je bevindt je hier: Home / Voorstellingen / Leids Cabaret Festival - Leids Cabaret Festival 2015
Artiest...

Leids Cabaret Festival

Laatste Nieuws

Terugkijken: Thijs van de Meeberg bij DWDD

Op vrijdag 20 februari was Thijs van de Meeberg, winnaar VARA Leids Cabaret Festival 2015, te zien bij De Wereld Draait Door op NPO1. Met zijn trofee naast hem, vertelt ... »

Thijs van de Meeberg op Radio 2 bij Gijs Staverman

Thijs van de Meeberg won afgelopen zaterdagavond zowel de jury- als publieksprijs van het VARA Leids Cabaret Festival 2015. Hij was vervolgens na deze overwinning maandag... »

Thijs van de Meeberg winnaar LCF 2015

Zaterdagavond 14 februari jl. is Thijs van de Meeberg door zowel de jury als het publiek uitgeroepen tot winnaar van het Leids Cabaret Festival 2015! In een volle Leidse Schou... »

Meld je aan voor Leids Cabaret Festival 2015!

Voor de zomer hebben we afscheid moeten nemen van de finalisten van 2014 – Tim, Bart en Maud. Met hun grappen, muziek en gedichten nog vers in ons geheugen, gaan we ons ... »

Reportage: HumorTV over het Leids Cabaret Festival

Bekijk hier de reportage van HumorTV over de finale van het VARA Leids Cabaret Festival 2014.Meer zien van de finalisten? Bekijk de speellijst van de Finalisten... »

Terugluisteren: Tim Fransen bij Radio 2

Maandag 17 februari was Tim Fransen te horen op Radio 2. De winnaar van zowel de publieks- als de juryprijs van het VARA Leids Cabaret Festival werd gebeld in het programma Gi... »

Tim Fransen wint Leids Cabaret Festival

Tim Fransen heeft het VARA Leids Cabaret Festival overtuigend gewonnen. Zowel de jury als het publiek verkozen zaterdagavond de Amsterdammer als winnaar.Fransen scoorde m... »

Terugkijken: De Partizanen bij DWDD

Dinsdag 19 februari 2013 waren Merijn Scholten en Thomas Gast, winnaars van het Leids Cabaret Festival 2013, te gast bij De Wereld Draait Door. Het duo vertelt over hun plotse... »

De Partizanen grote winnaar LCF 2013!

De Partizanen, Merijn Scholten en Thomas Gast uit Amsterdam, zijn zaterdagavond gekroond tot winnaars van het VARA Leids Cabaret Festival 2013. Ze sleepten zowel de jury- als ... »

Reportage audities Leids Cabaret Festival 2013

HumorTV deed verslag van de laatste auditiedag van het VARA Leids Cabaret Festival 2013. Acht cabarettalenten zijn door naar de voorrondes op maandag 11 en dinsdag 1... »

Meer nieuws

Tweets

  1. @BunkerTZ Soms gaat het nieuws sneller dan gepland .. ;-) LEBBIS gaat weer het theater in!!! De speellijst van zijn nieuwe... http://t.co/9oh1MLUXOj
  2. @TMeeberg Yes! Aftrap van de Bellevue - marathon @theaterbellevue met de finalistentour @LeidsCabaret . Vijf dagen feest! http://t.co/oCkGcKTqbP
  3. @TimHartog 5 dagen hier bivakkeren mét een lichtkrant! @LeidsCabaret http://t.co/IytrAgLZBZ
Leids Cabaret Festival


Het Leids Cabaret Festival is in 1978 opgezet als activiteit binnen de studentenvereniging Augustinus, door toenmalig lid van de vereniging Harry Kies. Ten tijde van het Grote Engagement, het maatschappij-kritische cabaret, de jaren '70. Het bleek zo'n succes dat er werd besloten om er een jaarlijks vervolg aan te geven.

