je bevindt je hier: Home / Voorstellingen / Micha Wertheim - Micha Wertheim voor Zichzelf
Artiest...

Micha Wertheim

Laatste Nieuws

De Hik in OBA Theater

Gisteren speelde Micha Wertheim samen met muzikanten een kindervoorstelling over De HIK in het OBA Theater.Samen met Cristina Garcia Martin (illustraties) schreef Mi... »

Terugluisteren: Micha Wertheim bij de Taalstaat

Micha Wertheim was zaterdag 12 september te gast in de radioshow 'De Taalstaat' op NPO Radio 1 om te praten over zijn kinderboek 'De Hik'.Je kunt het frag... »

Thema's Echt Gebeurd seizoen 2015-2016

Ook in 2015-2016 is Echt Gebeurd iedere 3e zondag van de maand in Toomler te zien.Bij Echt Gebeurd vertellen mensen op een klein podium mooie, bijzondere of grappige verh... »

Micha Wertheim over Jon Stewart in VN

augustus 2015: Micha Wertheim in Vrij Nederland over het succes van Jon Stewart.Vorige week stopte Jon Stewart met The Daily Show. Aan de basis van zijn succes ligt niet allee... »

Sterrenregen voor Micha Wertheim voor Zichzelf

Donderdag 13 maart ging 'Micha Wertheim voor Zichzelf'  in première in De Kleine Komedie te Amsterdam. De mooiste persquotes tot nu toe:NRC ... »

Terugluisteren: Micha Wertheim bij Opium Radio

Afgelopen weekend werd de dubbel-CD van Echt Gebeurd gepresenteerd. Micha Wertheim, die de maandelijkse edities van Echt Gebeurd samen met Paulien Cornelisse presenteert, was ... »

Terugluisteren: Micha en Paulien bij Radio 1

Micha Wertheim en Paulien Cornelisse waren 21 april jl. te gast bij het radioprogramma Met het Oog op Morgen op Radio1.Maandag 22 april start de week van het luisterboek.... »

Terugkijken: Micha in Zomergasten

Zondag 29 juli was Micha Wertheim te gast bij het programma Zomergasten. Tijdens het interview met Jan Leyers vertelt hij over zijn beroep als cabaretier en laat hij zijn favo... »

Volledige show Micha Wertheim op Youtube!

Elke woensdag van de week zet PIAS comedy een complete comedy of cabaretshow online op zijn Youtubekanaal Comedystation. Gratis, in HD en compleet legaal. Op 30... »

Micha Wertheim in serie: Sorry, maar ik heb kanker

Micha Wertheim heeft meegedaan met een nieuwe serie van de beeldend kunstenaars Lernert & Sander. In de serie denken elf kunstenaars hardop na over tijdverdrijf en de kuns... »

Meer nieuws

Tweets

  1. @MichaWertheim en een dief van die van mij! @diederikebbinge
  2. @MichaWertheim Nog maar 125 kaarten vanavond 20:15 Theater Figi Zeist (bij) Utrecht dus wees er snel bij! https://t.co/kIirQd3oud
  3. @MichaWertheim she's back! https://t.co/aWLCwZoMoj
Micha Wertheim

Micha Wertheim studeerde Cultuur- en Wetenschapsstudies aan de Universiteit Maastricht.
Tijdens zijn studie begint hij met schrijven voor de faculteit en later voor de universiteitskrant. In 1995 krijgt hij als columnist een vaste plek op de achterpagina van ‘De Observant'.

In 1997 begint hij op die zelfde achterpagina een wekelijks feuilleton waar hij twee jaar later mee stopt.
In 1998 neemt hij het initiatief tot het opzetten van Mosaïek, een door studenten gemaakt cultuurwetenschappelijk tijdschrift.

In 1998 rondt hij de studie af met een doctoraalscriptie over het leven en werk van Franz Kafka onder de titel Wunsch, Indianer zu werden: een onderzoek naar de betekenis van het reismotief in het werk en leven van Franz Kafka.

Na zijn afstuderen verhuisde Wertheim naar Amsterdam. Daar wordt hij na twee audities in Toomler aangenomen bij het stand-up gezelschap Comedytrain. In dat zelfde jaar, 1998, begint Wertheim met het maken van radiodocumentaires en het schrijven van bijdragen voor VPRO's De Avonden.

Begin 2004 wint Wertheim de jury en publieksprijs tijdens het Leids Cabaret Festival, sindsdien treedt hij voornamelijk binnen en soms buiten Nederland op als cabaretier. Geraffineerd, zo typeerde de jury het optreden.

