je bevindt je hier: Home / Voorstellingen / Katinka Polderman - Polderman tiert welig
Artiest...

Katinka Polderman

Laatste Nieuws

Terugkijken: Katinka bij Uitzonderlijk Vervoer

Zondag 8 maart was Katinka Polderman te zien in het programma Uitzonderlijk Vervoer met Philippe Geubels. Hij rijdt bekende Nederlandse comedians naar het theater en besp... »

Terugkijken: Katinka bij DWDD

Maandag 16 februari was Katinka Polderman  te gast bij De Wereld Draait Door. Samen met Claudia de Breij schoof Katinka aan bij Matthijs van Nieuwkerk in de speciale... »

Terugkijken: Katinka bij De Wereld Draait Door

Maandag 2 februari was Katinka Polderman te gast bij De Wereld Draait Door.Katinka schoof aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk om met onder andere Claudia de Breij t... »

Katinka Polderman bijgeboekt op 5 maart

Op 5 maart is Katinka Polderman bijgeboekt in Het Witte Theater in IJmuiden. Dit is tevens haar laatste voorstelling van Polderman Baart Zorgen.De pers over Polderman Baart Zo... »

Katinka's boek uitverkocht!

Katinka Polderman's boek, 'De onfortuinlijke dood van Krijn Kip en andere verhalen die best wel eens echt gebeurd zouden kunnen zijn (maar misschien ook niet)', is... »

Katinka Polderman schrijft Zeeuws boekgeschenk

De van oorsprong Zeeuwse Katinka Polderman heeft het geschenk geschreven voor de Week van het Zeeuwse Boek 2014. Deze week is van woensdag 29 oktober tot met zaterda... »

Terugkijken: Katinka Polderman bij DWDD

Op 12 september 2014 was Katinka Polderman te gast bij De Wereld Draait Door. Tijdens het afsluitende item De Week speelde ze een ode aan de adonis van Boer Zoekt Vr... »

Terugkijken: reportage De NL Cabaretdagen

In het weekend van De Nederlandse Cabaretdagen (DNCD) werden de cabaretprijzen Poelifinario en de Neerlands Hoop uitgereikt als afsluiting.HumorTV Reports maakte een... »

Terugluisteren: Wim, Sander, Katinka, Martijn

Het radioprogramma Spijkers met Koppen zond zaterdag 6 september 2014 rechtstreeks uit vanuit De Verkadefabriek in Den Bosch, met o.a. bijdragen van Martijn Koning, Sander van... »

Juryrapporten Poelifinario en Neerlands Hoop

Naast Erik van Muiswinkel, genomineerde en winnaar van de Poelifinario met zijn voorstelling Schettino! waren onder andere ook Martijn Koning, met zijn voorstelling ... »

Katinka Polderman tekent contract

Afgelopen week tekende Katinka Polderman een contract met uitgeverij Atlas/Contact. Zij gaat een heuse roman schrijven! De cabaretière uit 's-Heer Abtskerke ka... »

Terugluisteren: Katinka bij De Taalstaat op Radio1

Half juni werden de nominaties bekendgemaakt voor de VSCD cabaretprijzen De Poelifinario en de Neerlands Hoop. Voor die laatste prijs, voor meest veelbelovende theatermak... »

Katinka Polderman door Zeeland met eigen 'stembus'

Vanaf maandag 24 februari rijdt cabaretière Katinka Polderman voor Omroep Zeeland iedere werkdag door de provincie met haar eigen 'stembus'. Op geheel eigen wij... »

20 jan: Kaarten winnen voor Blue Monday via GIEL

Maandag 20 januari as kun je kaarten winnen voor De Blue Monday Conference, die dezelfde avond live wordt uitgezonden vanuit Club Ziggo te Amsterdam. Dit kan door te... »

Terugluisteren: Katinka Polderman bij NTR

Katinka Polderman was 12 september te gast bij het radioprogramma Radio 6 Soul & Jazz van de NTR.  Ze vertelt o.a. over het zelfgemaakte decor van haar... »

Terugkijken: Katinka in Zeeuws Goud

Dinsdag 28 mei was Katinka Polderman te zien bij Zeeuws Goud op Omroep Zeeland. In Zeeuws Goud krijg je een uniek kijkje achter de schermen, zodat je het idee krijgt wat ... »

Terugkijken: Reportage Katinka bij Vrw. Zkt. Knst.

Maandag 8 november zond Cultura24 (http://cultura.nps.nl/) het culturele tv-magazine Vrw. Zkt. Knst een reportage over Katinka Polderman uitIn de reportage vertelt Katinka ove... »

Betaal niet teveel! Weet waar je kaarten koopt

Betaal jij je ook scheel aan kaarten voor Najib Amhali, Theo Maassen en Jochem Myjer? Theaterkaartjes zijn al niet goedkoop, maar door het georganiseerd doorverkopen van ticke... »

Meer nieuws

Tweets

  1. @Poldermanie @AmySeerden dank!
  2. @omroepzeeland Cultuurprijs Borsele 2014 én 2013 uitgereikt. Prijzen voor @Poldermanie en Han Koster http://t.co/NYDS6YsQX2
  3. @Poldermanie We zijn er weer. http://t.co/wSAf0KsQS5
Katinka Polderman

Katinka neemt het er seizoen 2012-2013 even van. Geen theater, maar volop andere bezigheden (check voor een update de site http://www.poldermanie.nl/). In 2013-2014 kunnen wij gelukkig weer volop van haar komische, cynische taalvondsten genieten. 
*Even Wachten dus*

****************


Polderman komt uit 's-Heer Abtskerke en is geboren in (1981). Zij heeft de Koningstheaterakademie in Den Bosch gevolgd en won in 2005 het VARA Leids Cabaret Festival.

