je bevindt je hier: Home / Voorstellingen / Katinka Polderman - Polderman tiert welig
Artiest...

Katinka Polderman

Laatste Nieuws

Terugluisteren: Katinka te gast bij 'Ha! die Yora'

Op zondagavond 29 november was Katinka Polderman te gast in het radioprogramma Ha! die Yora van cabaretcollega Yora Rienstra.In de laatste weken van haar tour i... »

Terugkijken: Katinka in De Ochtendkus

Op woensdag 21 oktober was Katinka Polderman  te zien in De Ochtendkus. In dit programma wordt Annemiek Schrijver elke ochtend naast een bekende of onbekende man of ... »

Terugkijken: Katinka Polderman bij PAUW

Katinka Polderman was vrijdag 11 september te gast bij PAUW.In het item ‘De week van de gast’ nam Jeroen Pauw met Katinka de week door. Welk nieuws viel op en... »

Polderman tiert voor twee!

Al ruim tien jaar geldt droogkloot Katinka Polderman als één van de best bewaarde geheimen van de Nederlandse en Vlaamse theaters. Toch maakte ze al vier vo... »

Katinka Polderman te gast bij Hijlco's Helden

Zondag 23 augustus was Katinka Polderman te gast bij het programma Hijlco's Helden op Radio5.In Hijlco's Helden spreekt Hijlco mensen die hij bewondert om hu... »

Juryrapporten Poelifinario en Neerlands Hoop

Naast Erik van Muiswinkel, genomineerde en winnaar van de Poelifinario met zijn voorstelling Schettino! waren onder andere ook Martijn Koning, met zijn voorstelling ... »

Katinka Polderman door Zeeland met eigen 'stembus'

Vanaf maandag 24 februari rijdt cabaretière Katinka Polderman voor Omroep Zeeland iedere werkdag door de provincie met haar eigen 'stembus'. Op geheel eigen wij... »

20 jan: Kaarten winnen voor Blue Monday via GIEL

Maandag 20 januari as kun je kaarten winnen voor De Blue Monday Conference, die dezelfde avond live wordt uitgezonden vanuit Club Ziggo te Amsterdam. Dit kan door te... »

Terugluisteren: Katinka Polderman bij NTR

Katinka Polderman was 12 september te gast bij het radioprogramma Radio 6 Soul & Jazz van de NTR.  Ze vertelt o.a. over het zelfgemaakte decor van haar... »

Terugkijken: Katinka in Zeeuws Goud

Dinsdag 28 mei was Katinka Polderman te zien bij Zeeuws Goud op Omroep Zeeland. In Zeeuws Goud krijg je een uniek kijkje achter de schermen, zodat je het idee krijgt wat ... »

Terugkijken: Reportage Katinka bij Vrw. Zkt. Knst.

Maandag 8 november zond Cultura24 (http://cultura.nps.nl/) het culturele tv-magazine Vrw. Zkt. Knst een reportage over Katinka Polderman uitIn de reportage vertelt Katinka ove... »

Meer nieuws

Tweets

  1. @MichaWertheim Nog maar 125 kaarten vanavond 20:15 Theater Figi Zeist (bij) Utrecht dus wees er snel bij! https://t.co/kIirQd3oud
  2. @Poldermanie Ha, een boos internetmeneertje dat al n mening heeft voordat 'ie t artikel gelezen heeft! En hem dan ook nog geeft!?? https://t.co/8a6RNDPND2
  3. @RhodeliaRosea https://t.co/kzXybnFAvx
Katinka Polderman

Polderman komt uit 's-Heer Abtskerke en is geboren in (1981). Zij heeft de Koningstheaterakademie in Den Bosch gevolgd en won in 2005 het VARA Leids Cabaret Festival.

Juryrapport Leids Cabaret Festival 2005: 
Katinka Polderman: wie zo heet, heeft geen artiestennaam meer nodig. De Hollandse, nuchtere naam past volledig bij haar presentatie.De stevige muziek van het begin staat in mooi contrast met het zacht zingende meisje met de akoestische gitaar. Even weet je niet wat je met deze eigenzinnige dame aan moet: quasi onhandige opkomst met spiekbladen op de grond, maar al snel heeft ze het publiek mee.Katinka maakt met haar onderkoeldheid en ontspannen optreden het podium kleiner en zichzelf groter. Nonchalant en achteloos maakt ze haar grappen, soms met prettige zelfspot. Ze laat stiltes vallen, creëert een ongemakkelijkheid die bijzonder goed werkt. Katinka heeft lef door niet de zaal te willen pleasen, is soms bewust antitheatraal.In haar liedjes doet ze denken aan Jaap Fischer: origineel en komisch van thematiek, met soms prettig, keihard cynisme, taalkundig slim. Omdat er nog geen loflied op Christina Aguilera bestond, werpt Katinka zich op: "Polderman moet maar doen". Pittige thematiek, bijzonder leuk verwoord. Inhoudelijk is Katinka Polderman sterk. Haar voorstelling lijkt een aanklacht tegen de domheid.Haar heldere stem is duidelijk nog jong en bij vlagen broos. Haar gitaarspel zou ze zich verder kunnen ontwikkelen - hoewel de simpele akkoorden goed passen bij haar presentatie.De achteloos de zaal ingeslingerde opmerkingen werken goed. Een grap kan zo opeens voorbij komen. Ook de duiding van haar toneelbeeld met bierkratten is komisch. Ze heeft een kritische blik op de wereld om haar heen zonder al te veel en te nadrukkelijk de actualiteit erbij te halen.Katinka Polderman is een buitengewoon oorspronkelijk theatermaakster. De jury zag een prachtig programma dat bovendien drie avonden lang op constant niveau werd gespeeld.