Na de soloprogramma's die volgen: Micha Wertheim voor de Grap, Micha Wertheim voor de Zoveelste Keer en Micha Wertheim voor je het Weet staat hij nu op de planken met Micha Wertheim voor Zichzelf.


Juryrapport Leids Cabaret Festival
“Met zijn sterke teksten en humor manipuleert hij op geniale wijzen de toeschouwers een richting uit die zij bij aanvang weigerden in te slaan”

Het Parool
“Wertheim was de gedoodverfde winnaar” 

De Telegraaf
“Wertheim is innemend arrogant, irritant en uitermate grappig tegelijkertijd”

Volkskrant
"talent met groot publieksappeal"

Naast zijn theatervoorstellingen heeft  Wertheim altijd satirische columns geschreven voor ondermeer VARA's Spijkers met Koppen, de Dag, NRC NEXT, de Volkskrant en het AD magazine. Sinds 2009 heeft hij een wekelijkse plek in Vrij Nederland. Verder leverde hij tekstbijdragen aan Dit Was het Nieuws en publiceert hij onregelmatig reportages essays en recensies.

In 2009 hield Wertheim de jaarlijkse Lira Lezing. Zijn voordracht Satire in het tijdperk van de manische reproduceerbaarheid ging over de rol van satire in een populistische samenleving.

Radio
Wertheim maakte ondermeer radio documentaires over; Zohar Argov de Elvis van Israel, Het leven en werk van Max Tailleur, Stand-up comedy in New York, Bloed diamanten, Het Walter Maas Huis, Vliegen in Amerika na 9/11, Architectuur in Israël en Toerisme in Mozambique.

Kinderboeken
Duimelot, (podium 2003) geïllustreerd door Cristina Garcia Martin. Het boek bevat oude en nieuwe vingerversjes en werd in opdracht VPRO's Villa Achterwerk door Wertheim en Garcia Martin uitgewerkt tot een animatieserie onder de noemer Vinger TV. (podium 2003)

Hoe Lima een lekke band kreeg. Geïllustreerd door Jeroen de Leijer en Marjolein Schalk. Gaat over een driewieler die wegfietst uit een fietsenmakerij.
(De Harmonie 2010)

De Hik. Geillustreerd door Cristina Garcia Martin. De Hik is een korte autobiografie van de Hik.  (De Harmonie 2015)

Echt Gebeurd
Iedere derde zondag van de maand presenteerd Micha, samen met Paulien Cornelisse, Echt Gebeurd in Toomler. Bij Echt Gebeurd vertellen mensen op een klein podium mooie, bijzondere of grappige verhalen over iets dat ze zelf hebben meegemaakt. Ook leest er maandelijks iemand voor uit zijn of haar puberdagboek.

Wie meer wil weten over de werkzaamheden van deze cabaretier, die als stand-up comedian ook nog regelmatig in Toomler optreedt met zijn collega’s van de Comedytrain, kan kijken op de site van het Micha Wertheim genootschap. www.michawertheim.nlMicha Wertheim voor de Zoveelste keer
Fotografie:
Fotograaf: Merlijn Doomernik
Sportschool
Micha Wertheim voor de Zoveelste keer
Kinderen met een voorsprong
Micha Wertheim voor de Zoveelste keer
Promo Micha Wertheim voor de Zoveelste Keer
Micha Wertheim voor de Zoveelste keer
Persfoto Micha Wertheim voor de Zoveelste Keer
Merlijn Doomernik
Persfoto Micha Wertheim voor de Zoveelste Keer
Merlijn Doomernik
Scènefoto1
Jaap Reedijk
Scènefoto2
Jaap Reedijk
Scènefoto3
Jaap Reedijk
Scènefoto4
Jaap Reedijk
geengageerd intelligent uitdagend

Micha Wertheim voor de Zoveelste keer

Hij maakt het niemand makkelijk, dus ook zich zelf niet. Balanceren op het randje en zoeken naar de grens van wat nog leuk is en wat net niet. Om zijn kronkelende verhalen kun je lachen, maar als het alleen gaat jeuken is hij ook tevreden. Wat je niet snapt is namelijk spannend en dus interessant. Al het andere is saai. Wertheim is een gevoelige observator, een gewiekste manipulator, een geestig provocateur die zijn publiek alle hoeken van de zaal laat zien. Grappen maken mag over alles, zolang als het maar goede grappen zijn.

Zaterdag 17 december 2011 speelde Micha in De Kleine Komedie in Amsterdam voor de allerlaatste keer zijn voorstelling Micha Wertheim voor de Zoveelste Keer. Tijd voor nieuwe projecten. 

