je bevindt je hier: Home / Voorstellingen / Kees Torn - Loze Kreten
Artiest...

Kees Torn

Laatste Nieuws

4 sterren voor DVD-box Kees Torn: 'Een monument'

Jacques d'Ancona is zeer enthousiast over de oeuvre DVD-box van Kees Torn. In het  Dagblad van het Noorden kent de theatercriticus Een ommetje met Kees Torn vier van ... »

Terugkijken: Kees Torn bij De Wereld Draait Door

Dinsdag 1 mei was Kees Torn te gast bij De Wereld Draait Door. Op Bevrijdingsdag 5 mei speelt hij na een half leven cabaret voor het laatst een voorstelling. Erik va... »

Terugluisteren: de zondagochtend van Kees Torn

Op 1 april omschreef Kees Torn zijn zondagochtendgevoel bij Schiffers.fm. De ochtend laat Kees liever aan zich voorbij gaan. De dichter geeft de voorkeur aan het puzzelen met ... »

Terugluisteren: Kees Torn bij Kunststof Radio

Op maandag 13 februari was Kees Torn te gast bij Kunststof Radio. Bijna een uur lang, een sterk gesprek over Kees' leven, met fijne liedjes tussendoor.Over de liefde ... »

Meer nieuws
Kees Torn

Op school schreef Kees Torn (Oostburg, 1967) al tekstjes die hij aan vrienden uitdeelde om hen aan het lachen te krijgen. Hij had voor de rector redenen voor zijn te laat zijn op rijm gezet.

In 1991 doet Kees mee als helft van het theaterduo 'Kees en ik' aan het Groninger Studenten Cabaret Festival en won daar tot vooral zijn eigen verbazing de persoonlijkheidsprijs. In 1994 wint hij, aangemeld door het bevriende theaterduo Basterd met zijn latere regisseur Onno Innemee, in zijn eentje het Leids Cabaret Festival 1994.

Ruim een jaar later maakt hij zijn solo-debuut met 'Laat maar laaien'. Visuele grappen, leuke terzijdes, amusante monologen, absurdistische sketches, onderhoudende gesprekjes met zijn publiek en taalkundige nonsensversjes. De critici zijn vol lof over zijn maffe soort humor, de vreemde visuele vondsten en "grote aandacht voor vormaspecten als metrum en rijm". Met inventieve rijmschema's maakt hij ingewikkelde maar goedlopende zinnen. Soms handhaaft hij een heel lied lang hetzelfde rijm.

In 1999 wint hij zelf de Annie MG Schmidt-prijs voor het beste theaterlied voor zijn lied 'Streepjescode'. november 2007 won Kees Torn een VSCD Poelifinario voor het indrukwekkendste theaterprogramma van het seizoen 2006-2007. Hij kreeg die prijs voor zijn programma 'Dood en Verderf'.

Op 5 mei 2012 speelde Kees de allerlaatste voorstelling van zijn allerlaatste show 'Loze Kreten'. Hij is dan 44 jaar en besluit er na 9 programma's mee te stoppen. 

Gelukkig hebben we 'de beelden' nog: in het najaar van 2011 verscheen er een dvd-box, met daarop alle (nooit eerder op tv uitgezonden!) theaterprogramma's, audiocommentaar tot je d'r in stikt, en vele andere extra's.

Bunker Theaterzaken is vanaf zijn deelname aan het Leids Cabaret Festival (1994) het impresariaat van Kees Torn. En in die hoedanigheid hebben wij alle theaterprogramma's van Kees Torn begeleid. Mocht Kees zelf besluiten dat hij met zijn liedjes en andere hersenspinsels de theaters weer in wil gaan, dan staan wij voor hem klaar.

Kees Torn schrijft bij gelegenheid een column. In 1999 werkte hij met Mike Boddé, Matthias Giesen en Frank van Pamelen mee aan de CD ‘Het Ultieme Terugblik'.

In Inkijkexemplaar' (Nijgh & Van Ditmar, 2001) zijn alle verzen uit de eerste vier theaterprogramma's gebundeld.

