je bevindt je hier: Home / Voorstellingen / Wim Helsen - Er wordt naar u geluisterd
Artiest...

Wim Helsen

Laatste Nieuws

Winteruur van Wim Helsen krijgt vervolg

Deze week zijn de laatste afleveringen te zien van 'Winteruur'. Het enige tv-programma ter wereld dat zijn naam te danken heeft aan de tijdszone waarin het zich afspee... »

Wim Helsen wint SABAM Award

Maandag 18 november won Wim Helsen de SABAM Award in de categorie comedy met zijn voorstelling spijtig spijtig spijtig. Afgelopen maandag werden de prijzen voor het eerst... »

Terugkijken: Wim bij Kamagurka in de taxi

Wim Helsen was te zien in het Belgische tv-programma Uitzonderlijk vervoer. In dit programma is Kamagurka taxichauffeur voor een handvol comedians. De comedians... »

Wim Helsen in Scheire en de Schepping

Wim Helsen was een aantal keer te gast bij het humoristische Belgische tv-programma Scheire en de Schepping. Met de hulp van vier panelleden gaat presentator Lieve Scheire op ... »

Terugluisteren: de muzieksmaak van Wim Helsen

Wim Helsen deelde zijn muzikale helden met de luisteraars van het Vlaamse Radio 1. Twee uur lang muziek en uitleg bij zijn originele en verrassende keuzes.Over ... »

Meer nieuws
Wim Helsen

Vlaamse cabaretier met absurdistische hilariteit en intelligentie

--- 

Wim Helsen komt terug in het theater!

Na twee seizoenen niet in Nederland gespeeld te hebben, speelt Wim van september 2016 t/m april 2017 zijn nieuwe voorstelling Er wordt naar u geluisterd in de Nederlandse theaters!
De voorstelling gaat de eerste week van december in première in De Kleine Komedie.

De premièredatum wordt in mei 2016 bekend gemaakt. De start van de kaartverkoop van de tournee verschilt per theater. Houd de website in de gaten en volg ons op Facebook voor de laatste nieuwtjes!
--- 

Wim Helsen (1968) is licentiaat Germaanse Filologie. Tot in 2002 was hij vooral leraar Nederlands voor anderstaligen, en ook nog wat andere dingen (sociaal werker, bankbediende, bandwerker, cafébaas, Tupperwareverkoper, bouwvakker, redactielid bij Radio1, gids bij een tentoonstelling over hedendaagse kunst).
In 1998 ontstond het duo 'Vrolijk België'. Dat duo bestond uit Randall Casaer en Wim Helsen. In hoedanigheid van Vrolijk België wonnen zij het Humorologiefestival en maakten nadien twee voorstellingen: Huppen in brak water en Geheimzinnig dansen. In 2001 hield Vrolijk België op met bestaan.

In 2002 begon Wim Helsen solo te spelen voor publiek, ditmaal met kompaan Randall Casaer als regisseur. Zijn eerste voorstelling, Heden Soup! speelde hij meer dan 250 keer in Nederland en Vlaanderen. Voor die voorstelling kreeg hij in Nederland van de VSCD (Vereniging van Schouwburgdirecteuren) de ‘Neerlands Hoop', prijs voor de meest opmerkelijke en beloftevolle cabaretier.

Zijn volgende programma, Bij mij zijt ge veilig, werd door de VSCD genomineerd voor de Poelifinario, de meest indrukwekkende voorstelling in de Nederlandse theaters. Die prijs kreeg hij toen niet, maar twee jaar later wel met zijn derde voorstelling: Het uur van de prutser.

Voor Belgische tv maakte hij Vrienden van de poëzie, een dagelijkse rubriek in Man Bijt Hond, en Het programma van Wim Helsen, een soort talkshow.
Voor de Nederlandse tv speelde hij een tijdlang generaal Maurice voor het programma Vara Laat en was hij vast panellid in Onder de tram, een luchtig programma over onderzoek en wetenschap.

Verder speelde hij ook mee in Dirty Mind, de tweede bioscoopfilm van Pieter Van Hees. Hij speelde ook mee in De Ronde, een fictiereeks van Jan Eelen, en in de film Little Black spiders van Patrice Toye.
Wim Helsen schreef columns over wetenschap voor het radio1 programma Jongens en Wetenschap, voor de Belgische krant De Standaard en voor de Nederlandse krant De Pers.

Geen Probleem, de serie die hij samen met Stefaan Van Brabant (Belgische acteur en theatermaker, vooral voor de Koe) en Theo Maassen (Nederlands cabaretier) maakte voor de VPRO en Canvas, verscheen in 2011 op het scherm. De zeventien mensen die de reeks helemaal uitgekeken hebben, waren zonder uitzondering heel erg enthousiast. 