Katinka in het algemeen:

Katinka Polderman brengt géén korte hilarische scènes die je bij de keel grijpen, géén tragische typetjes die schuren en schrijnen, en is geen energieke spraakwaterval. Niets in haar voorstelling levert slapstick-achtige situaties op, ze brengt godzijdank geen multimediale totaal-ervaring, in sneltreinvaart grappen op de zaal afvuren vertikt ze, ze brengt geen vijf-koppig theatercombo mee, en haar podiumpresence is verre van geraffineerd. Kortom: Polderman zet een ontzettend vernieuwend cabaretspektakel neer voor jong en oud.

Veel liedjes, in de traditie van Joop Visser, Jeroen van Merwijk en Brigitte Kaandorp, afgewisseld met droge commentaren waarin grappen achteloos de zaal ingeslingerd worden.

Haar loflied op Christina Aguilera, waarin ze de sexy zangeres bedankt voor het terugbrengen van de positie van de vrouw naar de Middeleeuwen, is nu al legendarisch. En er is meer. Zonder overdreven bombarie, maar met gitaar en bierkrat, trekt ze ten strijde tegen de stompzinnigheid en andere mentaliteitsproblemen. Voor de gelegenheid heeft ze geprobeerd er hier en daar wat inhoud in te plempen.

Polderman is niet hip, snel en vlot, maar rustig, evenwichtig en nuchter. Ook wel eens prettig.

In 2009 werd haar voorstelling Polderman kachelt door genomineerd voor de VSCD Cabaretprijs Neerlands Hoop.

Dit jaar staat Katinka in het theater met haar, voor de Neerlands Hoop 2014 genomineerde voorstelling, Polderman baart zorgen.


Overig:
- 2006 wekelijkse column in Trouw.
- 2007 vaste gastspeler in De Kerstrevue van Mike Boddé en Thomas van Luyn.
- 2010 Het veertje van Katinka Polderman; een nieuw lied voor het radioprogramma Andermans Veren, dat speciaal op het thema is geschreven en uitgevoerd. 
- 2011 column in SPITS!
- 2012/2013 wekelijkse column 'Het Dagboek van' in Volkskrant.
- 2015 maandelijkse column in Theatermagazine ScènesPolderman kachelt door
Fotografie:
Fotograaf: Willem de Roon
Polderman Kachelt Door
Polderman kachelt door
Clip: Naam Kwijt
Polderman kachelt door
Clip: Zeemanslied
Polderman kachelt door
Clip: 68 komma 2
Polderman kachelt door
Lied: Mijn liefje had een ander
Polderman kachelt door
Een beetje een troepje
Polderman kachelt door
Lied: Het was een leuke avond
Polderman kachelt door
Er was eens een Henk
Polderman kachelt door
Ikea kastje
Polderman kachelt door
Ave Polderman
Polderman kachelt door
Tanzania
Polderman kachelt door
Sonja Bakker
Polderman kachelt door
Liedje: Naam kwijt
Polderman kachelt door
Liedje: Zeemanslied
Polderman kachelt door
liedje: Monique Smit
Polderman kachelt door
Liedje: Chez Nous
Polderman kachelt door
Katinka Polderman
Polderman kachelt door
Persfoto Polderman kachelt door
Fotograaf: Willem de Roon
Persfoto Polderman kachelt door
Fotograaf: Willem de Roon
jong Muziek Speler jong talent toegankelijk

Polderman kachelt door

Genomineerd voor Neerlands Hoop 2009

De jury:
Tijdens haar debuutvoorstelling liet de Zeeuwse Katinka Polderman haar ruwe bolster zien, maar daarin zit vaak een blanke pit verscholen. Die zij in haar tweede programma Polderman kachelt door durft te laten zien, zij het op haar geheel eigen wijze. Met droge humor, absurde gedachtensprongen en zeer vakkundig en taalvaardige liedjes. Verdwenen is haar onzekerheid, zij staat frank en vrij op het podium, in een chaotisch decor dat haar persoonlijkheid kracht bijzet. Daarnaast heeft haar zangstem meer inhoud gekregen en neemt zij nu ook de ruimte voor verhalen waarin ze haar spottende blik op de wereld kwijt kan en waarin ze een zeer geestige dosis zelfspot niet schuwt. Polderman kan een programma zorgvuldig en inventief opbouwen en is in staat het fijnbesnaarde fraai te combineren met het grofgebekte.

