je bevindt je hier: Home / Voorstellingen / Leids Cabaret Festival - Finalistentour 2016
Artiest...

Leids Cabaret Festival

Laatste Nieuws

Martijn Kardol winnaar Leids Cabaret Festival!

Zaterdag 13 februari 2016 maakt de jury van het VARA Leids Cabaret Festival de winnaar bekend:Martijn Kardol!Martijn was ook publiekslieveling en nam de publieksprijs mee... »

Terugkijken: Thijs van de Meeberg bij DWDD

Op vrijdag 20 februari was Thijs van de Meeberg, winnaar VARA Leids Cabaret Festival 2015, te zien bij De Wereld Draait Door op NPO1. Met zijn trofee naast hem, vertelt ... »

Thijs van de Meeberg winnaar LCF 2015

Zaterdagavond 14 februari jl. is Thijs van de Meeberg door zowel de jury als het publiek uitgeroepen tot winnaar van het Leids Cabaret Festival 2015! In een volle Leidse Schou... »

Reportage: HumorTV over het Leids Cabaret Festival

Bekijk hier de reportage van HumorTV over de finale van het VARA Leids Cabaret Festival 2014.Meer zien van de finalisten? Bekijk de speellijst van de Finalisten... »

Terugluisteren: Tim Fransen bij Radio 2

Maandag 17 februari was Tim Fransen te horen op Radio 2. De winnaar van zowel de publieks- als de juryprijs van het VARA Leids Cabaret Festival werd gebeld in het programma Gi... »

Tim Fransen wint Leids Cabaret Festival

Tim Fransen heeft het VARA Leids Cabaret Festival overtuigend gewonnen. Zowel de jury als het publiek verkozen zaterdagavond de Amsterdammer als winnaar.Fransen scoorde m... »

De Partizanen grote winnaar LCF 2013!

De Partizanen, Merijn Scholten en Thomas Gast uit Amsterdam, zijn zaterdagavond gekroond tot winnaars van het VARA Leids Cabaret Festival 2013. Ze sleepten zowel de jury- als ... »

Reportage audities Leids Cabaret Festival 2013

HumorTV deed verslag van de laatste auditiedag van het VARA Leids Cabaret Festival 2013. Acht cabarettalenten zijn door naar de voorrondes op maandag 11 en dinsdag 1... »

Meer nieuws

Tweets

  1. @kikischippers Horst! #festivalwinnaars @leidscabaret @cameretten @kkfestival #bandpic #beyonce #bieber @Matroesjka_ @martijnkardol https://t.co/K0EsaDVt25
  2. @AylaTeunissen Hele leuke avond gehad bij @LeidsCabaret finalistentour!! Echt een aanrader.
  3. @LeidsCabaret We hebben een klein deel van de genereuze gift van @jochemmyjer gebruikt! Regisseurs Wimie… https://t.co/ArBNwHnjPY
Leids Cabaret Festival


Het Leids Cabaret Festival is in 1978 opgezet als activiteit binnen de studentenvereniging Augustinus, door toenmalig lid van de vereniging Harry Kies. Ten tijde van het Grote Engagement, het maatschappij-kritische cabaret, de jaren '70. Het bleek zo'n succes dat er werd besloten om er een jaarlijks vervolg aan te geven.

De theaters toonden interesse in de finalisten en wilden ze graag een avond boeken. Harry Kies besloot zijn studentenkamer om te bouwen tot kantoorruimte, en was vanaf dat moment naast festivalorganisator ook impresario.

Het huidige (cabaret) impresariaat/productiehuis BUNKER Theaterzaken is langzaam voortgekomen uit Harry Kies Theaterprodukties dat op zijn beurt voortkwam uit het Leids Cabaret Festival.Leids Cabaret Festival 2011
Fotografie:
Fotograaf: Studio Boot
Compilatie Finale
Leids Cabaret Festival 2011
Lennaert Maes
Leids Cabaret Festival 2011
Gijs van Rhijn
Leids Cabaret Festival 2011
Rauw Spul
Leids Cabaret Festival 2011
Logo VARA Leids Cabaret Festival
Ontwerp: Studio Boot
Persfoto Rauw Spul
Jaap Reedijk
Persfoto Rauw Spul
Jaap Reedijk
Persfoto Lennaert Maes
Jaap Reedijk
Persfoto Lennaert Maes
Jaap Reedijk
Persfoto Gijs van Rhijn
Jaap Reedijk
Persfoto Gijs van Rhijn
Jaap Reedijk
geengageerd jong Speler jong talent uitdagend

Leids Cabaret Festival 2011

Finalisten: Gijs van Rhijn, Lennaert Maes, Rauw Spul

Juryprijs: Gijs van Rijn
Publieksprijs: Lennaert Maes

Jury: Sander van der Schaaf, Ad van Terheijden, Lieke van den Brink en Margot Huntink

Juryrapport GIJS VAN RHIJN:
"
Daar waar we eerder deze week in een cabareteske achtbaan terechtkwamen, laat Gijs ons vanavond een evenwichtiger programma zien. Hij nodigt uit om te luisteren naar de verhalen uit zijn kleine wereld. Zijn eenzaamheid en onzekerheid brengt hij bombastisch, een goed gebruik van contrast. Hij toont zich een goed verhalenverteller en wint de zaal voor zich met dynamiek, mimiek en scherpe schakels.

