je bevindt je hier: Home / Voorstellingen / Erik van Muiswinkel - De Olieworstelaar
Artiest...

Erik van Muiswinkel

Laatste Nieuws

Terugluisteren: Van Muiswinkel & Van Vleuten

3 augustus 2015 zond Andermans Veren een zomerspecial uit over Van Muiswinkel en Van Vleuten.Klik HIER om de special terug te luisteren. Erik is vanaf september ... »

30 mei: Schettino! van Erik van Muiswinkel op NPO3

Op zaterdag 30 mei zal de prijswinnende voorstelling Schettino! van Erik van Muiswinkel  om 21:45 te zien zijn op NPO3.Schettino sleepte in 2014 de Poelifinario binn... »

Terugkijken: Erik bij Kunstof TV

Gisteren was Erik van Muiswinkel te gast bij Kunststof TV.Op 3 oktober verschijnt bij uitgeverij Van Oorschot een hele speciale bloemlezing van de 'kinderversjes' en &... »

Terugkijken: reportage De NL Cabaretdagen

In het weekend van De Nederlandse Cabaretdagen (DNCD) werden de cabaretprijzen Poelifinario en de Neerlands Hoop uitgereikt als afsluiting.HumorTV Reports maakte een... »

Juryrapporten Poelifinario en Neerlands Hoop

Naast Erik van Muiswinkel, genomineerde en winnaar van de Poelifinario met zijn voorstelling Schettino! waren onder andere ook Martijn Koning, met zijn voorstelling ... »

Erik van Muiswinkel wint Poelifinario!

Zondag 7 september 2014 zijn de winnaars van de VSCD Cabaretprijzen - de Poelifinario en de Neerlands Hoop - bekend gemaakt tijdens de uitreiking op De Nederlandse Cabaretdage... »

Terugkijken: COJONES bij Pauw & Witteman

Woensdag 14 mei waren Erik van Muiswinkel, Martijn Koning, Rob Urgert en Owen Schumacher te gast bij Pauw & Witteman. Onderwerp van gesprek was COJONES; het... »

14 mei: De ploeg van COJONES bij Pauw & Witteman

Woensdag 14 mei schuiven Erik van Muiswinkel, Martijn Koning, Rob Urgert en Owen Schumacher aan bij Pauw & Witteman. Onderwerp van gesprek is COJONES; het satirische ... »

Terugluisteren: Erik v Muiswinkel over Schettino!

24 maart was Erik van Muiswinkel te gast bij het programma Vroeger of Later. Dit radioprogramma wordt wekelijks met veel enthousiasme gemaakt door Bram van Leeuwen voor Radio ... »

Terugluisteren: column Erik van Muiswinkel

Erik van Muiswinkel verzorgde zondag 5 augustus een gastcolumn voor het radioprogramma Vroege Vogels. Een kleine lezing over de essentie van de natuur, het lot van de men... »

Terugkijken: Erik van Muiswinkel over flop tv show

In het actualiteitenprogramma Studio Televisie TV sprak Erik van Muiswinkel over zijn nieuwe dagelijkse praatprogramma op Nederland 2. Het had hét paradepaardje va... »

Terugkijken: Erik van Muiswinkel bij Adieu God

In het tv-programma Adieu God ging Erik van Muiswinkel het gesprek aan met EO-presentator Tijs van den Brink over zijn afscheid van het geloof. Christelijk opgevoed, enor... »

Terugkijken: Erik van Muiswinkel over Drs. P.

Maandag 23 april bracht Erik van Muiswinkel bij Pauw & Witteman een kleine ode aan Drs. P. Wat maakt Drs. P. zo bijzonder, en hoe heeft hij Erik en andere k... »

Terugkijken: Erik bij Dit Was Het Nieuws

Zaterdag 24 maart was Erik van Muiswinkel te gast bij Dit Was Het Nieuws. Het nieuws van de week, gevat in satire, zin en onzin. Kijk de uitzending HIER terug.Erik speelt mome... »