Verder maakt hij wel eens een wandelingetje.Einde verhaal
Fotografie:
Fotograaf: Menno Leutscher

Einde verhaal
Persfoto Einde Verhaal
Fotograaf: Menno Leutscher

Einde verhaal

Maffe en intelligente woordgrapjes, inventieve rijmschema's en virtuoze liedjes

NRC Handelsblad (****):
"Ironie blijft Torns wapen
Het grootste deel van de tijd brengt Torn ditmaal achter de centraal geplaatste vleugel door. Daar zingt hij niet alleen liedjes maar houdt hij ook de praatjes waarin hij steeds meer bedreven is geraakt. Hij heeft een losse, laconieke toon gevonden waarin volop ruimte is voor eenregelige zinsneden, tweeregelige puntdichten en slimme spelletjes met de logica waarin de denkfout zich soms lastig laat betrappen. (...) Een hoogtepunt is het liefdeslied dat in één handomdraai verandert in een gereformeerd gezang van kwezelachtig allooi. (...) En dan heb ik het nog niet eens over het meest indrukwekkende decorstuk dat dit seizoen in een cabaretprogramma is vertoond. Maar daar bestaat helaas geen prijs voor."


Algemeen Dagblad (****):
"De taalvirtuoos strooit weer met teksten waar veel vakbroeders alleen maar van kunnen dromen. Soms zijn die liederen hilarisch, dan weer ontroerend. Tussendoor grossiert hij met typische staaltjes Tornhumor."

GPD:
"Hij schiet in zijn eigen trage en hakkelende tempo alle kanten op, want overal is een gedicht van te maken, een hilarische oneliner en vooral een prachtlied met ingenieuze rijmschema's waarin een normaal mens zich verslikt. (...) Het wordt nu toch écht eens tijd voor een cd-box om al dat fraais niet verloren te laten gaan."

Telegraaf (***):
"Torn houdt het liever klein. Daar staat hij om bekend. En in het kleine zitten de hoogtepunten van ‘Einde Verhaal', want natuurlijk zijn die er weer: kleine briljante rijmpjes, slimme woordspelingen en virtuoze liedjes."

Dagblad van het Noorden (****):
"Een briljante, vindingrijke magiër in de omgang met tekst, idee, taal en rijmschema's. en, uiteindelijk ook, superieur in treffende, dodelijke oneliners in zijn flirt met de waanzin van de logica. (...) als hij zijn boosheid lucht over zijn verknoeide jeugd en conflicten binnen de familie komt hij onvermijdelijk uit bij een komische wending. Dat is zijn kracht. Plus het feit dat vrijwel al zijn verhalen in de liedjes zitten. In het cabaret is dat uitzonderlijk. (...) Zelden zag ik Torn zo monter en angstwekkend gedisciplineerd op hoog tempo werken."

Einde Verhaal
is het achtste programma van Kees Torn. Bij zijn vorige programma dacht hij dat hij was uitgeluld, maar de dood werd in Dood en Verderf zijn redding. Kees Torn won er zelfs de VSCD Cabaretprijs Poelifinario 2007 mee!
Dat evenaren zou teveel publiciteit opleveren. Vandaar dat Kees in Einde Verhaal probeert alles weg te laten wat indruk maakt. Gelukkig is dit hem niet gelukt. Zijn nieuwe programma barst wederom van prachtige zinsneden, ingenieuze rijmschema's, briljante liedjes en slimme woordspelingen.
Met Einde Verhaal laat taalvirtuoos Kees Torn zien dat het nog lang geen ‘einde verhaal' is.

Kees Torn won de VSCD Cabaretprijs Poelifinario 2007 met Dood en Verderf. De prijs voor die theatermaker(s) met het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen.

Historie Kees Torn:
- Laat maar laaien (1995)
- Als ik het niet dacht (1996)
- Plek zat (1998)
- Mooie boel (2001)
- In de gloria (2002)
- Doe mee en win (2004)
- Dood en verderf (2006)
- C3 speelt 3D (Mike Boddé, Onno Innemee, Kees Torn als C3 - 2008)