Met Bruno Vanden Broecke maakte en speelde hij in theaterseizoen 2011-2012 Gij die mij niet ziet (productie door KVS). Die voorstelling werd in de zomer van 2012 als één van de twaalf beste theatervoorstellingen van dat seizoen geselecteerd voor het theaterfestival, zowel in België als in Nederland.
Deze productie werd in september en oktober 2013 hernomen.

In seizoen 2012-2013 en 2013-2014 toerde Wim Helsen in België en Nederland met zijn voorstelling spijtig spijtig spijtig.  
Voor de tweede keer op rij neemt hij De Poelifinario in ontvangst.

Onderscheidingen die Wim Helsen in de schoot geworpen kreeg:
* VSCD - cabaretprijs Neerlands Hoop 2004 voor 'Heden Soup!'
* Nominatie Poelifinario (2006) voor ‘Bij mij zijt ge veilig'
* Poelifinario (2009) voor ‘Het Uur van de Prutser'
* Selectie Theaterfestival (2012) voor 'Gij die mij niet ziet', met Bruno Vanden Broecke
* Poelifinario (2013) voor ‘spijtig spijtig spijtig'
* SABAM Award 2013 voor 'spijtig spijtig spijtig'

Niet eerder nam een cabaretier De Poelifinario voor twee programma's achter elkaar in ontvangst.Heden Soup!
Fotografie:
Koen Broos
Wim Helsen bij 25 jaar LCF in Carré
Heden Soup!
Persfoto Heden Soup
Koen Broos

Heden Soup!

Uit het juryrapport van het Leids Cabaret Festival 2002:

Wim Helsen is een rasverteller. Hij roept beelden op die onmiddelijk tot leven komen. Hij is een uitstekend acteur, die zijn verhaal op zeer geloofwaardige wijze brengt. Hij neemt het publiek moeiteloos mee in alle maffe kronkels die het verhaal van hem vraagt.

Zijn logica is volkomen individueel bepaald, maar desondanks overtuigend. Fantasie en verbeeldingskracht kennen geen grenzen, en overgangen tuusen de verschillende onderdelen van zijn verhaal rollen soepel de zaal in. De tekst is uitermate zorgvuldig gecomponeerd, over elk woord is nagedacht. Het thema eenzaamheid wordt zeer subtiel behandeld, waarbij de goede verstaander al even subtiel kennis kan nemen van de maatschappijkritiek die in het programma verweven zit ("Eigen soep is propere soep").

Hij is een woordkunstenaar, en daar waar andere de Vlaamse taal nog wel eens willen gebruiken om goedkoop effectbejag na te streven, kiest Wim niet die gemakkelijke weg. Hij woont in zijn taal. Wie enig gevoel heeft voor absurdisme volgt hem moeiteloos, en zijn verhaal zit vol humor. Het verhaal stapelt situaties die om een lach smeken op elkaar en door die opbouw laat Wim zien dat hij in het gelukkige bezit is van een echt theaterverstand

Wim Helsen is de winnaar van de VSCD Cabaretprijs 'Neerlands Hoop'.

Heden Soup!

Daklozen, koningen, heiligen en koudwatervissers: allemaal eten ze soep. Ook mevrouwen houden van soep. Ze eten ze met lepels, sommigen soppen er brood in of slurpen aan de rand van hun soepkom. Men kan er van alles in doen. Tomaten, prei, pompoenen, kip. Maar ook liefdevolle gedachten, geheime boodschappen en champignons zijn toegestaan. En dan zwijgen we nog van ballen. In mysterieuze verre streken zijn er die soep maken van netelen. Honden blaffen om soep. Men krijgt het er warm van vanbinnen. (in zijn lijf)

Heden Soup! Is het eerste programma van Wim Helsen. Hij was finalist op het Leids Cabaret Festival in 2002, toen Javier Guzman won.


Heden Soup! is door de pers met furore ontvangen.

"Helsen grossiert in geniale gekte"

"Helsen speelde het verbijsterende publiek in De Kleine Komedie volledig aan flarden met zijn mix van absurdisme, poëzie, bewegingstheater en geniale gekte. Zelden hoor je een zaal zó vanuit de tenen bulderen van de lach. Zelden hoor je een zaal zo ademloos kijken en luisteren naar een acteur die ook een meester blijkt te zijn van ontroerende stiltes."

"Heden Soup! is een vroeg meesterwerk van een cabaretier die nog maar net is begonnen."

"Een zaal gaat, na de eerste minuten verbaast en aarzelend om hem te hebben gelachten, na een kwartier helemaal plat. Want er komt een orkaan over je heen."

"Debuut van het jaar, geen twijfel mogelijk."