Meer nieuws

Tweets

  1. @uitgeverBrandt 'Het nieuwe boek van @mikebodde Boddé is volslagen van de pot gerukt' - @erikvmuiswinkel in @FabmagazineNL http://t.co/n6GnGn96Hw
  2. @erikvmuiswinkel Ter verdediging van Twitter: er wordt ook veel goeds mee gedaan... #glaucio #Márcia ????
  3. @Anijsblokje @erikvmuiswinkel Klopt. Prachtig geschreven artikel trouwens.
Erik van Muiswinkel

Erik van Muiswinkel (Eemnes, 1961) is voor het eerst actief als cabaretier met de groep Zak & As, met wie hij in 1985 het Leids Cabaret Festival wint. In 1986 wordt Erik redactielid van het televisieprogramma RUR van Jan Lenferink en was hij medewerker en tekstschrijver voor het Schooltv-weekjournaal.

Hij werkte mee met VOF De Kunst en deed twee seizoenen mee aan het programma Ook dat nog!. Tussen 1993 en 1995 maakt hij deel uit van het cabaret van Spijkers met koppen.

Voor Henk Spaans tv-programma Studio Spaan creëert Erik tussen 2000 en 2003 onvergetelijke en soms dodelijke imitaties van onder meer Anton Geesink, Jan Mulder en Hans van Raaij. Bij dit programma werkt hij samen met Diederik van Vleuten. Vanwege zijn medewerking aan Studio Spaan stopt Erik als vaste medewerker aan Kopspijkers, maar tot aan het einde van het programma in 2005 is hij een regelmatige gast. Recentelijk is Erik te zien in de rubriek Je Mist Meer Dan Je Ziet, bij het tv-programma De Wereld Draait Door.

Erik maakt onder meer uitstapjes als Hoofdpiet tijdens de jaarlijkse Sinterklaasviering, en als Scrooge in de gelijknamige kerstvoorstelling.

In het theater speelde hij samen met o.a. Margôt Ros, Justus van Oel en natuurlijk Diederik van Vleuten. Samen met laatstgenoemde maakte Erik zeven theatervoorstellingen. Voor Antiquariaat Oblomow worden zij genomineerd voor de Poelifinario (2006). Met het Tibetlied uit Mannen met Vaste Lasten wonnen Erik en Diederik van Vleuten de Annie M.G. Schmidtprijs. De samenwerking met Van Vleuten eindigde op kerstavond 2009, na een afscheidstournee met het programma Mannen, het allerbeste!

In 2011 zit Erik 50 jaar in het vak. Hij komt dan met zijn eerste solo voorstelling 4-8-'61, die in 2012 in reprise gaat. In december 2012 is Erik de ankerman van de VARA Oudejaarsconference 2012, na het succes van de conference Gedoog Hoop & Liefde in 2010.

In seizoen 2013-2014 is Erik te zien met zijn nieuwe solovoorstelling Schettino!.
Met Schettino! won Erik dit jaar De Poelifinario, de cabaretprijs voor de theatermaker met het meest indrukwekkende programma van het seizoen.De Olieworstelaar
Fotografie:
Govert de Roos
Uitsnede affichebeeld
Govert de Roos - Gijs Kuijper
Uitsnede 2
Govert de Roos - Gijs Kuijper
Affichebeeld
Govert de Roos - Gijs Kuijper

De Olieworstelaar

Gespierde grappen, rake typeringen, relativeringen en mopperige terzijdes waarbij enig welgemeend moralisme heel goed past. 

Na zijn prijswinnende Schettino! staat van Muiswinkel er alleen voor.  
Maar: hij heeft gelukkig zichzelf nog!

De Olieworstelaar is de moderne mens M/V: niet te vatten. 
Glimmend en gezond,  maar tot welke prijs? 
Veelzijdig ZZP-er (Zich Zelf Profilerend),  maar met welk recht? 
Sterk en slim, maar met welk doel? 

Erik worstelt zichzelf door de eenentwintigste eeuw heen, en haalt vermoedelijk de helft nog niet. Zo’n nieuwe eeuw is misschien nog wel te vatten, maar jezelf begrijpen…  dat is een ander kopje thee. 

