je bevindt je hier: Home / Voorstellingen / Erik van Muiswinkel - Schettino!
Artiest...

Erik van Muiswinkel

Laatste Nieuws

Terugluisteren: Erik v Muiswinkel over Schettino!

24 maart was Erik van Muiswinkel te gast bij het programma Vroeger of Later. Dit radioprogramma wordt wekelijks met veel enthousiasme gemaakt door Bram van Leeuwen voor Radio ... »

Terugluisteren: Erik van Muiswinkel bij BNR Radio

Afgelopen zaterdag was Erik van Muiswinkel co-host in het radioprogramma The Friday Move (BNR). Zijn cabaretvoorstelling Schettino!, waarmee hij momenteel door Nederland ... »

Erik van Muiswinkel mist leiderschap: ‘Wie? Ik!’

Opvallend is dat als Schettino! (een in 2012 verdwaald Italiaans kapitein) een zelfstandig naamwoord was, het precies onder scherzoso (schertsend, grappig) zou staan. ‘E... »

Terugkijken: Erik van Muiswinkel bij TV Limburg

Woensdag 15 januari jl. was Erik van Muiswinkel te gast bij TV Limburg om te praten over zijn voorstelling Schettino!Wie staan er in 2014 aan het roer? In welke leiders gelove... »

Terugluisteren: Erik van Muiswinkel bij Sara

Op zondag 12 januari was Erik van Muiswinkel te horen bij  Sara op Zondag, op Radio 2. Hij sprak over zijn onemanshow Schettino! en kroop in de huid van Drs. P.... »

Erik van Muiswinkel leest voor: Wat een herrie...

Je kunt het complete kinderverhaal Wat een herrie klaagt meneer Hopjes, voorgelezen door Erik van Muiswinkel en bewerkt tot hoorspel, online beluisteren.Klik HIER voor het lui... »

Terugkijken: Erik van Muiswinkel bij Koffietijd

Maandagochtend 16 december jl. was Erik van Muiswinkel te gast bij Koffietijd om over zijn voorstelling Schettino! te praten. Een voorstelling over leiderschap. Erik: "Me... »

Terugkijken: Erik van Muiswinkel bij Opium TV

Zaterdag 23 november nam Erik van Muiswinkel samen met presentator Cornald Maas het culturele nieuws door bij Opium TV. Aan bod kwamen onder meer de laatste voorstel... »

Terugluisteren: Erik bij Kunststof Radio

Dinsdag 12 november was Erik van Muiswinkel te gast bij Kunststof Radio. De gehele uitzending gaf Erik zijn commentaar over verschillende onderwerpen.Hij heeft het onder ... »

De pers over Erik van Muiswinkel - Schettino!

Afgelopen zaterdag, 9 november, ging Erik van Muiswinkel in première met zijn nieuwste onemanshow Schettino! De eerste recensies stromen inmiddels binnen. Hier een... »

Terugluisteren: Erik bij Met Het Oog Op Morgen

Zondag 10 november was Erik van Muiswinkel te gast bij Met Het Oog Op Morgen (NOS, Radio 1). Aan de hand van een aantal fragmenten geeft het interview een sneak peek... »

Erik van Muiswinkel leest voor...

Het boek Villa des roses van Willem Elsschot, dat geschreven is in 1913, is vanaf nu verkrijgbaar als luisterboek. Erik van Muiswinkel leest het boek voor.Villa des roses is g... »

Overzicht komende premières

Dit theaterseizoen gaan 7 theatermakers met hun voorstellingen in première. Alle premières op een rijtje:September:25-09: André Manuel & Gee... »

Terugluisteren: Erik van Muiswinkel op Radio 1

Op maandag 17 juni was Erik van Muiswinkel te gast bij Dit is de Dag (Radio 1) om te praten over zijn nieuwe solovoorstelling Schettino! en over de benefietavond tegen he... »

Terugluisteren: column Erik van Muiswinkel

Erik van Muiswinkel verzorgde zondag 5 augustus een gastcolumn voor het radioprogramma Vroege Vogels. Een kleine lezing over de essentie van de natuur, het lot van de men... »