Juryrapport Leids Cabaret Festival 2005: 
Katinka Polderman: wie zo heet, heeft geen artiestennaam meer nodig. De Hollandse, nuchtere naam past volledig bij haar presentatie.De stevige muziek van het begin staat in mooi contrast met het zacht zingende meisje met de akoestische gitaar. Even weet je niet wat je met deze eigenzinnige dame aan moet: quasi onhandige opkomst met spiekbladen op de grond, maar al snel heeft ze het publiek mee.Katinka maakt met haar onderkoeldheid en ontspannen optreden het podium kleiner en zichzelf groter. Nonchalant en achteloos maakt ze haar grappen, soms met prettige zelfspot. Ze laat stiltes vallen, creëert een ongemakkelijkheid die bijzonder goed werkt. Katinka heeft lef door niet de zaal te willen pleasen, is soms bewust antitheatraal.In haar liedjes doet ze denken aan Jaap Fischer: origineel en komisch van thematiek, met soms prettig, keihard cynisme, taalkundig slim. Omdat er nog geen loflied op Christina Aguilera bestond, werpt Katinka zich op: "Polderman moet maar doen". Pittige thematiek, bijzonder leuk verwoord. Inhoudelijk is Katinka Polderman sterk. Haar voorstelling lijkt een aanklacht tegen de domheid.Haar heldere stem is duidelijk nog jong en bij vlagen broos. Haar gitaarspel zou ze zich verder kunnen ontwikkelen - hoewel de simpele akkoorden goed passen bij haar presentatie.De achteloos de zaal ingeslingerde opmerkingen werken goed. Een grap kan zo opeens voorbij komen. Ook de duiding van haar toneelbeeld met bierkratten is komisch. Ze heeft een kritische blik op de wereld om haar heen zonder al te veel en te nadrukkelijk de actualiteit erbij te halen.Katinka Polderman is een buitengewoon oorspronkelijk theatermaakster. De jury zag een prachtig programma dat bovendien drie avonden lang op constant niveau werd gespeeld.

Katinka in het algemeen:

Katinka Polderman brengt géén korte hilarische scènes die je bij de keel grijpen, géén tragische typetjes die schuren en schrijnen, en is geen energieke spraakwaterval. Niets in haar voorstelling levert slapstick-achtige situaties op, ze brengt godzijdank geen multimediale totaal-ervaring, in sneltreinvaart grappen op de zaal afvuren vertikt ze, ze brengt geen vijf-koppig theatercombo mee, en haar podiumpresence is verre van geraffineerd. Kortom: Polderman zet een ontzettend vernieuwend cabaretspektakel neer voor jong en oud.

Veel liedjes, in de traditie van Joop Visser, Jeroen van Merwijk en Brigitte Kaandorp, afgewisseld met droge commentaren waarin grappen achteloos de zaal ingeslingerd worden.

Haar loflied op Christina Aguilera, waarin ze de sexy zangeres bedankt voor het terugbrengen van de positie van de vrouw naar de Middeleeuwen, is nu al legendarisch. En er is meer. Zonder overdreven bombarie, maar met gitaar en bierkrat, trekt ze ten strijde tegen de stompzinnigheid en andere mentaliteitsproblemen. Voor de gelegenheid heeft ze geprobeerd er hier en daar wat inhoud in te plempen.

Polderman is niet hip, snel en vlot, maar rustig, evenwichtig en nuchter. Ook wel eens prettig.

In 2009 werd haar voorstelling Polderman kachelt door genomineerd voor de VSCD Cabaretprijs Neerlands Hoop.

Dit jaar staat Katinka in het theater met haar, voor de Neerlands Hoop 2014 genomineerde voorstelling, Polderman baart zorgen.


Overig:
- 2006 wekelijkse column in Trouw.
- 2007 vaste gastspeler in De Kerstrevue van Mike Boddé en Thomas van Luyn.
- 2010 Het veertje van Katinka Polderman; een nieuw lied voor het radioprogramma Andermans Veren, dat speciaal op het thema is geschreven en uitgevoerd. 
- 2011 column in SPITS!
- 2012/2013 wekelijkse column 'Het Dagboek van' in Volkskrant.Polderman
Fotografie:
Fotograaf: Willem de Roon
Peuter in kofferbak
Polderman
PiPaPijpen
Polderman
Carnavalskraker ('K heb haar op mijn kut)
Polderman
Rokersstrijdlied
Polderman
Liefdesliedje
Polderman
Loflied voor Christina Aquilera
Polderman
Soundcheck in China
Polderman
Terrorismelied
Polderman
Als homo mag je zoveel meer
Polderman
Persfoto Polderman
Willem de Roon
jong Muziek Speler jong talent toegankelijk

Polderman

Met elk liedje schiet zij raak en ze is heel, heel erg geestig

In haar eerste voorstelling ‘Polderman' verkracht de cabaretière het begrip ‘lady-like' met verve. De toch al zo broze combinatie vrouwen-en-humor wordt door Polderman aan de hand van liedjes en kernachtige conférences overtuigend aan gruzelementen geslagen. (...) Wie bij Polderman aanschuift moet tegen een stootje kunnen. Haar authentieke observaties bewegen zich tussen het gehak van de botte bijl en chirurgische precisie van het fileermes - niet meteen het cabaret voor het hele gezin.