Het theater is al dertig jaar de werkkamer van deze kleine zelfstandige, en zonder daverende lach is zijn zaal niet gevuld. Stil mag het er ook zijn, maar wel met zijn allen.

De Olieworstelaar! Gespierd cabaret van een theatrale mannetjesputter. 
Vanaf september in de ring.

******

De pers over zijn vorige voorstelling Schettino!

NRC (***): Erik van Muiswinkel gaat geestig falende leiders te lijf
"In conferences, imitaties en concies geschreven liedjes behandelt Van Muiswinkel hun deconfitures, met gespierde grappen, rake typeringen, relativeringen en mopperige terzijdes waarbij enig welgemeend moralisme heel goed past. (…) Het intelligente soort cabaret waarin Van Muiswinkel uitblinkt."

De Telegraaf (3 ½  ster): Van Muiswinkel aan het roer
"Erik van Muiswinkel zet in Schettino!, ondersteund door een swingende band, al zijn talenten in; die van charmante verhalenverteller, imitator (o.a. Maarten van Rossem en Louis van Gaal komen voorbij), grappenmaker en liedjeszanger. (…) Hier staat een ervaren gastheer op het toneel die weet hoe hij zijn publiek moet vermaken met een goed bedacht, kloppend verhaal." 

Trouw (***):
"Waar zijn tegenwoordig de leiders met kloten van staal? Op wie kunnen we nog bouwen? Cabaretier Erik van Muiswinkel fileert het leiderschap in zijn nieuwe voorstelling ‘Schettino!'. En als het erop aankomt, wil hij zijn verantwoordelijkheid best nemen. (...) De cabaretier versnijdt actuele onderwerpen met anekdotes uit zijn eigen leven. (...) Het feestelijk ironische lied over Desi Bouterse - pas echt een leider met een smetteloos blazoen, want hij is immers nooit ergens op gepakt - is een schot in de roos."

Parool (***):
"Het is een ambachtelijke voorstelling van een vakman, vol mooie taal en onderbouwde meningen."
De Persdienst (Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad, etc.) 
Zinnen uit de speciaalzaak
"Hij blijft meester van de taalbeheersing, want bij hem proef je dat iedere zin uit een speciaalzaak komt. (...) Erik van Muiswinkel poetst met ‘Schettino!' een kleinkunsttraditie op van cabaret dat ergens over gaat. En dat nog vakkundig wordt gebracht óók."

Theaterkrant (****): Heimwee naar de gruwelmeester
"Schettino! is een olijk, soms scherp ironisch, maar vooral ook luchtig en fijn avondje cabaret. Waarin Van Muiswinkel ons ‘Gesundes Volksempfinden' eens lekker uitdaagt, zonder al te pretentieus te willen zijn. En waarin de cabaretier zich kan uitleven in een van zijn sterkste theatrale gaves, de imitatie van de bekende Nederlander. Geen betere methode om de lachers flink op zijn  hand te krijgen, want Van Muiswinkel is dan onweerstaanbaar."

Downloads

Technische info (1) (.pdf)

Voorstellingen

Periode...
Plaats...
+km


vr 18-09-2015 Erik van MuiswinkelErik van Muiswinkel
De Olieworstelaar
try-out
Den Bosch
Verkadefabriek
073 6 81 81 60
Bestel kaarten
za 19-09-2015 Erik van MuiswinkelErik van Muiswinkel
De Olieworstelaar
try-out
Den Bosch
Verkadefabriek
073 6 81 81 60
Bestel kaarten
di 22-09-2015 Erik van MuiswinkelErik van Muiswinkel
De Olieworstelaar
try-out
Deventer
Theater Bouwkunde
(0570) 61 40 75
Bestel kaarten
wo 23-09-2015 Erik van MuiswinkelErik van Muiswinkel
De Olieworstelaar
try-out
Deventer
Theater Bouwkunde
(0570) 61 40 75
Bestel kaarten
za 26-09-2015 Erik van MuiswinkelErik van Muiswinkel
De Olieworstelaar
try-out
Voorburg
Theater Ludens
(070) 386 48 80
Bestel kaarten
Alle voorstellingen van Erik van Muiswinkel »