je bevindt je hier: Home / Voorstellingen / Lebbis - De Paardenpoetser
Artiest...

Lebbis

Laatste Nieuws

Dolf, Patrick en Lebbis bij het Openluchttheater!

Van mei tot en met augustus vind het Vondelpark Openluchttheater weer plaats! Tijdens dit festival kun je genieten van moderne dans, kindertheater, jazz, cabaret of kleinkunst... »

Terugkijken: Hans Sibbel bij Dus Ik Ben

Afgelopen zaterdag was Hans Sibbel te zien bij Dus Ik Ben. In de aflevering 'Dus ik ben een individu' roept Lebbis mensen op van hun eilandjes af te komen, nieuwe... »

11 sept: Hans Sibbel terug van ziekgeweest

Vandaag (11 september) staat er een erg mooi diepte-interview met Hans Sibbel in De Volkskrant."Hij overwon een levensbedreigende ziekte en zal zich op het podium opnieuw... »

Bericht Hans Sibbel - LEBBIS

Lieve allen,Het is nu 19 september 2014 en ondanks de wereldwijde ellende kan ik zeggen dat het goed met mij gaat.Zeer veel dank voor alle reakties en ook dank aan iedereen di... »

V.a. 21 mei: Lebbis&Koos columnisten New Scientist

Hans Sibbel en zijn regisseur Koos Terpstra worden vaste columnisten van de Nederlandstalige New Scientist. New Scientist is het grootste wetenschappelijke weekblad ter wereld... »

Lebbis zet BRANDING als download online

Als eerste cabaretier van Nederland biedt Lebbis (Hans Sibbel) zijn Poelifinario-winnende show BRANDING als betaalde download via het internet aan op zijn eigen site. Onder he... »

Lebbis: 'vertel nou iets wat pijn doet!'

In een interview met de Amsterdamse krant De Brug vertelt Lebbis over wat hem drijft en hoe hij op tijdens het hardlopen op ideeën komt. De Poelifinario-winnaar vermijdt ... »

Interview Lebbis & Jansen op Lowlands 2011

Lebbis en Jansen, al een jaar of vijf niet meer samen op het podium, kwamen voor Lowlands 2011 voor één keer bij elkaar.Hans en Dolf gaven een interview aan... »

Meer nieuws
Lebbis

Lebbis is terug! En speelt van september tot en met mei 2016 zijn nieuwe voorstelling "De Paardenpoetser" in de Nederlandse theaters.


*********************

Lebbis is de helft van het voormalige duo Lebbis en Jansen. Samen met Dolf Jansen maakte hij diverse theaterprogramma's, waaronder veel oudejaarsconferences, en televisieprogramma's.

In het verleden was Lebbis redactielid bij televisieprogramma Dit was het nieuws en vier jaar voor de cabarettafel, Deze week..., onderdeel van het programma Kopspijkers. Sinds 1993 treedt hij ook op als stand-upper voor Comedytrain in Toomler. In het voorjaar van 2002 heeft hij, in samenwerking met Koos Terpstra en het Noord Nederlands Toneel, in de productie Lenny gespeeld, gebaseerd op het leven van de Amerikaanse zeer controversiële comedian Lenny Bruce.

Lebbis bracht in 2003 zijn boekje: Het groot Lebbis Citaten Boek uit, dit populaire boekje bevat allerlei door hem geschreven columns van de afgelopen jaren. Verder maakte hij samen met Peter Heerschop (cabaretgezelschap Niet Uit Het Raam) het televisie programma 127 wensen. Hiervoor reisde hij naar Spanje om meervallen te vangen en stond hij alleen op de top van de Kilimanjaro! In 2004 heeft Lebbis het boek W2P uitgebracht.

De vorm van zijn theatervoorstellingen leunt tegen die van de stand up comedy, maar door de toegenomen diepgang is het de meest actuele versie van het traditionele Nederlandse cabaret. Als solist heeft Lebbis furore gemaakt met zijn programma's Kingsize, Zwart, Vuur, Het Kwaad, Hoe laat begint het Schieten?, BRANDING, Optredens op bijzondere locaties, het grijze gebied en De Paardenpoetser 


Voor  BRANDING wint hij in 2011 de Poelifinario. Volgens de jury won Lebbis de prijs omdat hij niet schroomt om levenslessen te geven.Hoe laat begint het schieten?
Fotografie:
Fotograaf: Martin Oudshoorn

Hoe laat begint het schieten?
Affiche Hoe Laat begint het Schieten
Persfoto Hoe Laat begint het Schieten?
Persfoto Hoe Laat begint het Schieten?
Martin Oudshoorn
Scènefoto Hoe Laat begint het Schieten?
Martin Oudshoorn
Persfoto Hoe Laat begint het Schieten?
Martin Oudshoorn

Hoe laat begint het schieten?

