je bevindt je hier: Home / Voorstellingen / Wim Helsen - Er wordt naar u geluisterd
Artiest...

Wim Helsen

Laatste Nieuws

Winteruur van Wim Helsen krijgt vervolg

Deze week zijn de laatste afleveringen te zien van 'Winteruur'. Het enige tv-programma ter wereld dat zijn naam te danken heeft aan de tijdszone waarin het zich afspee... »

Wim Helsen wint SABAM Award

Maandag 18 november won Wim Helsen de SABAM Award in de categorie comedy met zijn voorstelling spijtig spijtig spijtig. Afgelopen maandag werden de prijzen voor het eerst... »

Terugkijken: Wim bij Kamagurka in de taxi

Wim Helsen was te zien in het Belgische tv-programma Uitzonderlijk vervoer. In dit programma is Kamagurka taxichauffeur voor een handvol comedians. De comedians... »

Wim Helsen in Scheire en de Schepping

Wim Helsen was een aantal keer te gast bij het humoristische Belgische tv-programma Scheire en de Schepping. Met de hulp van vier panelleden gaat presentator Lieve Scheire op ... »

Terugluisteren: de muzieksmaak van Wim Helsen

Wim Helsen deelde zijn muzikale helden met de luisteraars van het Vlaamse Radio 1. Twee uur lang muziek en uitleg bij zijn originele en verrassende keuzes.Over ... »

Meer nieuws
Wim Helsen

Vlaamse cabaretier met absurdistische hilariteit en intelligentie

--- 

Wim Helsen komt terug in het theater!

Na twee seizoenen niet in Nederland gespeeld te hebben, speelt Wim van september 2016 t/m april 2017 zijn nieuwe voorstelling Er wordt naar u geluisterd in de Nederlandse theaters!
De voorstelling gaat de eerste week van december in première in De Kleine Komedie.

De premièredatum wordt in mei 2016 bekend gemaakt. De start van de kaartverkoop van de tournee verschilt per theater. Houd de website in de gaten en volg ons op Facebook voor de laatste nieuwtjes!
--- 

Wim Helsen (1968) is licentiaat Germaanse Filologie. Tot in 2002 was hij vooral leraar Nederlands voor anderstaligen, en ook nog wat andere dingen (sociaal werker, bankbediende, bandwerker, cafébaas, Tupperwareverkoper, bouwvakker, redactielid bij Radio1, gids bij een tentoonstelling over hedendaagse kunst).
In 1998 ontstond het duo 'Vrolijk België'. Dat duo bestond uit Randall Casaer en Wim Helsen. In hoedanigheid van Vrolijk België wonnen zij het Humorologiefestival en maakten nadien twee voorstellingen: Huppen in brak water en Geheimzinnig dansen. In 2001 hield Vrolijk België op met bestaan.

In 2002 begon Wim Helsen solo te spelen voor publiek, ditmaal met kompaan Randall Casaer als regisseur. Zijn eerste voorstelling, Heden Soup! speelde hij meer dan 250 keer in Nederland en Vlaanderen. Voor die voorstelling kreeg hij in Nederland van de VSCD (Vereniging van Schouwburgdirecteuren) de ‘Neerlands Hoop', prijs voor de meest opmerkelijke en beloftevolle cabaretier.

Zijn volgende programma, Bij mij zijt ge veilig, werd door de VSCD genomineerd voor de Poelifinario, de meest indrukwekkende voorstelling in de Nederlandse theaters. Die prijs kreeg hij toen niet, maar twee jaar later wel met zijn derde voorstelling: Het uur van de prutser.

Voor Belgische tv maakte hij Vrienden van de poëzie, een dagelijkse rubriek in Man Bijt Hond, en Het programma van Wim Helsen, een soort talkshow.
Voor de Nederlandse tv speelde hij een tijdlang generaal Maurice voor het programma Vara Laat en was hij vast panellid in Onder de tram, een luchtig programma over onderzoek en wetenschap.

Verder speelde hij ook mee in Dirty Mind, de tweede bioscoopfilm van Pieter Van Hees. Hij speelde ook mee in De Ronde, een fictiereeks van Jan Eelen, en in de film Little Black spiders van Patrice Toye.
Wim Helsen schreef columns over wetenschap voor het radio1 programma Jongens en Wetenschap, voor de Belgische krant De Standaard en voor de Nederlandse krant De Pers.

Geen Probleem, de serie die hij samen met Stefaan Van Brabant (Belgische acteur en theatermaker, vooral voor de Koe) en Theo Maassen (Nederlands cabaretier) maakte voor de VPRO en Canvas, verscheen in 2011 op het scherm. De zeventien mensen die de reeks helemaal uitgekeken hebben, waren zonder uitzondering heel erg enthousiast. 

Met Bruno Vanden Broecke maakte en speelde hij in theaterseizoen 2011-2012 Gij die mij niet ziet (productie door KVS). Die voorstelling werd in de zomer van 2012 als één van de twaalf beste theatervoorstellingen van dat seizoen geselecteerd voor het theaterfestival, zowel in België als in Nederland.
Deze productie werd in september en oktober 2013 hernomen.

