je bevindt je hier: Home / Voorstellingen / Wim Helsen - Er wordt naar u geluisterd
Artiest...

Wim Helsen

Laatste Nieuws

Winteruur van Wim Helsen krijgt vervolg

Deze week zijn de laatste afleveringen te zien van 'Winteruur'. Het enige tv-programma ter wereld dat zijn naam te danken heeft aan de tijdszone waarin het zich afspee... »

Wim Helsen wint SABAM Award

Maandag 18 november won Wim Helsen de SABAM Award in de categorie comedy met zijn voorstelling spijtig spijtig spijtig. Afgelopen maandag werden de prijzen voor het eerst... »

Terugkijken: Wim bij Kamagurka in de taxi

Wim Helsen was te zien in het Belgische tv-programma Uitzonderlijk vervoer. In dit programma is Kamagurka taxichauffeur voor een handvol comedians. De comedians... »

Wim Helsen in Scheire en de Schepping

Wim Helsen was een aantal keer te gast bij het humoristische Belgische tv-programma Scheire en de Schepping. Met de hulp van vier panelleden gaat presentator Lieve Scheire op ... »

Terugluisteren: de muzieksmaak van Wim Helsen

Wim Helsen deelde zijn muzikale helden met de luisteraars van het Vlaamse Radio 1. Twee uur lang muziek en uitleg bij zijn originele en verrassende keuzes.Over ... »

Meer nieuws
Wim Helsen

Vlaamse cabaretier met absurdistische hilariteit en intelligentie

--- 

Wim Helsen komt terug in het theater!

Na twee seizoenen niet in Nederland gespeeld te hebben, speelt Wim van september 2016 t/m april 2017 zijn nieuwe voorstelling Er wordt naar u geluisterd in de Nederlandse theaters!
De voorstelling gaat de eerste week van december in première in De Kleine Komedie.

De premièredatum wordt in mei 2016 bekend gemaakt. De start van de kaartverkoop van de tournee verschilt per theater. Houd de website in de gaten en volg ons op Facebook voor de laatste nieuwtjes!
--- 

Wim Helsen (1968) is licentiaat Germaanse Filologie. Tot in 2002 was hij vooral leraar Nederlands voor anderstaligen, en ook nog wat andere dingen (sociaal werker, bankbediende, bandwerker, cafébaas, Tupperwareverkoper, bouwvakker, redactielid bij Radio1, gids bij een tentoonstelling over hedendaagse kunst).
In 1998 ontstond het duo 'Vrolijk België'. Dat duo bestond uit Randall Casaer en Wim Helsen. In hoedanigheid van Vrolijk België wonnen zij het Humorologiefestival en maakten nadien twee voorstellingen: Huppen in brak water en Geheimzinnig dansen. In 2001 hield Vrolijk België op met bestaan.

In 2002 begon Wim Helsen solo te spelen voor publiek, ditmaal met kompaan Randall Casaer als regisseur. Zijn eerste voorstelling, Heden Soup! speelde hij meer dan 250 keer in Nederland en Vlaanderen. Voor die voorstelling kreeg hij in Nederland van de VSCD (Vereniging van Schouwburgdirecteuren) de ‘Neerlands Hoop', prijs voor de meest opmerkelijke en beloftevolle cabaretier.

Zijn volgende programma, Bij mij zijt ge veilig, werd door de VSCD genomineerd voor de Poelifinario, de meest indrukwekkende voorstelling in de Nederlandse theaters. Die prijs kreeg hij toen niet, maar twee jaar later wel met zijn derde voorstelling: Het uur van de prutser.

Voor Belgische tv maakte hij Vrienden van de poëzie, een dagelijkse rubriek in Man Bijt Hond, en Het programma van Wim Helsen, een soort talkshow.
Voor de Nederlandse tv speelde hij een tijdlang generaal Maurice voor het programma Vara Laat en was hij vast panellid in Onder de tram, een luchtig programma over onderzoek en wetenschap.

Verder speelde hij ook mee in Dirty Mind, de tweede bioscoopfilm van Pieter Van Hees. Hij speelde ook mee in De Ronde, een fictiereeks van Jan Eelen, en in de film Little Black spiders van Patrice Toye.
Wim Helsen schreef columns over wetenschap voor het radio1 programma Jongens en Wetenschap, voor de Belgische krant De Standaard en voor de Nederlandse krant De Pers.

Geen Probleem, de serie die hij samen met Stefaan Van Brabant (Belgische acteur en theatermaker, vooral voor de Koe) en Theo Maassen (Nederlands cabaretier) maakte voor de VPRO en Canvas, verscheen in 2011 op het scherm. De zeventien mensen die de reeks helemaal uitgekeken hebben, waren zonder uitzondering heel erg enthousiast. 

Met Bruno Vanden Broecke maakte en speelde hij in theaterseizoen 2011-2012 Gij die mij niet ziet (productie door KVS). Die voorstelling werd in de zomer van 2012 als één van de twaalf beste theatervoorstellingen van dat seizoen geselecteerd voor het theaterfestival, zowel in België als in Nederland.
Deze productie werd in september en oktober 2013 hernomen.

In seizoen 2012-2013 en 2013-2014 toerde Wim Helsen in België en Nederland met zijn voorstelling spijtig spijtig spijtig.  
Voor de tweede keer op rij neemt hij De Poelifinario in ontvangst.

Onderscheidingen die Wim Helsen in de schoot geworpen kreeg:
* VSCD - cabaretprijs Neerlands Hoop 2004 voor 'Heden Soup!'
* Nominatie Poelifinario (2006) voor ‘Bij mij zijt ge veilig'
* Poelifinario (2009) voor ‘Het Uur van de Prutser'
* Selectie Theaterfestival (2012) voor 'Gij die mij niet ziet', met Bruno Vanden Broecke
* Poelifinario (2013) voor ‘spijtig spijtig spijtig'
* SABAM Award 2013 voor 'spijtig spijtig spijtig'

Niet eerder nam een cabaretier De Poelifinario voor twee programma's achter elkaar in ontvangst.Bij mij zijt ge veilig
Fotografie:
Koen Broos
wimhelsen
Bij mij zijt ge veilig
Persfoto Bij mij zijt ge veilig
Koen Broos

Bij mij zijt ge veilig

Als ge mistroostig zijt en ge weet niet goed waarom. Als ge nog eens goed wilt lachen. Als ge van de wereld niet veel snapt, en van de mensen nog minder. Als ge niet krijgt wat ge vindt dat ge verdient omdat ze u niet zien staan, de idioten. Als ge op één hand kunt tellen de keren dat ge u het afgelopen jaar vrij hebt gevoeld en onbekommerd. Als ge de dingen kapot wilt slaan maar ge durft niet vanwege de gevolgen. Als ge angstig zijt voor vanalles terwijl ge vroeger dacht dat ge nooit bang zou zijn, voor niets. Als ge't niet goed meer weet.  Kom dan maar bij mij.

Bij mij zijt ge veilig.

Volkskrant:"Met Bij mij zijt ge veilig heeft hij een nieuwe inhoudelijke norm gesteld. Het is werkelijk belachelijk goed."AD:"Iedereen moet deze Vlaamse cabaretreus minstens één keer in zijn leven hebben gezien."Trouw:"Ode aan de verbeelding van Wim Helsen."
De Morgen:"Wim Helsen gijzelt zijn publiek met ijzersterke show" "Lof en dank aan de meester."