je bevindt je hier: Home / Voorstellingen / Lenette van Dongen - Tegenwind
Artiest...

Lenette van Dongen

Laatste Nieuws

MIss Izzy krijgt eigen handpop

Miss Izzy (Lenette van Dongen) - het jurylid van de SBS6-show Popster! - is binnenkort niet meer alleen op TV te bewonderen, maar door het hele land. Waar andere BN’ers ... »

Terugkijken: Lenette van Dongen in Beestengeluk

Op zondag 11 januari was Lenette van Dongen te zien in het programma Beestengeluk op SBS6. In dit programma ontvangt Dierengelukzoeker Piet Hellemans een aantal dier... »

Terugluisteren: Lenette van Dongen op Radio 4

Maandag 6 oktober was Lenette van Dongen te gast op Radio 4 bij het programma Hart en Ziel. Presentator Hans Smit interviewde Lenette over klassieke muziek, ove... »

De leukste fragmenten van NIKÈ nu op onze website

Heb je de uitzending van NIKÈ van Lenette van Dongen afgelopen juli gemist? Bekijk de leukste fragmenten uit de show nu op onze website. Lenette sleepte met NIKÈ... »

Betaal niet teveel! Weet waar je kaarten koopt

Betaal jij je ook scheel aan kaarten voor Najib Amhali, Theo Maassen en Jochem Myjer? Theaterkaartjes zijn al niet goedkoop, maar door het georganiseerd doorverkopen van ticke... »

Meer nieuws

Tweets

  1. @esther_305 Ik heb DRIE #vacatures! (zie pica's) Meer info over organisatie, team en rol: bij mij. Een RT maakt me heel blij ?? http://t.co/CcuRbVpbAx
  2. @lenettevdongen @esther_305 Fijne eerste dag!
  3. @nltheater 'Sluiting van kleine theaters verdrijft de ziel uit een stad' - http://t.co/p597MiUvMw
Lenette van Dongen

Als kind al zat Lenette boordevol energie..

Haar moeder werd er soms gek van en deed haar op doktersadvies op ballet. Een goeie beslissing zou later blijken. Na de HAVO volgde zij namelijk een opleiding dansdocente op de Nel Roos dansacademie en startte in 1980 een eigen balletschool. Na de drie jaar lesgeven deed ze auditie voor de Academie voor Kleinkunst, werd aangenomen en verkocht haar school.

Na de Academie voor Kleinkunst debuteerde zij in de musical 'Cabaret' in de hoofdrol van 'Sally Bowles' en speelde vervolgens in 1984 in de 1e productie van 'Jeans'. In 1986 tourde ze met Adèle Bloemendaal in de show 'Adèle in Casablanca' speelde in 1989 haar eerste cabaretvoorstelling 'Pappenheim' met Peter Lusse en Hans van Gelder.

Na de succesvolle musical 'Tsjechov' met Boudewijn de Groot kreeg zij een beurs van WVC om in Londen een comedy stage te lopen bij Lenn Lowe. December 1993 was de première van haar eerste solovoorstelling 'Mag het wat zachter'. Deze show werd unaniem lovend ontvangen door de pers. Voor deze voorstelling ontving zij de Pall Mall export prijs. De prijs voor een veelbelovend talent. Na deze eerste show volgden nog vier shows met haar vaste pianist Martijn Breebaart, te weten ' Nee, nee en nog eens nee', 'Jagadamba', 'Een echte van Dongen' en 'Vedette'. Telkens weer was de pers enthousiast. Deze shows zijn ook op televisie uitgezonden. Na 'Vedette' speelde zij 'Rafels', dit was hoofdzakelijk een muzikale show met een band. Hiervoor, en voor haar overige bijdrage aan de Nederlandse lichte muziek, won zij de prestigieuze 'Gouden Harp' van stichting Conamus.

Van elke show kwam een CD uit. Alle shows waren onder regie van Ruut Weissman en Pieter Tiddens. Lenette van Dongen speelde in 2004 één voorstelling per week de hoofdrol in de ABBA-musical Mamma Mia!. Ze was daarmee de alternate van Simone Kleinsma. In 2006 nam Lenette een half jaar vrij en speelde (als uitstapje van het cabaret) in 2007 een jaar in de zeer succesvolle musical 'Doe Maar' de rol van 'Flora'. Dat leverde haar een nominatie op bij de Musical Awards voor 'beste vrouwelijke bijrol'. Eind 2007 maakte ze voor Teleac samen met regisseur Walter Goverde negen ontroerende interview uitzendingen met en voor mensen met een verstandelijke beperking.

Verder schreef Lenette sinds 2002 elke maand een column voor het blad ‘Opzij'. Deze eerste columns verschenen in de bundel ‘Lenette' In het najaar 2008 is er een tweede bundel verschenen ‘Morgen ga ik weer van hem houden'.

In 2007 maakte zij haar 7e solovoorstelling: ‘Nikè, godin van de overwinning' welke genomineerd werd voor de Poelifinario. In 2010 volgde 'Hoogseizoen', wederom bejubeld door publiek en pers. In februari 2013 startte Lenette met haar 9de solo programma 'Roedel' en deze voorstelling is nu in reprise.

Vanaf november 2012 nam Lenette deel aan het AVRO programma 'MAESTRO'.Een echte van dongen
Fotografie:
Fotograaf: Annaleen Louwes
Lief zijn (CD: Een echte van Dongen)
Achtbaan (CD: Een echte van Dongen)
Baba (CD: Een echte van Dongen)
Persfoto Een echte van Dongen
Annaleen Louwes

Een echte van dongen

Lenette van Dongen staat alweer 7 jaar solo op de planken. In hoog tempo heeft zij de Nederlandse podia en het Nederlandse publiek veroverd. In al haar programma's koppelt zij een persoonlijk statement aan een geheel eigen humor en een grote muzikaliteit. Wat heeft de woede van de schoolfotograaf te maken met de spierpijn van een ballerina? Wat heeft een explosie van een verfbom te maken met een NS-wandeling en Het Verkadehuis in Zaandam met de witte was? EEN ECHTE VAN DONGEN . Of anders gezegd, hoe een unieke kopie toch een origineel bleek. In EEN ECHTE VAN DONGEN laat Lenette meer dan ooit zichzelf zien. Zij doet dit op haar unieke en eigen wijze. Met conferences waaruit haar bijzondere vermogen tot observeren spreekt en die tot hilarische humor of stille ontroering kunnen leiden. Met liedjes waarin Lenette haar geweldige kwaliteiten als zangeres kwijt kan. En met haar drie muzikanten die niet alleen door de muziek aan haar voorstellingen een extra dimensie geven. In een ECHTE VAN DONGEN speelt de fysieke humor van Lenette een belangrijke rol . Al deze componenten maken dat niemand nog zal beweren dat dit programma geen echte Van Dongen is. Programma gemaakt door: Lenette van Dongen o.l.v. Pieter Tiddens Regie: Ruut Weissman Muzikanten: Martijn Breebaart (toetsen), Jaap Koning (percussie), Peter Sambros (bas) Techniek: Jan Heideveld (geluid), Bart Anthonisse (licht)

Van de voorstelling Een echte van Dongen is een DVD verkrijgbaar in de winkel!