Micha: "Aan alles komt een einde. Zelfs aan: Micha Wertheim Voor De Zoveelste Keer. Na 132 keer is de koek op. Maar voor je het weet is het 2012 en dan is er...........

MICHA WERTHEIM VOOR JE HET WEET

vanaf oktober 2012 in het theater."

Micha Wertheim voor de Zoveelste Keer.

Alles is al een keer gezegd. Maar dat is natuurlijk geen reden om verder je mond te houden. Zeker niet voor Micha Wertheim. In Micha Wertheim voor de Zoveelste Keer gaat het daarom een avond lang over alles dat u al lang wist, had moeten weten of al weer vergeten was. Want alleen uit herhaling komt de vernieuwing voort.


De pers over Micha Wertheim voor de Zoveelste Keer:

**** Volkskrant: Wertheim gebruikt publiek met zichtbaar genoegen
‘Hoe ver kan een kunstenaar gaan met het op de proef stellen van zijn publiek? Waar ligt de grens tussen puur treiteren en de toeschouwers op een schurende manier een waardevolle les leren? ...
Langzaam maar zeker zuigt hij het publiek mee in een draaikolk van springerige argumenten, speldenprikken, schijnbare déjà vue's, en taalkundige fata morgana's. Net op het moment dat je denkt dat je weer in evenwicht bent, krijg je weer een duwtje. En zo wordt het een zowel hilarisch als prikkelend programma.  Wertheim heeft je weer bij de kladden gegrepen.‘

Parool: Wertheim in spiegellabyrint
' Wertheim heeft lef, is compromisloos en zoekt voortdurend  naar vernieuwing.'

**** Telegraaf: Schot in de roos
‘In zijn nieuwste programma geeft de cabaretier een kijkje in de keuken van zijn vakmanschap...  Dit is zonder twijfel zijn beste programma tot nu toe. Herhaaldelijk scoort Wertheim met goeddoordachte grappen die een lang uitgesponnen spanningsboog hebben met een boemerangeffect.'

Spits: Wertheim verrast met vorm boven inhoud
‘Het meest verrassende zit ‘m echter niet in de grappen maar in de vorm. Wat begint als een ogenschijnlijk simpele standup-avond, wordt gaandeweg een slim opgezette show waarin de toeschouwer herhaaldelijk op het verkeerde been wordt gezet. ( ...) Wertheim weet zijn publiek op onnavolgbare wijze uit te dagen.'

**** NRC: Engagement maakt Wertheim boeiend
‘Ook in zijn vierde programma, is Wertheim de doordenker onder de cabaretiers. Hij zet redeneringen op die tot het uiterste gaan.... Achter de slimme schijnbewegingen die zijn optreden typeren, gaat juist veel engagement schuil. En dat maakt hem des te boeiender.'

Cabaret.nl:
Micha Wertheim begrijpt uitstekend wat topcabaret is. Met enkel een microfoon, een pittige attitude en vlijmscherpe timing vlecht hij geraffineerde grappen in elkaar. Alle ingrediënten om er een verzorgde, intelligente show van te maken. En dat doet hij met verve in ‘Micha Wertheim voor de zoveelste keer'. Maar dit alles valt zowaar in het niet bij de werkelijk briljante draai die hij aan de voorstelling geeft. Een kunstgreep die zijn weerga niet kent. (...) Wertheims bewondering voor Bertolt Brecht leidt tot het toepassen van een techniek die tot nu toe slechts voor hoogdravend toneelspel geschikt leek. Op bijna dramatische en evengoed hilarische wijze opent Wertheim de ogen van zijn toeschouwer. Heeft hij wel iets te melden? Niets is wat het lijkt. De details van deze manipulatie van vorm en inhoud zijn het geheim van de voorstelling en moeten dit ook blijven tot een ieder de vervreemding zelf ondervindt. (...) Deze man is van een andere wereld. De manier waarop hij zijn publiek bespeelt, is uniek en verbluffend. Het is meer dan alleen de grenzen van het cabaret verleggen. Leek de voorstelling zonder de mysterieuze truc al erg aangenaam, blijken er nog vele even artistieke als luchtige lagen binnen handbereik te liggen.'

Fok.nl
(...) Micha gaat verder, verder waar andere cabaretiers ophouden. (...) De grappen en timing van Micha zijn geniaal.'


Internet:
www.michawertheim.nl

Columns:
Micha heeft een wekelijkse beeld&tekstcolumn in VN.

Echt Gebeurd:
Iedere derde zondag van de maand presenteert Micha samen met Paulien Cornelisse een middag waar gebeurde verhalen in TOOMLER. Klik HIER voor meer informatie.