je bevindt je hier: Home / Voorstellingen / Leids Cabaret Festival - Finalistentour 2016
Artiest...

Leids Cabaret Festival

Laatste Nieuws

Martijn Kardol winnaar Leids Cabaret Festival!

Zaterdag 13 februari 2016 maakt de jury van het VARA Leids Cabaret Festival de winnaar bekend:Martijn Kardol!Martijn was ook publiekslieveling en nam de publieksprijs mee... »

Terugkijken: Thijs van de Meeberg bij DWDD

Op vrijdag 20 februari was Thijs van de Meeberg, winnaar VARA Leids Cabaret Festival 2015, te zien bij De Wereld Draait Door op NPO1. Met zijn trofee naast hem, vertelt ... »

Thijs van de Meeberg winnaar LCF 2015

Zaterdagavond 14 februari jl. is Thijs van de Meeberg door zowel de jury als het publiek uitgeroepen tot winnaar van het Leids Cabaret Festival 2015! In een volle Leidse Schou... »

Reportage: HumorTV over het Leids Cabaret Festival

Bekijk hier de reportage van HumorTV over de finale van het VARA Leids Cabaret Festival 2014.Meer zien van de finalisten? Bekijk de speellijst van de Finalisten... »

Terugluisteren: Tim Fransen bij Radio 2

Maandag 17 februari was Tim Fransen te horen op Radio 2. De winnaar van zowel de publieks- als de juryprijs van het VARA Leids Cabaret Festival werd gebeld in het programma Gi... »

Tim Fransen wint Leids Cabaret Festival

Tim Fransen heeft het VARA Leids Cabaret Festival overtuigend gewonnen. Zowel de jury als het publiek verkozen zaterdagavond de Amsterdammer als winnaar.Fransen scoorde m... »

De Partizanen grote winnaar LCF 2013!

De Partizanen, Merijn Scholten en Thomas Gast uit Amsterdam, zijn zaterdagavond gekroond tot winnaars van het VARA Leids Cabaret Festival 2013. Ze sleepten zowel de jury- als ... »

Reportage audities Leids Cabaret Festival 2013

HumorTV deed verslag van de laatste auditiedag van het VARA Leids Cabaret Festival 2013. Acht cabarettalenten zijn door naar de voorrondes op maandag 11 en dinsdag 1... »

Meer nieuws

Tweets

  1. @kikischippers Horst! #festivalwinnaars @leidscabaret @cameretten @kkfestival #bandpic #beyonce #bieber @Matroesjka_ @martijnkardol https://t.co/K0EsaDVt25
  2. @AylaTeunissen Hele leuke avond gehad bij @LeidsCabaret finalistentour!! Echt een aanrader.
  3. @LeidsCabaret We hebben een klein deel van de genereuze gift van @jochemmyjer gebruikt! Regisseurs Wimie… https://t.co/ArBNwHnjPY
Leids Cabaret Festival


Het Leids Cabaret Festival is in 1978 opgezet als activiteit binnen de studentenvereniging Augustinus, door toenmalig lid van de vereniging Harry Kies. Ten tijde van het Grote Engagement, het maatschappij-kritische cabaret, de jaren '70. Het bleek zo'n succes dat er werd besloten om er een jaarlijks vervolg aan te geven.

De theaters toonden interesse in de finalisten en wilden ze graag een avond boeken. Harry Kies besloot zijn studentenkamer om te bouwen tot kantoorruimte, en was vanaf dat moment naast festivalorganisator ook impresario.

Het huidige (cabaret) impresariaat/productiehuis BUNKER Theaterzaken is langzaam voortgekomen uit Harry Kies Theaterprodukties dat op zijn beurt voortkwam uit het Leids Cabaret Festival.Leids Cabaret Festival 2012
Fotografie:
Finale avond Leids Cabaret Festival 2012
Leids Cabaret Festival 2012
Finalist Pepijn Schoneveld
Leids Cabaret Festival 2012
Finalist Arnout Van den Bossche
Leids Cabaret Festival 2012
Finalist Omar Ahaddaf
Leids Cabaret Festival 2012
Promo LCF 2012
Leids Cabaret Festival 2012
geengageerd jong Speler jong talent uitdagend

Leids Cabaret Festival 2012

Het VARA Leids Cabaret Festival is al ruim 33 jaar een vooraanstaand podium voor jong cabarettalent. Het festival probeert jonge cabaretiers/theatermakers te stimuleren door de deelnemers zowel voor, tijdens als na het festival intensief te begeleiden en waar mogelijk is een brug te slaan tussen amateurcircuit en professionele podia.

Gevestigde namen zoals Erik van Muiswinkel, Lebbis, Dolf Jansen, Sanne Wallis de Vries, Najib Amhali, Javier Guzman, Wim Helsen, Micha Wertheim, Roy Aernouts en uit de nieuwere generaties Katinka Polderman, Stefan Pop, Emilio Guzman & Jeroen Leenders begonnen ooit hun carriére op het toneel van de Leidse Schouwburg. 

