je bevindt je hier: Home / Voorstellingen / Leids Cabaret Festival - Leids Cabaret Festival 2015
Artiest...

Leids Cabaret Festival

Laatste Nieuws

Deelnemers Leids Cabaret Festival 2015 bekend!

De deelnemers van de 37e editie van het Leids Cabaret Festival zijn bekend! Na drie spannende auditiedagen in Galerie Café De Leidse Lente zijn er acht deelne... »

Verkoop VARA Leids Cabaret Festival van start!

Vanaf maandag 12 januari om 12.00 uur zijn er kaarten te koop voor de halve finale (12 februari) en de finale (14 februari) van het VARA Leids Cabaret Festival 2015. ... »

Meld je aan voor Leids Cabaret Festival 2015!

Voor de zomer hebben we afscheid moeten nemen van de finalisten van 2014 – Tim, Bart en Maud. Met hun grappen, muziek en gedichten nog vers in ons geheugen, gaan we ons ... »

Reportage: HumorTV over het Leids Cabaret Festival

Bekijk hier de reportage van HumorTV over de finale van het VARA Leids Cabaret Festival 2014.Meer zien van de finalisten? Bekijk de speellijst van de Finalisten... »

Terugluisteren: Tim Fransen bij Radio 2

Maandag 17 februari was Tim Fransen te horen op Radio 2. De winnaar van zowel de publieks- als de juryprijs van het VARA Leids Cabaret Festival werd gebeld in het programma Gi... »

Tim Fransen wint Leids Cabaret Festival

Tim Fransen heeft het VARA Leids Cabaret Festival overtuigend gewonnen. Zowel de jury als het publiek verkozen zaterdagavond de Amsterdammer als winnaar.Fransen scoorde m... »

Terugkijken: De Partizanen bij DWDD

Dinsdag 19 februari 2013 waren Merijn Scholten en Thomas Gast, winnaars van het Leids Cabaret Festival 2013, te gast bij De Wereld Draait Door. Het duo vertelt over hun plotse... »

De Partizanen grote winnaar LCF 2013!

De Partizanen, Merijn Scholten en Thomas Gast uit Amsterdam, zijn zaterdagavond gekroond tot winnaars van het VARA Leids Cabaret Festival 2013. Ze sleepten zowel de jury- als ... »

Reportage audities Leids Cabaret Festival 2013

HumorTV deed verslag van de laatste auditiedag van het VARA Leids Cabaret Festival 2013. Acht cabarettalenten zijn door naar de voorrondes op maandag 11 en dinsdag 1... »

Meer nieuws

Tweets

  1. @LeidsCabaret http://t.co/2TMqXFwGVg
  2. @GoedkoopCabaret Goedkoop Cabaret feliciteert Tim Hartog, Saman Amini, Janneke Jager, Thijs van de Meeberg, De Blonde Jongens &... http://t.co/3tO9ZfTrqp
  3. @LeidsCabaret De deelnemers voor het VARA Leids Cabaret Festival 2015 zijn bekend! http://t.co/BMGPojKN6Y
Leids Cabaret Festival


Het Leids Cabaret Festival is in 1978 opgezet als activiteit binnen de studentenvereniging Augustinus, door toenmalig lid van de vereniging Harry Kies. Ten tijde van het Grote Engagement, het maatschappij-kritische cabaret, de jaren '70. Het bleek zo'n succes dat er werd besloten om er een jaarlijks vervolg aan te geven.

De theaters toonden interesse in de finalisten en wilden ze graag een avond boeken. Harry Kies besloot zijn studentenkamer om te bouwen tot kantoorruimte, en was vanaf dat moment naast festivalorganisator ook impresario.