De theaters toonden interesse in de finalisten en wilden ze graag een avond boeken. Harry Kies besloot zijn studentenkamer om te bouwen tot kantoorruimte, en was vanaf dat moment naast festivalorganisator ook impresario.

Het huidige (cabaret) impresariaat/productiehuis BUNKER Theaterzaken is langzaam voortgekomen uit Harry Kies Theaterprodukties dat op zijn beurt voortkwam uit het Leids Cabaret Festival.Historie Leids Cabaret Festival
Fotografie:
Fotograaf: Studio Boot

Historie Leids Cabaret Festival

HISTORIE

als Lebbis & Jansen, De Bloeiende Maagden, Kees Torn en Sanne Wallis de Vries laten zien dat het Leids Cabaret Festival voor hen de opmaat is geweest tot het leren van het vak. Het maken van autonome theaterprodukties is iets dat je moet leren, waar best veel bij komt kijken, en dat je eigenlijk pas nà het festival echt leert. Het festival zelf is echter een mooie manier om je te presenteren aan een groter publiek. Het Leids Cabaret Festival wil cabarettalent stimuleren door zowel voor, tijdens als ook na het festival de deelnemers/jong talent intensief te begeleiden. In de afgelopen 20 jaar hebben we een ruime ervaring opgebouwd op het gebied van cabaret, die we graag willen delen met beginnende cabaretiers/theatermakers. Door een artistiek en organisatorisch klankbord voor ze te zijn, door een workshop-weekend, een `geolied` festival, een serie voorstellingen na het festival etc. Op deze manier is het festival voor iedere deelnemer (en niet alleen voor de winnaar) een leerzame ervaring.

Het VARA Leids Cabaret Festival wordt sinds 1978 jaarlijks georganiseerd en heeft inmiddels een rijke historie. Artiesten die in het verleden meededen aan het Leids Cabaret Festival zijn o.a.: Jack Spijkerman (Dubbel & Dwars), Erik van Muiswinkel (Zak & As), Rob Kamphues (De Types), Marcel Verreck (Verreck & Pleijsier), Lebbis & Jansen, Vincent Bijlo, André Manuel, Kees Torn, De Bloeiende Maagden, Sanne Wallis de Vries, Hetty Feteris, Najib Amhali, Bolder & Plante, Eeef & Coo, Aanousha N'zumé, Sara Kroos, RUL, Wim Helsen en Javier Guzman

De laatste jaren laten ons zien dat er steeds vaker vanuit heel verschillende achtergronden wordt ingeschreven. Hierdoor wordt cabaret steeds meer de verzamelnaam voor een generatie jonge theatermakers die met elkaar gemeen hebben dat ze autonome theaterprodukties maken met humor als vertrekpunt. Niet onder de vlag van een gezelschap, niet gesubsidieerd, wèl eigen, authentiek en ondernemend.

Cabaret mag je dus best ruim zien. We vinden het juist interessant om flirts met andere podiumkunsten te zien, zoals muziek, literatuur, toneel, meer fysiekere theatervormen etc. Uiteraard is en blijft de 'toegangscode' tot het festival wèl HUMOR.

ACHTERGROND

Het Leids Cabaret Festival is 23 jaar geleden opgezet als activiteit binnen de studentenvereniging Augustinus, door toenmalig lid van de vereniging Harry Kies. Ten tijde van het Grote Engagement, het maatschappij-kritische cabaret, de jaren '70. Het bleek zo'n succes dat er werd besloten om er een jaarlijks vervolg aan te geven. De theaters toonden interesse in de finalisten en wilden ze graag een avond boeken. Harry Kies besloot zijn studentenkamer om te bouwen tot kantoorruimte, en was vanaf dat moment naast festivalorganisator ook impresario. Het huidige (cabaret)impresariaat/produktiehuis Harry Kies Theaterprodukties is dus langzaam voortgekomen uit het Leids Cabaret Festival.