Genomineerd voor de Poelifinario 2009

De jury:
Hoe laat begint het schieten is een razendknap gemaakte theatersolo met een wonderschone, functionele belichting, waarin Hans Sibbel als woedende engel nederdaalt om de wereld gelukkiger te maken. Getuigend van groot en divers engagement scheert hij van vrouwenemancipatie naar reisbureaureserveringkosten, van kredietcrisis naar Astro TV, van burgerservicenummer naar Ajax. Met zijn oprechte boosheid verpulvert Lebbis alles wat zweeft: religie, oosterse wijsheden, acupuntuur. Maar er staat geen betweter op het toneel. Alles wat hij zegt is omkeerbaar. De engel zet voortdurend de poorten van de hel op een kier en laat dat de verworvenheden van westerse mens niet alleen maar zegeningen zijn. Zijn tempo is weldadig, het ritme uitgekiend. Een oprecht en verademend programma, een waarlijk pièce de résistance van Lebbis.

Onorthodoxe theorieën in bovenste regionen van de cabaretdivisie.

Lebbis kenmerkt zich door een spervuur aan grappen, vaak over de actualiteit van de dag. De vrijblijvendheid van de actuele grap maakt plaats voor engagement. De persoonlijke betrokkenheid bepaalt de keuze van de onderwerpen. De vorm van zijn voorstelling leunt tegen die van de stand-up comedy en door de toegenomen diepgang is het de meest actuele versie van het traditionele cabaret.
Hoe laat begint het schieten?
is de beste titel ooit bedacht. Alles zit erin.
Hoe laat staat voor De Tijd, vergankelijkheid, de drang van de mens om slaaf van de klok te zijn, waardoor we meer doen in minder tijd, maar uiteindelijk niks meer echt beleven.
Begint staat voor hoop, ergens aan beginnen, toekomst gericht, zand erover, politici zijn ook maar mensen.
En het schieten is macht, geweld, energie.

Hoe laat begint het schieten? Het zou wel eens mijn beste programma ooit kunnen worden.

Hoe laat begint het schieten?
Mensen vragen al snel, waarom die titel?
Kijk. Ik ga in dit nieuwe programma de wereld weer een stukje beter maken. Dat geloof ik. Zoals de aanhangers van Transcendente Meditatie geloven dat ze uiteindelijk kunnen vliegen. Zoals Jan Peter Balkenende denkt dat hij een Christen is. Zoals astrologen geloven dat het moment waarop je geboren bent en de stand van de sterren onze levensloop beïnvloeden. Zo denk ik dat ik de wereld beter ga maken. In ieder geval voor mezelf, want: verbeter de wereld, begin bij jezelf.
En als iedereen dat doet wordt het toch beter.

En hij is niet van mij, die titel. Hij is van Jacco. Mijn technicus. Die riep een keer in New York tegen een agent, ‘Hé joh, hoe laat begint het schieten?' Wij lachen. Hij verstond het toch niet. Ach, je moet er bij zijn geweest.

De pers over zijn vorige voorstelling Het Kwaad:

Volkskrant:
"Als Hans Sibbel op dreef is en lekker doordraaft in zijn lekker politiek incorrecte tirades, nestelt hij zich in de bovenste regionen van de cabaretdivisie, op een paar meter afstand van Theo Maassen."

Parool:
"Lebbis is een man van theorietjes. Hij heeft er zichtbaar lol in om zijn publiek zijn soms onorthodoxe theorieën voor te leggen. Af en toe is hij bloedserieus, maar nooit zonder sterke grap. En daarmee zorgt hij voor een bijna constante lachgolf. (...) Lebbis overtuigt ook solo.

Regie: Koos Terpstra

Overig:
Lebbis, zoals Hans Sibbel zich on stage noemt, wordt meestal in één adem genoemd met Dolf Jansen. Hij studeert economie in Amsterdam en leert Jansen kennen bij een atletiekvereniging. Ter opluistering van een feest doen ze ‘iets leuks'. Nog geen jaar later wint het duo in 1989 het Leids Cabaret Festival. In 1990 begint een jarenlange samenwerking met regisseur Koos Terpstra. Sibbel verbreedt vanaf 2002 zijn horizon en speelt (afwisselend met Raoul Heertje) de titelrol van Lenny Bruce in het gelijknamige toneelstuk van het Noord Nederlands Toneel. Onder de naam Lebbis maakt hij voor het theater vanaf dat moment ook solovoorstellingen zoals Kingsize (2000), Zwart (2001), Vuur (2002), W2P (Welcome to Paradise - 2004) en Het Kwaad (2007).

Met de voorstelling Het Kwaad is Lebbis genomineerd voor de Poelifinario 2007.