je bevindt je hier: Home / Voorstellingen / Erik van Muiswinkel - De Olieworstelaar
Artiest...

Erik van Muiswinkel

Laatste Nieuws

Prachtige recensies voor Erik

Op 3 februari stond Erik van Muiswinkel te schitteren op het podium van Drachten. in één klap heel Friesland veroverd, want de kranten zijn lovend.Frie... »

De pers over De Olieworstelaar - Erik v Muiswinkel

De pers over De Olieworstelaar van Erik van Muiswinkel:Parool: “De Olieworstelaar bevat persoonlijke, intieme verhalen die Van Muiswinkel soepel verbindt aan g... »

Terugluisteren: Van Muiswinkel & Van Vleuten

3 augustus 2015 zond Andermans Veren een zomerspecial uit over Van Muiswinkel en Van Vleuten.Klik HIER om de special terug te luisteren. Erik is vanaf september ... »

30 mei: Schettino! van Erik van Muiswinkel op NPO3

Op zaterdag 30 mei zal de prijswinnende voorstelling Schettino! van Erik van Muiswinkel  om 21:45 te zien zijn op NPO3.Schettino sleepte in 2014 de Poelifinario binn... »

Juryrapporten Poelifinario en Neerlands Hoop

Naast Erik van Muiswinkel, genomineerde en winnaar van de Poelifinario met zijn voorstelling Schettino! waren onder andere ook Martijn Koning, met zijn voorstelling ... »

Erik van Muiswinkel wint Poelifinario!

Zondag 7 september 2014 zijn de winnaars van de VSCD Cabaretprijzen - de Poelifinario en de Neerlands Hoop - bekend gemaakt tijdens de uitreiking op De Nederlandse Cabaretdage... »

Terugkijken: COJONES bij Pauw & Witteman

Woensdag 14 mei waren Erik van Muiswinkel, Martijn Koning, Rob Urgert en Owen Schumacher te gast bij Pauw & Witteman. Onderwerp van gesprek was COJONES; het... »

14 mei: De ploeg van COJONES bij Pauw & Witteman

Woensdag 14 mei schuiven Erik van Muiswinkel, Martijn Koning, Rob Urgert en Owen Schumacher aan bij Pauw & Witteman. Onderwerp van gesprek is COJONES; het satirische ... »

Terugluisteren: Erik v Muiswinkel over Schettino!

24 maart was Erik van Muiswinkel te gast bij het programma Vroeger of Later. Dit radioprogramma wordt wekelijks met veel enthousiasme gemaakt door Bram van Leeuwen voor Radio ... »

Terugluisteren: column Erik van Muiswinkel

Erik van Muiswinkel verzorgde zondag 5 augustus een gastcolumn voor het radioprogramma Vroege Vogels. Een kleine lezing over de essentie van de natuur, het lot van de men... »

Terugkijken: Erik van Muiswinkel over flop tv show

In het actualiteitenprogramma Studio Televisie TV sprak Erik van Muiswinkel over zijn nieuwe dagelijkse praatprogramma op Nederland 2. Het had hét paradepaardje va... »

Terugkijken: Erik van Muiswinkel bij Adieu God

In het tv-programma Adieu God ging Erik van Muiswinkel het gesprek aan met EO-presentator Tijs van den Brink over zijn afscheid van het geloof. Christelijk opgevoed, enor... »

Terugkijken: Erik van Muiswinkel over Drs. P.