Het huidige (cabaret) impresariaat/productiehuis BUNKER Theaterzaken is langzaam voortgekomen uit Harry Kies Theaterprodukties dat op zijn beurt voortkwam uit het Leids Cabaret Festival.Leids Cabaret Festival 2006
Fotografie:
Fotograaf: Studio Boot

Leids Cabaret Festival 2006

Finalisten: Samba Schutte, Willemijn Smeets en Ralph Sigmond

Jury- en publieksprijs: Samba Schutte

Jury: Marcel Verreck, Rob Roos, Wendy Draaijer, Ruud Meijer


Jury-rapport SAMBA SCHUTTE
"Samba Schutte heeft de jury geïmponeerd met een nagenoeg af programma. De rode draad van  ‘Kun Min Woni An', theatraal verbeeld door de scenes met de djembé, over zijn positie tussen twee culturen is duidelijk en niet gekunsteld. Hij heeft geïnvesteerd in de theatrale vormgeving: licht en geluid versterken zijn performance. Samba toont zich een veelzijdige podiumkunstenaar, die alle vormen die hij gebruikt nu al beheerst. Zijn bewegingen, dansjes en mimiek zijn van een grote natuurlijke soepelheid, zijn podiumprésence is sterk, hij weet in de stand-upmomenten hilariteit te bewerkstelligen, maar schrikt niet terug voor kleinere, gevoelige scenes.
Hij heeft het publiek in zijn ban, tot aan zijn laatste ijzersterke grap. Samba, of mogen wij hem met gepaste trots ook Dirkjan noemen, komt met een authentiek verhaal, waarom veel gelachen kan worden, maar dat niet lijdt aan cabaretironie van de slechte soort: in zijn verhalen over Afrika en Nederland vervalt hij niet in het belachelijk maken van allerlei voor de hand liggende uiterlijkheden.
De jury heeft naarstig gezocht naar punten van kritiek, maar heeft die niet of nauwelijks kunnen vinden. En daarom heet de winnaar van het Leids Cabaretfestival 2006: Samba Schutte."


Jury-rapport WILLEMIJN SMEETS
"
Willemijn Smeets heeft een geweldige stem, houdt hoorbaar van zingen, maakt mooie teksten en is een charmante vertelster. Hulde ook voor haar begeleider Rogier, die fraaie melodieën speelt. Willemijn staat met natuurlijk gemak op het podium, weet hoe ze moet timen en hoe ze haar publiek kan bespelen. Het liedje over ‘Frankie op een plankie' is een tragi-komisch hoogtepunt. De achilleshiel van haar voorstelling ‘Sirenezang' is de wat eenzijdige thematiek: verlaten meisje ontkent met panisch optimisme de harde werkelijkheid, waardoor zij de spanning niet voortdurend kan vasthouden. Wellicht dat een uitstapje uit deze binnenwereld, met eventueel aktuele verwijzingen  naar andere ‘slagvelden' deze ‘aangeklede' liedjesvoorstelling veelzijdiger kan maken.  Haar stem en persoonlijkheid verdienen zo'n vehikel."


Jury-rapport RALPH SIGMOND   
"Ralph Sigmund kwam, zag en overwon niet alleen de harten van het publiek, maar ook die van de jury. Vanaf de verrassende ouverture tot aan de ontroerende finale wist Sigmund de aandacht volledig vast te houden. Het moet dan ook gezegd worden dat de door hem gecreëerde personage - de eigenaar van een flessenmuseum - een vondst is die beloond zou moeten met de creativiteitsprijs. Helaas wordt die niet uitgereikt op dit festival. Zijn naamloze voorstelling bevat  goede, originele grappen,  een hilarisch liedje en een meeslepend gebed waarin hij de weg aflegt van proza naar poëzie en van de lach naar de traan. Hij stapelde sneuheid op sneuheid, maar slaagde er steeds weer in om een overtreffende trap te vinden. Sommige meer melige grappen missen echter de juiste timing en de jury vraagt zich wel af of hij in staat zal zijn in een avondvullende voorstelling boven dit personage uit te stijgen."