Met elk liedje schiet zij raak en ze is heel, heel erg geestig

******************

De pers over
Polderman kachelt door:

Volkskrant (****):
"Vergeleken met haar debuut is ze erop vooruit gegaan. Toen zong ze absurde liedjes met soms een toelichting. Nu durft ze meer te vertellen. (...) Polderman heeft een nuchtere verteltrant, met soms een onverwachte uithaal. Haar engagement is tussen de regels door te lezen (...) Ze is een meester in absurde gedachten. (...) Uit haar gitaarliedjes (simpele akkoorden en gekke teksten) blijkt haar liefde voor taal."

Algemeen Dagblad (****): "Katinka Polderman hilarisch als vrijgezel
(...) een show waarin ze het succes van haar debuut meesterlijk uitbouwt. (...) Uiterst geestig zijn ook weer haar liedjes, waarin ze de taal hulde brengt met gortdroge humor en rationele observaties vol zelfspot over haar eigen penibele situatie. (...) In Polderman Kachelt Door sleutelt de jonge Zeeuwse kleinkunstenaar in elk geval een pracht van een voorstelling in elkaar."

GPD:
"Liedjes, daar gaat het om bij dit grote Zeeuwse talent. Fijnzinnig was ze al niet in haar fraaie debuut Polderman en ook in deze opvolger is het vaak van dik hout. Maar dan ineens zit daar, te midden van het grofbesnaarde en hilarische geweld, een juweel van een lied dat de ware, gevoelige ziel van de maakster bloot legt. Om die twee uitersten tot een vloeiend geheel te maken en even geloofwaardig, is een knap staaltje werk. (...) Ze kachelt door op het ingeslagen pad van haar debuutvoorstelling. Het is minstens net zo leuk, en inhoudelijk interessanter en met zichtbaar meer zelfvertrouwen."

Brabants Dagblad: "Vrolijke blues van Katinka Polderman
Haar liedjes zijn ook nu weer de krenten in de pap. Soms met een lichte weemoed, of dwars, maar altijd origineel en spitsvondig. Haar taalvondsten zijn om in te lijsten. (...) Haar engagement is ogenschijnlijk nogal egocentrisch ingesteld; stevige uitspraken over de maatschappij verpakt ze liever in een prikkelend liedje (...) Het is die combinatie van lichtvoetigheid en gepeperde uitspraken die intrigeren, waarmee ze met haar debuut een plaats in het theater veroverde en die ook dit programma dragen. Het zijn vooral de gezongen nummers, door haar zelf begeleid op gitaar en accordeon, en passend in de traditie van Joop Visser en Jeroen van Merwijk, die haar talent onderstrepen. (...) Met deze vrolijke blues verstevigt ze haar plek in het theater."

****************

Deze tijdgeest vraagt om een nuchter rustpunt in alle hectiek. Deze tijdgeest smeekt om Polderman. Met lichtvoetig cynisme en subtiele lompheid becommentarieert ze de bende om zich heen en zichzelf.
Overdag is ze een roekeloze druktemaker. Maar zodra het zaallicht dooft en het doek opengaat, daalt er een weldadige rust neer over Polderman.

De stemverheffingen en het theatraal spektakel laat ze achter in de kleedkamer. Wat overblijft, is een tsunami van liedjes. Vanzelfsprekend heeft ze het daarin alleen over zinnige dingen. De dingen die anders zouden moeten. De dingen die anders gaan dan gewenst.
Het afgelopen jaar is ze hoerend en snoerend door het Bossche nachtleven getrokken. Maar vanavond worden de laatste puinhopen van een jaar Polderman geruimd.
Op z'n Poldermans: Eigenzinnig, dwars, onverstoorbaar, intelligent en hilarisch. Waar anderen het zeggen in een conference, doet Polderman dat in een liedje. Het is roeien met de riemen die je hebt. Het is een fase. Het is doorkachelen.

"Wie naar Polderman luistert, zou zweren dat Brigitte Kaandorp en Joop Visser het ooit met elkaar hebben gedaan." (de Volkskrant)

En dus kachelt Polderman door. 

Let op: nu met één gratis liedje extra! (zolang de voorraad strekt)

Prijzen:
- Winnares jury- en publieksprijs Leids Cabaret Festival 2005
- Winnares Zonta Award 2007. De aanmoedigingsprijs voor vrouwelijk talent.
- VSCD Cabaretprijs Neerlands Hoop (2009) met Polderman kachelt door. De prijs voor die theatermaker(s) die het grootste toekomstperspectief heeft/hebben.

Historie:
Polderman (2007)

Overig nieuws:
- Na in 2005 de jury- en publieksprijs van het Leids Cabaretfestival gewonnen te hebben, maakt Katinka in 2006 haar eerste avondvullende programma Polderman.
- In 2006 schreef Katinka een wekelijkse column in Trouw.
- Om de week brengt Katinka Het veertje van Katinka Polderman, een nieuw lied voor het radioprogramma Andermans Veren dat speciaal op het thema is geschreven en uitgevoerd.
- In 2007 was Katinka vaste gastspeler in De Kerstrevue van Mike Boddé en Thomas van Luyn.

Internet:
http://www.katinkapolderman.nl/