je bevindt je hier: Home / Voorstellingen / Lenette van Dongen - Tegenwind
Artiest...

Lenette van Dongen

Laatste Nieuws

Lenette van Dongen bij Volle Zalen

Aanstaande donderdag kun je een kijkje nemen bij Lenette van Dongen achter de schermen! Op 5 mei is zij te zien in het programma ‘Volle Zalen’ op NPO 2 om 20.... »

Lovende recensies voor Lenette van Dongen

Lenette van Dongen heeft prachtige recensies gekregen voor haar nieuwe voorstelling Tegenwind.Het Algemeen Dagblad schrijft (****):"Lenette van Dongen toont haar publiek ... »

Voorstelling Lenette van 16 & 17 maart verplaatst

In verband met ziekte zijn de voorstellingen van Lenette van Dongen op 16 en 17 maart verplaatst naar 6 en 7 juni 2016. Bezoekers worden ingelicht door het Luxor Theater.Op ee... »

Terugkijken: Lenette van Dongen: Roedel

Op 29-12-2015 zond de NPO de voorstelling 'Roedel' van Lenette van Dongen uit. Klik HIER om de uitzending terug te kijken.Vanaf 12 maart 2016 staat Lene... »

De leukste fragmenten van NIKÈ nu op onze website

Heb je de uitzending van NIKÈ van Lenette van Dongen afgelopen juli gemist? Bekijk de leukste fragmenten uit de show nu op onze website. Lenette sleepte met NIKÈ... »

Meer nieuws

Tweets

  1. @vanberesteyn Vanavond @VolleZalen met oa @lenettevdongen. Zij komt 1 april 2017 naar #Veendam @vanberesteyn en dat is geen grapje!
  2. @cornaldm In @VolleZalen 21.15 npo2 @lenettevdongen, cast WeWantMore & @Angelagroothuiz, @Nasrdin_Dchar oa over Jeroen Willems
  3. @lenettevdongen Djeez wat gaaf gedaan @jochemmyjer @arjenlubach
Lenette van Dongen

Als kind al zat Lenette boordevol energie..

Haar moeder werd er soms gek van en deed haar op doktersadvies op ballet. Een goeie beslissing zou later blijken. Na de HAVO volgde zij namelijk een opleiding dansdocente op de Nel Roos dansacademie en startte in 1980 een eigen balletschool. Na de drie jaar lesgeven deed ze auditie voor de Academie voor Kleinkunst, werd aangenomen en verkocht haar school.

Na de Academie voor Kleinkunst debuteerde zij in de musical 'Cabaret' in de hoofdrol van 'Sally Bowles' en speelde vervolgens in 1984 in de 1e productie van 'Jeans'. In 1986 tourde ze met Adèle Bloemendaal in de show 'Adèle in Casablanca' speelde in 1989 haar eerste cabaretvoorstelling 'Pappenheim' met Peter Lusse en Hans van Gelder.

Na de succesvolle musical 'Tsjechov' met Boudewijn de Groot kreeg zij een beurs van WVC om in Londen een comedy stage te lopen bij Lenn Lowe. December 1993 was de première van haar eerste solovoorstelling 'Mag het wat zachter'. Deze show werd unaniem lovend ontvangen door de pers. Voor deze voorstelling ontving zij de Pall Mall export prijs. De prijs voor een veelbelovend talent. Na deze eerste show volgden nog vier shows met haar vaste pianist Martijn Breebaart, te weten ' Nee, nee en nog eens nee', 'Jagadamba', 'Een echte van Dongen' en 'Vedette'. Telkens weer was de pers enthousiast. Deze shows zijn ook op televisie uitgezonden. Na 'Vedette' speelde zij 'Rafels', dit was hoofdzakelijk een muzikale show met een band. Hiervoor, en voor haar overige bijdrage aan de Nederlandse lichte muziek, won zij de prestigieuze 'Gouden Harp' van stichting Conamus.

Van elke show kwam een CD uit. Alle shows waren onder regie van Ruut Weissman en Pieter Tiddens. Lenette van Dongen speelde in 2004 één voorstelling per week de hoofdrol in de ABBA-musical Mamma Mia!. Ze was daarmee de alternate van Simone Kleinsma. In 2006 nam Lenette een half jaar vrij en speelde (als uitstapje van het cabaret) in 2007 een jaar in de zeer succesvolle musical 'Doe Maar' de rol van 'Flora'. Dat leverde haar een nominatie op bij de Musical Awards voor 'beste vrouwelijke bijrol'. Eind 2007 maakte ze voor Teleac samen met regisseur Walter Goverde negen ontroerende interview uitzendingen met en voor mensen met een verstandelijke beperking.

Verder schreef Lenette sinds 2002 elke maand een column voor het blad ‘Opzij'. Deze eerste columns verschenen in de bundel ‘Lenette' In het najaar 2008 is er een tweede bundel verschenen ‘Morgen ga ik weer van hem houden'.

In 2007 maakte zij haar 7e solovoorstelling: ‘Nikè, godin van de overwinning' welke genomineerd werd voor de Poelifinario. In 2010 volgde 'Hoogseizoen', wederom bejubeld door publiek en pers. In februari 2013 startte Lenette met haar 9de solo programma 'Roedel' en deze voorstelling is nu in reprise.