In seizoen 2012-2013 en 2013-2014 toerde Wim Helsen in België en Nederland met zijn voorstelling spijtig spijtig spijtig.  
Voor de tweede keer op rij neemt hij De Poelifinario in ontvangst.

Onderscheidingen die Wim Helsen in de schoot geworpen kreeg:
* VSCD - cabaretprijs Neerlands Hoop 2004 voor 'Heden Soup!'
* Nominatie Poelifinario (2006) voor ‘Bij mij zijt ge veilig'
* Poelifinario (2009) voor ‘Het Uur van de Prutser'
* Selectie Theaterfestival (2012) voor 'Gij die mij niet ziet', met Bruno Vanden Broecke
* Poelifinario (2013) voor ‘spijtig spijtig spijtig'
* SABAM Award 2013 voor 'spijtig spijtig spijtig'

Niet eerder nam een cabaretier De Poelifinario voor twee programma's achter elkaar in ontvangst.spijtig spijtig spijtig
Fotografie:
Roger Cremers
Interview spijtig spijtig spijtig
spijtig spijtig spijtig
Wim Helsen bij Pauw & Witteman 16-01
spijtig spijtig spijtig
Persfoto
Roger Cremers
Scènefoto 1
Clemens Rikken
Scènefoto 2
Clemens Rikken
Scènefoto 3
Clemens Rikken
Scènefoto 4
Clemens Rikken
Scènefoto 5
Clemens Rikken
Scènefoto 6
Clemens Rikken
Scènefoto 7
Clemens Rikken
Scènefoto 8
Clemens Rikken
Scènefoto 9
Clemens Rikken
Scènefoto 10
Clemens Rikken
Scènefoto 11
Clemens Rikken
Scènefoto 12
Clemens Rikken

spijtig spijtig spijtig

Wim Helsen speelt momenteel niet in de theaters. Hij is aan het pierenwaaien. Om terug te komen met iets moois. Uw wachten wordt beloond.


************


‘In zijn idiotie is hij opnieuw ongeëvenaard'

"Zijn cabaretprogramma's zijn zorgvuldige gestileerde monologen, subtiel gecomponeerd en tot op de millimeter bedacht en geconstrueerd. Vol verontrustende afslagen die een grandioze en grenzeloze fantasie blootleggen. (Trouw, *****)

Toch spijtig van al dat geweld
en van de Euro
en dat de economie achteruitgaat.
Spijtig ook van de bankencrisis
en dat er nog altijd mensen criminele feiten plegen
om allerhande redenen
zoals bijvoorbeeld slecht karakter.
Maar ook spijtig van dat religieus extremisme
met al zijn ontploffingen en afgunst
en van politiek extremisme
en van dictators en verdrukking
En nu ik eraan denk:
spijtig eigenlijk dat politiekers zoveel met politiek bezig zijn
in plaats van met ons
en wij zoveel met onszelf
en met al onze moeilijke problemen
in plaats van
ja in plaats van wat eigenlijk?
...
Spijtig zeg.
Spijtig dat we dat niet weten.

Spijtig spijtig spijtig

In zijn nieuwe voorstelling lost Wim Helsen haast alle problemen op.

Opgelucht en vrolijk verlaten de mensen achteraf de zaal.

************
Op 24 januari 2013 ging spijtig spijtig spijtig in première. Wim Helsen - ontvangt voor deze voorstelling (voor de tweede keer op rij) De Poelifinario. 

Pers en publiek zijn wederom razend enthousiast:

Trouw (*****):
"Geniale gekte van een Vlaming die weet wat theater maken is. Zijn cabaretprogramma's zijn zorgvuldige gestileerde monologen, subtiel gecomponeerd en tot op de millimeter bedacht en geconstrueerd. Vol verontrustende afslagen die een grandioze en grenzeloze fantasie blootleggen. (...) Hilarisch. (...) Wim Helsen creëert een volstrekt eigen universum waar logica een heel andere lading krijgt. Hij betovert zijn toeschouwers en laat zien dat elk verhaal ook een keerzijde kent. Intelligent, spitsvondig, vreemd en zeer, zeer vermakelijk."

