je bevindt je hier: Home / Voorstellingen / Lenette van Dongen - Tegenwind
Artiest...

Lenette van Dongen

Laatste Nieuws

Lovende recensies voor Lenette van Dongen

Lenette van Dongen heeft prachtige recensies gekregen voor haar nieuwe voorstelling Tegenwind.Het Algemeen Dagblad schrijft (****):"Lenette van Dongen toont haar publiek ... »

Voorstelling Lenette van 16 & 17 maart verplaatst

In verband met ziekte zijn de voorstellingen van Lenette van Dongen op 16 en 17 maart verplaatst naar 6 en 7 juni 2016. Bezoekers worden ingelicht door het Luxor Theater.Op ee... »

Terugkijken: Lenette van Dongen: Roedel

Op 29-12-2015 zond de NPO de voorstelling 'Roedel' van Lenette van Dongen uit. Klik HIER om de uitzending terug te kijken.Vanaf 12 maart 2016 staat Lene... »

De leukste fragmenten van NIKÈ nu op onze website

Heb je de uitzending van NIKÈ van Lenette van Dongen afgelopen juli gemist? Bekijk de leukste fragmenten uit de show nu op onze website. Lenette sleepte met NIKÈ... »

Meer nieuws

Tweets

  1. @lenettevdongen Als ik t mooi vind mag t voor altijd blijven. Hoef niet steeds iets nieuws ??@UrsulaSterk
  2. @lenettevdongen Dat kan dus ook stuk ??@UrsulaSterk
  3. @lenettevdongen Twee uur Lenette samenvatten in n tweet? Gaanie lukken. ?????? Fijn weekend. @Kaatje28250312
Lenette van Dongen

Als kind al zat Lenette boordevol energie..

Haar moeder werd er soms gek van en deed haar op doktersadvies op ballet. Een goeie beslissing zou later blijken. Na de HAVO volgde zij namelijk een opleiding dansdocente op de Nel Roos dansacademie en startte in 1980 een eigen balletschool. Na de drie jaar lesgeven deed ze auditie voor de Academie voor Kleinkunst, werd aangenomen en verkocht haar school.

Na de Academie voor Kleinkunst debuteerde zij in de musical 'Cabaret' in de hoofdrol van 'Sally Bowles' en speelde vervolgens in 1984 in de 1e productie van 'Jeans'. In 1986 tourde ze met Adèle Bloemendaal in de show 'Adèle in Casablanca' speelde in 1989 haar eerste cabaretvoorstelling 'Pappenheim' met Peter Lusse en Hans van Gelder.

Na de succesvolle musical 'Tsjechov' met Boudewijn de Groot kreeg zij een beurs van WVC om in Londen een comedy stage te lopen bij Lenn Lowe. December 1993 was de première van haar eerste solovoorstelling 'Mag het wat zachter'. Deze show werd unaniem lovend ontvangen door de pers. Voor deze voorstelling ontving zij de Pall Mall export prijs. De prijs voor een veelbelovend talent. Na deze eerste show volgden nog vier shows met haar vaste pianist Martijn Breebaart, te weten ' Nee, nee en nog eens nee', 'Jagadamba', 'Een echte van Dongen' en 'Vedette'. Telkens weer was de pers enthousiast. Deze shows zijn ook op televisie uitgezonden. Na 'Vedette' speelde zij 'Rafels', dit was hoofdzakelijk een muzikale show met een band. Hiervoor, en voor haar overige bijdrage aan de Nederlandse lichte muziek, won zij de prestigieuze 'Gouden Harp' van stichting Conamus.

Van elke show kwam een CD uit. Alle shows waren onder regie van Ruut Weissman en Pieter Tiddens. Lenette van Dongen speelde in 2004 één voorstelling per week de hoofdrol in de ABBA-musical Mamma Mia!. Ze was daarmee de alternate van Simone Kleinsma. In 2006 nam Lenette een half jaar vrij en speelde (als uitstapje van het cabaret) in 2007 een jaar in de zeer succesvolle musical 'Doe Maar' de rol van 'Flora'. Dat leverde haar een nominatie op bij de Musical Awards voor 'beste vrouwelijke bijrol'. Eind 2007 maakte ze voor Teleac samen met regisseur Walter Goverde negen ontroerende interview uitzendingen met en voor mensen met een verstandelijke beperking.