VARA Leids Cabaret Festival
De 34e editie van het VARA Leids Cabaret Festival zal plaatsvinden van 6 t/m 11 februari 2012. Na de audities en selectie, beginnen we het festival met acht deelnemers die tijdens de voorrondes op maandag 6 en dinsdag 7 februari laten zien wat ze in huis hebben. Van deze acht deelnemers zullen er vijf doorgaan naar de halve finale op donderdag 9 februari. Van de vijf halve finalisten gaan er drie door naar de finale op zaterdag 11 februari. Voorafgaand aan het festival vindt er een workshopweekend plaats waar je een weekend lang met professionele regisseurs kunt schaven aan je programma.

Finalisten: Omar Ahaddaf, Pepijn Schoneveld & Arnout van den Bossche

Winnaar Jury- & Publieksprijs: Omar Ahaddaf

Jury: Jacques d'Ancona, Kim Smit, Andreas Fleischmann, Doesjka van Hoogdalem

Juryrapport OMAR AHADDAF:
'
Gedurfd. Iemand die iets te melden heeft, iemand met een statement; warm en innemend. En bovendien een cabaretier die de kunst verstaat zijn ideeën allerminst vrijblijvend over te brengen. Zijn optreden staat voor innerlijke noodzaak en relevantie. Hij is een verteller, voor een breed publiek verstaanbaar, al verdient zijn dictie enige aandacht. Omar Ahaddaf plaatst een aantal trefzekere grappen, zoals die over de Israëlisch - Palestijnse kwestie, een juweel.
Toch dienen we enkele kritische kanttekeningen te noteren. Er zitten een paar missers in de overgangen tussen diverse elementen in zijn programma, al heeft hij een handige truc paraat door dit op te lossen met changementen in de belichting en de mise en scène. De opkomst van zijn broer, de gitarist met de lued, daarentegen, komt nogal uit de lucht vallen. Dat had best eerder gekund.
Zijn programma herbergt een intrigerende spanning. De jury prijst daarbij een opmerkelijk facet, de ontwikkeling die hij getoond heeft gedurende de week van dit festival.'

Juryrapport PEPIJN SCHONEVELD:
'
Valt helemaal onder de noemer: origineel. Van een ogenschijnlijk ondenkbaar onderwerp als geur bouwt hij een afgerond programma op, dat een authentieke indruk achterlaat door dynamiek en een uitgekiend absurdisme. Hij kan spelen en weet door zijn acteurschap een aansprekend personage neer te zetten. Via vlagen van poëzie en literaire subtiliteit slaagt hij er in een echte voorstelling te maken. Een functioneel bewegingsschema, z'n mimiek, z'n plastiek en effectieve gebaren ondersteunen hem daarin. Op die momenten is Schoneveld ook de kwetsbare theatermaker die hij wil zijn. Dan steekt hij een betoog af,  dat diverse onderdelen smeedt.  Het hanteren van "De Vleet" werkt, omdat hij een verteller is die beelden optrekt, tempoverschillen en stiltemomenten hanteert en factoren als liefde en angst een duidelijke plek geeft. In dit programma is het bijzonder dat hij de interactie met het publiek niet schuwt. Zo'n constatering als  "de eerste openbare erectie"  is heerlijk. Dat wel, maar op weg naar de climax mist hij in de slotminuten de boot. De verkleding achterop het toneel levert een bizar moment op.  De muziek vult weliswaar de stilte, maar doet niets met de kijker. Deze tegenstelling is net zo opmerkelijk als de kwaliteiten die hij in het voorgaande heeft getoond.'

Juryrapport ARNOUT VAN DEN BOSSCHE:
'
Arnout van den Bossche werpt de vraag op "What's next?".
Daarmee bedoelen we: wat zouden we in de toekomst nog van hem te zien krijgen? In zijn droogkomische setting spat de routine eraf. Deze man heeft zijn parodie op de relatieconsulent ongetwijfeld al vaak gespeeld voor uiteenlopende publieksgroepen. Met deze constatering willen we aanstippen, dat hij een aangename meligheid verspreidt, die niettemin op den duur verzandt in verzadiging. Immers, de relatie man / vrouw vormt een uitgemolken thema in het theater, ook in zijn stijl van milde satire. Het ligt bijna voor de hand vast te stellen, dat zijn optreden iets "typisch Vlaams" uitstraalt. Dat wil zeggen: een charmante, droogkomische rijkdom aan taalvondsten. De flip-over en zijn kostumering zijn dankbare en uitstekend gehanteerde rekwisieten, hoewel nogal achterhaald. Via zijn mimiek en de achteloze manier van spreken, de verontwaardigde blik en verrassende vondsten, krijgt hij de zaal mee. In persoon is hij de complete karikatuur van het personage dat hij uitbeeldt en in dat opzicht zit hij hermetisch vast geklonken aan zijn tekstboek. Terwijl hij onomwonden voor het concept van de workshop kiest, is het opvallend dat hij weinig doet met de reacties van het publiek.'