In zijn tomeloze energie schuilt ook Gijs' gevaar. Tijdens de voorrondes en de halve finale overschreeuwde hij zichzelf en het publiek. Gelukkig liet hij vanavond meer nuance zien. Door op bepaalde momenten de energie dicht bij zichzelf te houden trekt hij het publiek naar zich toe en ontroert hij. Echter de manier waarop hij letterlijk in contact met zijn publiek wil komen is niet effectief.

Inhoudelijk blijft het publiek een beetje op afstand. Hilarisch weliswaar, de avonturen van Gijs als muziekdocent, een onderliggende laag of  thematiek kan meer voelbaar gemaakt worden. Het programma kan hier veel indringender van worden.

Gijs is een goed muzikant en zet dat ook vakkundig in. Gelukkig blijft het daar niet bij en verrast hij ook door de techniek zijn pianospel over te laten nemen. Dit soort theatrale kunststukjes zien we graag meer. Hij kan zijn zangtechniek wel verbeteren.

We zien dat Gijs over een breed scala theatrale mogelijkheden beschikt en zijn benieuwd naar wat hij ons nog meer kan laten zien."

Juryrapport LENNAERT MAES:
"
Lennaert Maes laat niet misverstaan dat hij het leuk vindt om liedjes te zingen en zichzelf daarbij op de gitaar te begeleiden. Hij brengt de liedteksten op een quasi nonchalante wijze maar plaatst trefzeker de clou van het liedje.

Met zijn liedjes snijdt hij veel onderwerpen aan die soms scherp geplaatst zijn maar je toch vooral doen lachen. En gedurfd, om aan Nederlanders voor te zingen wat te doen als de Vlamingen Nederland overnemen.

De mimiek en intonatie zijn goed en versterken de bedoeling van de gekozen onderwerpen die hij met de zaal wilt delen. Ook zijn moerstaal maakt hem voor het publiek aimabel maar hij switch ook op een professionele manier over naar een Engels nummer. Hij heeft deze week gewerkt aan zijn verstaanbaarheid maar speelt nog steeds dynamiek: van hard naar zacht en van snel naar langzaam.

Hij weet de verbindende teksten tussen zijn liedjes op een humoristische wijze vakkundig aan elkaar te praten, al zou hij nog steeds meer rekening moeten houden met het publiek dat verder dan 3 meter van het podium zit. 

Hij heeft gekozen voor een vrij klassieke vorm van cabaret maken maar die door de onderwerpkeuze van de liedteksten voor een breed publiek vermakelijk is. De keuzes zijn soms gemakkelijk, zijn vorm is weinig risicovol en kan dus gaan kabbelen. Daarom is het verstandig om meer scherpte te zoeken en de confrontatie met de gehele zaal aan te gaan.

Nederland kan vanaf nu kennis gaan maken met leuke originele liedjes, uitgevoerd door een professionele Vlaamse troubadour."

Juryrapport RAUW SPUL
"Bij de eerste blik is al het al meteen duidelijk; Kay en Menso schuwen het spektakel niet. In de voorstelling ‘Dad named Sue' worden we via een bonte reeks langs filmklassiekers, oude hardrocknummers en jongensdromen gevoerd.  Aan alles is merkbaar dat deze voorstelling in gezamenlijkheid is gemaakt. Kay en Menso kennen elkaar en vormen een goed duo. Het tempo is hoog, we hoeven ons geen moment te vervelen. 

Maar dit hoge tempo speelt Rauw Spul soms ook parten.  Sommige scènes moeten onder de druk van het hoge tempo en de veelheid aan details,  aan zeggingskracht inleveren en dit komt het verhaal niet altijd ten goede. Terwijl Rauw Spul wel degelijk een verhaal te vertellen heeft. Hun insteek in de mannelijke en vrouwelijke rolpatronen, is voor Kay en Menso inspiratiebron om elkaar en het publiek op het verkeerde been te zetten. Met name in de spannende scene rondom de net niet gegeven kus, tonen zij lef en vakkundigheid. Daar had de jury wel meer van willen zien. Wellicht is het bij Rauw Spul de uitdaging om het te zoeken in "less is more". Minder doen, met meer zeggingskracht, versterkt de betekenis.  De jury vermoedt dat de humor dan meer gelaagdheid kan krijgen en het duo zichzelf daarmee dwingt creatiever en inventiever te zijn.

De jury heeft waardering voor het gegeven dat Rauw Spul nog tijdens deze week hard heeft gewerkt aan de voorstelling, en op deze wijze ook verbetering en groei heeft laten zien. Daar waar op de maandagavond de voorstelling letterlijk dreigde te barsten van de ideeën, werd er tijdens de halve finale ook meer rust genomen. Dit komt de opbouw en de spanning ten goede. Een goede lijn is in deze voorstelling van groot belang, want in de uitvoering missen Kay en Menso wel eens de scherpte en de nauwkeurigheid.  

De jury hoopt in de toekomst nog meer te zien van Kay en Menso. We zien potentie.  Bruisende ideeën en eigenzinnigheid, kunnen de basis vormen voor een goede voorstelling, mits Rauw Spul hun materiaal niet alleen rauw laat zijn."