Terugkijken: Erik van Muiswinkel over flop tv show

In het actualiteitenprogramma Studio Televisie TV sprak Erik van Muiswinkel over zijn nieuwe dagelijkse praatprogramma op Nederland 2. Het had hét paradepaardje va... »

Terugkijken: Erik van Muiswinkel bij Adieu God

In het tv-programma Adieu God ging Erik van Muiswinkel het gesprek aan met EO-presentator Tijs van den Brink over zijn afscheid van het geloof. Christelijk opgevoed, enor... »

Terugkijken: Erik van Muiswinkel over Drs. P.

Maandag 23 april bracht Erik van Muiswinkel bij Pauw & Witteman een kleine ode aan Drs. P. Wat maakt Drs. P. zo bijzonder, en hoe heeft hij Erik en andere k... »

Terugkijken: Erik bij Dit Was Het Nieuws

Zaterdag 24 maart was Erik van Muiswinkel te gast bij Dit Was Het Nieuws. Het nieuws van de week, gevat in satire, zin en onzin. Kijk de uitzending HIER terug.Erik speelt mome... »

Meer nieuws

Tweets

  1. @erikvmuiswinkel “@NewYorker Remnick speaks with the Russian economist Sergei Guriev, who fled Moscow last year: http://t.co/gvo3f6peGW” Verhelderend!
  2. @erikvmuiswinkel @SnoeksDennis Dat is onzin: hij krijgt er nauwelijks een ton voor. Ging ie tenminste zijn zakken maar vullen!
  3. @erikvmuiswinkel Dat #WimKok n Chinese Megabank gaat besturen is logisch: onder n 19e eeuws kapitalisme zonder zelfs n vakbond is er weer veel werk te doen!
Erik van Muiswinkel

Erik van Muiswinkel (Eemnes, 1961) is voor het eerst actief als cabaretier met de groep Zak & As, met wie hij in 1985 het Leids Cabaret Festival wint. In 1986 wordt Erik redactielid van het televisieprogramma RUR van Jan Lenferink en was hij medewerker en tekstschrijver voor het Schooltv-weekjournaal.

Hij werkte mee met VOF De Kunst en deed twee seizoenen mee aan het programma Ook dat nog!. Tussen 1993 en 1995 maakt hij deel uit van het cabaret van Spijkers met koppen.

Voor Henk Spaans tv-programma Studio Spaan creëert Erik tussen 2000 en 2003 onvergetelijke en soms dodelijke imitaties van onder meer Anton Geesink, Jan Mulder en Hans van Raaij. Bij dit programma werkt hij samen met Diederik van Vleuten. Vanwege zijn medewerking aan Studio Spaan stopt Erik als vaste medewerker aan Kopspijkers, maar tot aan het einde van het programma in 2005 is hij een regelmatige gast. Recentelijk is Erik te zien in de rubriek Je Mist Meer Dan Je Ziet, bij het tv-programma De Wereld Draait Door.

Erik maakt onder meer uitstapjes als Hoofdpiet tijdens de jaarlijkse Sinterklaasviering, en als Scrooge in de gelijknamige kerstvoorstelling.

In het theater speelde hij samen met o.a. Margôt Ros, Justus van Oel en natuurlijk Diederik van Vleuten. Samen met laatstgenoemde maakte Erik zeven theatervoorstellingen. Voor Antiquariaat Oblomow worden zij genomineerd voor de Poelifinario (2006). Met het Tibetlied uit Mannen met Vaste Lasten wonnen Erik en Diederik van Vleuten de Annie M.G. Schmidtprijs. De samenwerking met Van Vleuten eindigde op kerstavond 2009, na een afscheidstournee met het programma Mannen, het allerbeste!

In 2011 zit Erik 50 jaar in het vak. Hij komt dan met zijn eerste solo voorstelling 4-8-'61, die in 2012 in reprise gaat. In december 2012 is Erik de ankerman van de VARA Oudejaarsconference 2012, na het succes van de conference Gedoog Hoop & Liefde in 2010.