Vanaf november 2012 nam Lenette deel aan het AVRO programma 'MAESTRO'.NIKÈ
Fotografie:
Fotograaf: Rene van der Hulst
Scène NIKÈ: Roze sneeuw
NIKÈ
Scène NIKÈ: Playboy Pussy
NIKÈ
Scène NIKÈ: Bubbelbad
NIKÈ
Scène NIKÈ: Spannend houden
NIKÈ
lennetevandongen
NIKÈ
Persfoto NIKÈ
Fotograaf: Rene van der Hulst
Portretfoto Lenette van Dongen
Fotograaf: Anja van Wijgerden
Scènefoto NIKÈ
Fotograaf: Jaap Reedijk
Persfoto NIKÈ
Fotograaf: Anja van Wijgerden
Scènefoto NIKÈ
Fotograaf: Jaap Reedijk
Scènefoto NIKÈ
Fotograaf: Jaap Reedijk

NIKÈ

Genomineerd voor de Poelifinario 2009

De jury:
In Nikè keert Lenette van Dongen terug op het cabaretpodium als een stand up-comediènne. Dat blijkt een zeer geslaagde keuze, want de stijlvorm is haar op het lijf geschreven. Alles wat haar de afgelopen jaren tot een groot vakvrouw heeft gemaakt, komt in deze voorstelling samen. Zij opent haar dagboek en paart voor iedereen zeer herkenbare en hilarische ontboezemingen aan even zo herkenbare twijfels, verdriet en gemiste kansen van een vrouw die een nieuwe levensfase is ingegaan. Indrukwekkend soepel treedt ze in gesprek met de zaal en schept zo op knappe wijze een sfeer waarin de lach kan plaatsmaken voor de pijn van het leven. Het is even wennen dat een zangstem als die van Van Dongen in Nikè slechts één keer te horen is, maar juist in dít programma wordt haar zang uiteindelijk niet gemist.

Uitnemende showvrouw; humor poëzie en échte emoties

Algemeen Dagblad (****):
"Met veel humor en zelfspot smeed Van Dongen een band met het publiek (...) er staat een sterke, onafhankelijke vrouw die zich met stuitend mooi optimisme tegen het mentale en fysieke verval keert. (...) Vooral als Lenette van dongen losgaat en losslaat in haar strijd tegen de grote en kleine ongemakken van de ouderdom is ze briljant."

NRC Handelsblad (****):
"(...) een aanhoudende stroom van grappige verhalen waarin tegelijkertijd op vrolijke toon allerlei emotionele ballast overboord gaat. (...) meesterproef in het maken van contact met de zaal. (...) haar publiek in de hand en dat houdt ze anderhalf uur lang vol, met een groot overwicht en bewonderenswaardige souplesse. (...) een sfeer van saamhorigheid, een samenzwering van gelijkgestemden, die tot aan haar allerlaatste woorden glorieus intact blijft. (...) hoogstkomisch gevolg (...) expressief in stem, lijf en leden, hoe theatraal ze kan zijn en hoe haar taal het summum is van beeldende kracht."

Volkskrant (****):
"Van Dongen ontroert meer dan ooit in persoonlijke triomf. Zelden speelde een cabaretier zo behendig de herkenningskaart als Lenette van Dongen in haar nieuwe programma NIKÈ. (...) Wat de theatraliteit betreft is het publiek geheel aangewezen op haar persoonlijkheid, en daarover hoeft niemand zich zorgen te maken."

Metro (****):
"Het sobere decor met alleen de spullen om haar heen en de gesprekken met het publiek maken het extra intiem. De show met als thema leven zonder angst heeft vaart en zakt geen moment in. Van Dongen krijgt moeiteloos de zaal mee. Ook al ben je nog lang geen vijftig, NIKÈ is herkenbaar."

GPD (****):
"Van Dongen is na wat muzikale uitstapjes weer terug op het pas van het solocabaret. Waarin ze al jaren de koningin van de huis-, tuin- en keukenonderwerpen is, die ze ombuigt tot voor iedereen herkenbare conferences. (...) Haar contact met de zaal is fenomenaal. In dit feest van herkenning, waarin de lach door de zaal rolt, valt ook verdriet op de juiste plek. (...) En zo overwint Van Dongen bij alle generaties met dit programma."

Leeuwarder courant (****):
"De zaal hangt ruim honderd minuten aan haar lippen en de lachgolven spoelen bijna voortdurend door de rijen heen."

Meppeler courant (****):
"Overrompelende cabaretgodin in NIKÈ."

Lenette van Dongen stoot door met haar overweldigende programma NIKÈ. Bruisend van energie en kracht als NIKÈ, godin van de overwinning.
Terwijl de rest van de wereld de buitenkant verfraait en zich tot engel probeert te boetseren gooit Lenette de deur naar de waarheid open. Ze is 50 jaar en de schaamte voorbij. Wie zonder angst wil leven moet durven tegen te vallen. Met ongeremde zelfspot en toch pijnlijk herkenbaar, ruimt zij haar kelder en dromen op. In direct gesprek met het publiek belooft zij: "Hoe eerlijker we vanavond zijn, hoe leuker het wordt". In NIKÈ maakt zij die belofte meer dan waar. Hilarisch en ontroerend.

De pers was unaniem: NIKÈ kwam, zag en overwon!

Historie Lenette van Dongen
- Mag het wat zachter? (1993)
Nee, nee en nog 'ns nee (1995)
Jagadamba (1997)
Een echte Van Dongen (2000)
Vedette (2002)
Rafels (2005)

Prijzen:
- Pall Mall Export Prijs (1993) (Heet tegenwoordig De Eerste Prijs)
- Annie M.G. Schmidt prijs (2004) Een onderscheiding voor het beste cabaretlied.
- Gouden Harp (2005) Voor de Gouden Harp komen personen in aanmerking die zich gedurende hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse lichte muziek.
- Voor haar rol in Doe Maar, de musical (2007) kreeg Lenette een nominatie voor de beste vrouwelijke bijrol.
- VSCD Nominatie Poelifinario (2009) met NIKÈ. De prijs voor die theatermaker(s) met het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen.

Internet:
www.lenettevandongen.nl