Parool (****)
Helsen legt absurde onvrede bloot
"De Vlaming zet een volstrekt onsympathieke man neer, waarin je je tegen wil en dank toch een beetje herkent. (...) De bochten waarin hij zich wringt om dit noodlot af te wenden zijn ronduit hilarisch.
De grootste kunst in het cabaret is misschien wel om van niets iets te maken. Helsen toont zich er een meester in. (...) Ontsporende klucht vol bizarre en venijnige zijsporen. (...) Superieur verteld. "


Volkskrant (****)
In ‘spijtig spijtig spijtig' schetst Wim Helsen een kleine persoonlijke situatie waarin ingrediënten zitten van Jenkins' Ear, de Wet van Murphy (als het fout kan gaan, dan gaat het ook een keer fout) en een niet te stuiten kettingreactie. Misverstand op misverstand stapelt zich op en goede bedoelingen raken bekneld in krampachtige pogingen om toch maar vooral politiek en sociaal correct te zijn. (...) Het is altijd spitsuur in het hoofd van Wim Helsen. In zijn betoog dwingt Helsen het publiek om constant vastgeroeste meningen bij te stellen. Het is een mooi filosofisch betoog met krankzinnige voorbeelden en uitstapjes, waarbij aanklager, verdediger en de persoon in de beklaagdenbank voortdurend van positie wisselen. (...) Wim Helsen stelt ons na een aantal topprogramma's ook in spijtig spijtig spijtig niet teleur."

NRC (****):
Wim Helsen is meeslepend te zot voor woorden
"Wim sleurt zijn publiek moeiteloos mee in de buitenissige logica waarmee hij elke nieuwe fase van het verhaal aannemelijk maakt. Hij blinkt uit in een subliem soort verbale slapstick, waarin de schoonheid van vrouwen wordt afgemeten aan de ‘huidbespanning'van hun lijven, en ook een spannende tirade tegen het verschijnsel van rijen past. (...) Helsen laat zich, kortom, lastig navertellen; wat hij vertelt, is te zot voor woorden. (...) In zijn idiotie is hij opnieuw ongeëvenaard."

METRO (****)
"Wie onze zuiderbuur een beetje kent, weet echter genoeg: dat wordt weer heel hard lachen, maar met gedachten vol verwarring de zaal verlaten. (...) Helsen weet altijd weer, op wat voor bijzondere en vooral uitermate grappige manieren dan ook, bij zijn verhaal terug te keren. Hij weet, spelend dat hij in de rij voor een urinoir staat, te komen tot het fascisme, een hyena en een leeuw die een hertje verscheuren en een totaal uit de hand gelopen situatie. Om zijn blik vervolgens tot de zaal te richten met de vraag: 'En dan ben ík degene die raar is?' (...) Je begrijpt: aan deze recensie heb je helemaal niets. Maar Spijtig Spijtig Spijtig is Wim Helsen weer op zijn best. Het enige wat Metro kan meegeven: een pijn in je kaken van het lachen-garantie."

FOK.nl (8,5 sterren van de 10)
"De voorstelling zit vol met dit soort ingenieuze en absurdistische vondsten. Het publiek wordt van links naar rechts geschud en moet de aandacht erbij houden.
Maar de bezoekers hebben geen enkele moeite om op te letten. Vanaf de eerste seconde heeft Wim de zaal in zijn greep en dat stopt pas als hij het podium afstapt. Zelfs wanneer er een stilte valt, wacht het publiek in spanning af op de volgende zet van de man met de touwtjes in handen. Sinds Hans Teeuwen was er niemand meer die de zaal zo goed bespeelde als Wim Helsen.
In anderhalf uur maak je kennis met het Belgische cabaret met de bijbehorende grappig klinkende Vlaamse woorden. "
Ik sta op het podium om te verrassen." En dat is bij deze voorstelling zeker gelukt. Onvoorspelbaar, absurdistisch, scherp en verre van bang voor het publiek, dat niet geschuwd wordt. Ga naar deze voorstelling nu het nog kan. Het zou zeer spijtig zijn als je hem zou missen."

Theaterkrant.nl (****)
Onweerstaanbare Wim Helsen
"Helsen (1968) trapt af met de introductie van een persoon die zo gierig, asociaal, gewelddadig en egoïstisch is dat je moeilijk anders kunt concluderen dan dat hij gierig, asociaal, gewelddadig en egoïstisch is. Maar, zegt Helsen, en schopt zijn eigen verhaal grandioos onderuit: ‘Mag ik misschien ook míjn kant van het verhaal vertellen?' De rest van de voorstelling is een lange omzwerving terug naar dit prikkelende begin, waarin Helsen zichzelf volop de ruimte biedt om zijn geniale gekte te etaleren. (...) onnavolgbare moppen (...) Zijn - zeer nauwkeurige - tekst is soms grof, scabreus zelfs, maar met Helsens beschaafde Vlaamse tongval houdt zelfs een morbide scène waarin bloed spuit en schedelbeen kraakt iets vriendelijks. Bovendien is er dan ineens een zinnetje dat klinkt als poëzie, zoals de man die het gevoel heeft dat hij bewolkte lucht heeft ingeslikt. Razend knap is hoe Helsen het publiek tergt door geen verhaal af te maken en zijn ongebreidelde fantasie volledig laat ontsporen - om uiteindelijk natuurlijk tóch alle eindjes netjes aan elkaar te knopen. (...) De meevoerende rasverteller Wim Helsen bespeelt zijn publiek geraffineerd en biedt geen kans de aandacht te laten verslappen. Met zijn vorige programma won hij de Poelifinario. Spijtig, spijtig, spijtig is opnieuw onweerstaanbaar."