In seizoen 2013-2014 is Erik te zien met zijn nieuwe solovoorstelling Schettino!.Schettino!
Fotografie:
Govert de Roos en Gijs Kuijper
Promo Schettino! - Erik van Muiswinkel
Schettino!
Portret
Ben Kleyn
Affichebeeld Schettino!
Govert de Roos en Gijs Kuijper
scenefoto 1
Clemens Rikken
Scenefoto 2
Clemens Rikken
Scenefoto 3
Clemens Rikken
Scenefoto 4
Clemens Rikken
Scenefoto 5
Clemens Rikken
Scenefoto 6
Clemens Rikken

Schettino!

"Ondersteund door een swingende band zet hij al zijn talenten in; die van charmante verhalenverteller, imitator, grappenmaker en liedjeszanger."
- De Telegraaf

"Gespierde grappen, rake typeringen, relativeringen en mopperige terzijdes"
- NRC

"Bij hem proef je dat iedere zin uit een speciaalzaak komt"
- De PersdienstNieuwe onemanshow Erik van Muiswinkel

SCHETTINO!

Schettino! ontleent zijn naam aan het tragikomische verhaal van de dappere kapitein Schettino, die voor een particulier pleziertje zijn complete cruiseschip op de Italiaanse rotsen liet lopen. Waarna hij voor de zekerheid als eerste het zinkende schip verliet in een verwarmde reddingsboot met enkele leuke assistentes. Leiderschap 2.Nul!

Erkennen wij nog autoriteit? Wie staan er in de 21ste eeuw aan het roer? In wie geloven wij nog? Na God, Beatles, Bowie en Baghwan kwamen Den Uyl, Komrij, Hazes en Van Gaal. Ben ik nou zo slim of zijn die anderen allemaal dood?

Na zijn solodebuut 4-8-'61, waarin hij genadeloos afrekende met zijn geboortedatum, en het grote succes van de Oudejaarsconference 2012: Het Eerlijke Verhaal, keert Erik van Muiswinkel terug met Schettino!, een voorstelling vol scherpe vragen. Vragen die in deze onzekere tijden net dat extra beetje paniek en verwarring kunnen veroorzaken waar we behoefte aan hebben. Want wie gaan wij ons lot toevertrouwen als het tij zich tegen ons keert?

In de grote traditie van Toon, Freek, Youp, Herman en Paul bouwt Erik zijn oneman-show op met smaakvol decor, veel woorden en weinig dans, maar van begin tot eind muzikaal rijk gevuld met koper, snaren, toetsen en bombarie. Begeleid door de vijfkoppige band die hem ook op zijn reis naar Barack Obama vergezelde, maakt Erik van Muiswinkel zijn Grand Tour gedurende het hele seizoen 2013/2014.

Volg Van Muiswinkel, niet alleen op zijn twitteraccount @erikvmuiswinkel, maar ontmoet 'm in levenden lijve: Schettino! strandt binnenkort in uw eigen theater!

Muziek: Omnibuzz

*********************

De pers over Schettino!:

De Telegraaf 3,5 sterren
Van Muiswinkel aan het roer
"Erik van Muiswinkel zet in Schettino!, ondersteund door een swingende band, al zijn talenten in; die van charmante verhalenverteller, imitator (o.a. Maarten van Rossem en Louis van Gaal komen voorbij), grappenmaker en (in iets mindere mate) liedjeszanger.

Hier staat een ervaren gastheer op het toneel die weet hoe hij zijn publiek moet vermaken met een goed bedacht, kloppend verhaal.
"

Parool ***
"Het is een ambachtelijke voorstelling van een vakman, vol mooie taal en onderbouwde meningen."


NRC ***
Erik van Muiswinkel gaat geestig falende leiders te lijf

"In conferences, imitaties en een paar concies geschreven liedjes behandelt Van Muiswinkel hun deconfitures, met een handvol gespierde grappen, rake typeringen, relativeringen en mopperige terzijdes waarbij enig welgemeend moralisme heel goed past.