Verder schreef Lenette sinds 2002 elke maand een column voor het blad ‘Opzij'. Deze eerste columns verschenen in de bundel ‘Lenette' In het najaar 2008 is er een tweede bundel verschenen ‘Morgen ga ik weer van hem houden'.

In 2007 maakte zij haar 7e solovoorstelling: ‘Nikè, godin van de overwinning' welke genomineerd werd voor de Poelifinario. In 2010 volgde 'Hoogseizoen', wederom bejubeld door publiek en pers. In februari 2013 startte Lenette met haar 9de solo programma 'Roedel' en deze voorstelling is nu in reprise.

Vanaf november 2012 nam Lenette deel aan het AVRO programma 'MAESTRO'.Hoogseizoen
Fotografie:
Fotograaf: Alek Bruessing
Hoogseizoen - Natuur
Hoogseizoen
Promo Lenette van Dongen - Hoogseizoen
Hoogseizoen
Persfoto Hoogseizoen
Fotograaf: Alek Bruessing
Scènefoto 1 Hoogseizoen kl
Jaap Reedijk
Scènefoto 1 Hoogseizoen zw
Jaap Reedijk
Scènefoto 2 Hoogseizoen kl
Jaap Reedijk
Scènefoto 2 Hoogseizoen zw
Jaap Reedijk
Scènefoto 3 Hoogseizoen kl
Jaap Reedijk
Scènefoto 3 Hoogseizoen zw
Jaap Reedijk
Scènefoto 4 Hoogseizoen kl
Jaap Reedijk
Scènefoto 4 Hoogseizoen zw
Jaap Reedijk
Scènefoto 5 Hoogseizoen kl
Jaap Reedijk
Scènefoto 5 Hoogseizoen zw
Jaap Reedijk
Scènefoto 6 Hoogseizoen kl
Jaap Reedijk
Scènefoto 6 Hoogseizoen zw
Jaap Reedijk

Hoogseizoen

Na de grote schoonmaak in NIKÈ mag Lenette van Dongen in Hoogseizoen eindelijk met vakantie. Ze hoopt die ene ongekende bestemming te bereiken maar loopt al snel vast in een defilé van opblaaskrokodillen, koelboxen, kindergeluk en andere menselijke onmacht op badslippers.

In Hoogseizoen stelt Lenette de collectieve dwang tot blijheid en geluk ter discussie. Door al dat blije getwitter en olijke gefacebook lijkt het leven één groot feest, maar Lenette gelooft er niks van. Ze is meer geïnteresseerd in geluk voor gevorderden en prikt dwars door de façade van deze ‘blijdwang' heen. De maakbaarheid van het leven, het verschil tussen geluk en tevredenheid, het zijn terugkerende thema's in het repertoire van Lenette van Dongen.

Als geen ander kan Lenette door fikse zelfspot de zaal weer om zichzelf laten lachen. Haar pogingen om in deze stoet van B.V. Feest mee te lopen zijn hilarisch. Haar ontmoeting met een oude vrouw is ontroerend. En het slot van de voorstelling Hoogseizoen is zo hoopgevend dat het publiek luid zingend de zaal verlaat.

De pers over Hoogseizoen:

Volkskrant (****): Lenette van Dongen komt met haar programma akelig dicht bij antwoorden op grote vragen
"Met een aantrekkelijke combinatie van grove taal en charme houdt Van Dongen de zaal heel knap binnenboord."
"IJzersterke pointe"
 "Speelt knap in op de herkenbaarheid van het dagelijkse gestuntel. Grap op grap op grap, waardoor er een vrijwel constante lachgolf door de zaal gaat."
"Meesterdompteur"

Telegraaf (****): Lenette van Dongen sterk in Hoogseizoen
"Hoogseizoen is een pakkende voorstelling."

"Van Dongen speelt met haar achtste programma de zaal moeiteloos plat."

NRC (****): Iedereen elke dag écht gelukkig
"Als het over doordeweekse ongemakken en alledaagse besognes gaat, is Lenette van Dongen vaak op haar best. Dat blijkt ook weer uit haar nieuwe programma Hoogseizoen."
"Er zijn er niet veel die dat kunnen zoals zij: moeiteloos schakelen tussen exuberant en ingetogen. Waarmee haar optreden voortdurend spannend blijft."
"(...) Golven van hilariteit(...)"

Trouw: Show Van Dongen is een hoogtepunt
"Weinig collega-cabaretiers beheersen het spel van de interactie met de zaal beter dan zij. Wat een durf. En hoe ad rem!"