiswinkel toont lef en rolt een prachtige rode draad uit. (…) Zijn handelsmerk, de fantastische imitaties, ontbreken uiteraard niet. (…) Erik van Muiswinkel is krankzinnig goed als de Chinese regeringsvertegenwoordiger die Van Muiswinkel attaqueert, omdat deze het lef heeft actie te voeren tegen deelname aan de Olympische Spelen in Peking in 2008. Op onnavolgbare wijze somt hij de schendingen van de mensenrechten in het land van Van Muiswinkel op. Hij heeft een paar briljante vondsten.” 

Trouw:
“Van Muiswinkel kan het ook alleen af, met zijn charismatische, beheerste manier van voordagen.“

Theaterkrant.nl
“Zijn lezing als Chinees leider die Nederland en Van Muiswinkel de les leest over de mensenrechten hier, is een grappig staaltje zelfreflectie.

Cabaret.nl
“Tussen de verhalen door houdt Erik de actualiteit vast. Zo weet hij als Hoofdpiet van het Sinterklaasjournaal een zeer komisch pleidooi te houden voor het oudhollandse feest. (…) Het verhaal is hilarisch. De show is los.
De voorstelling van Erik staat bol van heerlijke zelfspot. (…) Kortom, een prachtige voorstelling, waarin Erik van Muiswinkel laat zien wat hij waard is, waarin hij weer geweldige typetjes neerzet, ijzersterke humor laat zien en de zaal tot tranen toe laat lachen.”Downloads

Technische info (1) (.pdf)

Voorstellingen

Periode...
Plaats...
+km


za 30-04-2016 Erik van MuiswinkelErik van Muiswinkel
De Olieworstelaar
Alphen aan den Rijn
Castellum
(0172) 42 92 92
Bestel kaarten
di 03-05-2016 Erik van MuiswinkelErik van Muiswinkel
De Olieworstelaar
Bussum
Spant!
(035) 693 32 54
Bestel kaarten
wo 04-05-2016 Erik van MuiswinkelErik van Muiswinkel
De Olieworstelaar
Maastricht
Theater aan het Vrijthof
(043) 350 55 55
Bestel kaarten
vr 06-05-2016 Erik van MuiswinkelErik van Muiswinkel
De Olieworstelaar
Dordrecht
Schouwburg Kunstmin
(078) 639 79 79
Bestel kaarten
za 07-05-2016 Erik van MuiswinkelErik van Muiswinkel
De Olieworstelaar
Purmerend
Theater de Purmaryn
(0299) 43 22 05
Bestel kaarten
Alle voorstellingen van Erik van Muiswinkel »