En bovendien maakt hij een geestig nummer van de manier waarop
Schettino zichzelf met drogredeneringen voor de rechter zou hebben verdedigd. (...) Zijn onderwerp leent zich uitstekend voor het intelligente soort cabaret waarin Van Muiswinkel uitblinkt."

Trouw ***
"Waar zijn tegenwoordig de leiders met kloten van staal? Op wie kunnen we nog bouwen? Cabaretier Erik van Muiswinkel fileert het leiderschap in zijn nieuwe voorstelling ‘Schettino!'. En als het erop aankomt, wil hij zijn verantwoordelijkheid best nemen. (...)

De cabaretier versnijdt actuele onderwerpen met anekdotes uit zijn eigen leven (...) het feestelijk ironische lied over Desi Bouterse - pas echt een leider met een smetteloos blazoen, want hij is immers nooit ergens op gepakt - is een schot in de roos."

DpD (Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad etc)
Zinnen uit de speciaalzaak
"Gelukkig hebben we Erik van Muiswinkel nog. Laat het maar gerust aan hem over om over de speurtocht naar nieuw houvast een cabaretvoorstelling te maken. (...)

Op het podium laveert Van Muiswinkel van zijn kapiteinsrol naar die van de verlossende koning, die van de bespiegelde zanger en die van de messcherpe conferencier. In die laatste rol grossiert hij als vanouds met zijn handelsmerk: het poneren van absurde beweringen, waar hij vervolgens met zijn vertrouwde bravoure een kloppend verhaal aan weet te breien. Wees gerust, want de liefhebbers van zijn imitaties komen ruim aan hun trekken. (...)

Van Muiswinkel is in deze show persoonlijker dan in voorgaande programma's, maar verwacht geen vernieuwende aanpak, want hij doet gewoon waar hij goed in is: een sterke tekst met overtuiging brengen. Daarin blijft hij de meester van de taalbeheersing, want bij hem proef je dat iedere zin uit een speciaalzaak komt. (...) Zo poetst Erik van Muiswinkel met ‘Schettino!' een kleinkunsttraditie op van cabaret dat ergens over gaat. En dat nog vakkundig wordt gebracht óók."

Theaterkrant ****
Heimwee naar de gruwelmeester

"Erik van Muiswinkel jaagt in Schettino! in ruim anderhalf uur vele leiders en allerlei vormen van leiderschap en macht over de kling. (...)

Schettino! is een olijk, soms scherp ironisch, maar vooral ook luchtig en fijn avondje cabaret. Waarin Van Muiswinkel ons ‘Gesundes Volksempfinden' eens lekker uitdaagt, zonder al te pretentieus te willen zijn. En waarin de cabaretier zich kan uitleven in een van zijn sterkste theatrale gaves, de imitatie van de bekende Nederlander. Geen betere methode om de lachers flink op zijn  hand te krijgen, want Van Muiswinkel is dan onweerstaanbaar."

Voorstellingen

Periode...
Plaats...
+km


wo 23-04-2014 Erik van MuiswinkelErik van Muiswinkel
Schettino!
Gorinchem
Schouwburg De Nieuwe Doelen
(0183) 69 22 22
Bestel kaarten
do 24-04-2014 Erik van MuiswinkelErik van Muiswinkel
Schettino!
Leiden
Leidse Schouwburg
0900 900 17 05
Bestel kaarten
vr 25-04-2014 Erik van MuiswinkelErik van Muiswinkel
Schettino!
Leiden
Leidse Schouwburg
0900 900 17 05
Bestel kaarten
do 01-05-2014 Erik van MuiswinkelErik van Muiswinkel
Schettino!
Tilburg
Theaters Tilburg
(013) 5432220
Bestel kaarten
vr 02-05-2014 Erik van MuiswinkelErik van Muiswinkel
Schettino!
Venlo
Theater de Maaspoort
(077) 320 72 16
Bestel kaarten
Alle voorstellingen van Erik van Muiswinkel »