Maandag 23 april bracht Erik van Muiswinkel bij Pauw & Witteman een kleine ode aan Drs. P. Wat maakt Drs. P. zo bijzonder, en hoe heeft hij Erik en andere k... »

Terugkijken: Erik bij Dit Was Het Nieuws

Zaterdag 24 maart was Erik van Muiswinkel te gast bij Dit Was Het Nieuws. Het nieuws van de week, gevat in satire, zin en onzin. Kijk de uitzending HIER terug.Erik speelt mome... »

Meer nieuws

Tweets

  1. @erikvmuiswinkel Woont u in #Maastricht? Vanavond aan t Vrijthof, veel te overdenken én te lachen met #DeOlieworstelaar, in het fenomenale @TheaterVrijthof!
  2. @erikvmuiswinkel #tayyipErdogan (1954) een vrij simpele jongen met goeie stem en voetbaltalent, had rond zijn adolescentie 2 bijnamen: Imam. En Beckenbauer.
  3. @erikvmuiswinkel En wéér zit Nederland er gvd niet bij!!! https://t.co/hadNfDgeCU
Erik van Muiswinkel

Erik van Muiswinkel (Eemnes, 1961) is voor het eerst actief als cabaretier met de groep Zak & As, met wie hij in 1985 het Leids Cabaret Festival wint. In 1986 wordt Erik redactielid van het televisieprogramma RUR van Jan Lenferink en was hij medewerker en tekstschrijver voor het Schooltv-weekjournaal.

Hij werkte mee met VOF De Kunst en deed twee seizoenen mee aan het programma Ook dat nog!. Tussen 1993 en 1995 maakt hij deel uit van het cabaret van Spijkers met koppen.

Voor Henk Spaans tv-programma Studio Spaan creëert Erik tussen 2000 en 2003 onvergetelijke en soms dodelijke imitaties van onder meer Anton Geesink, Jan Mulder en Harry van Raaij. Bij dit programma werkt hij samen met Diederik van Vleuten. Vanwege zijn medewerking aan Studio Spaan stopt Erik als vaste medewerker aan Kopspijkers, maar tot aan het einde van het programma in 2005 is hij een regelmatige gast. Recentelijk is Erik te zien in de rubriek Je Mist Meer Dan Je Ziet, bij het tv-programma De Wereld Draait Door.

Erik maakt onder meer uitstapjes als Hoofdpiet tijdens de jaarlijkse Sinterklaasviering, en als Scrooge in de gelijknamige kerstvoorstelling.

In het theater speelde hij samen met o.a. Margôt Ros, Justus van Oel en natuurlijk Diederik van Vleuten. Samen met laatstgenoemde maakte Erik zeven theatervoorstellingen. Voor Antiquariaat Oblomow worden zij genomineerd voor de Poelifinario (2006). Met het Tibetlied uit Mannen met Vaste Lasten wonnen Erik en Diederik van Vleuten de Annie M.G. Schmidtprijs. De samenwerking met Van Vleuten eindigde op kerstavond 2009, na een afscheidstournee met het programma Mannen, het allerbeste!

In 2011 zit Erik 50 jaar in het vak. Hij komt dan met zijn eerste solo voorstelling 4-8-'61, die in 2012 in reprise gaat. In december 2012 is Erik de ankerman van de VARA Oudejaarsconference 2012, na het succes van de conference Gedoog Hoop & Liefde in 2010.

In seizoen 2013-2014 is Erik te zien met zijn nieuwe solovoorstelling Schettino!.
Met Schettino! won Erik dit jaar De Poelifinario, de cabaretprijs voor de theatermaker met het meest indrukwekkende programma van het seizoen.Welkom, Welkom in mijn hoofd
Fotografie:
Fotograaf: Herman Poppelaars
Persfoto
Herman Poppelaars

Welkom, Welkom in mijn hoofd

Er zijn zoveel ijzersterke Nederlandse liedjes, en we horen er zo weinig. Het liederen-landschap ligt bedolven onder een lauwe pap van vals sentiment; van het betere werk klinken op verzamel- CD’s en de radio eindeloos dezelfde cabaret-hits. Liedjes met ballen, humor en ‘Saudade Holandese’ liggen voorbij de horizon van te veel mensen.

Erik van Muiswinkel heeft er genoeg van, want er is genoeg van! Hij gaat in het najaar van 2007 een goeie twintig meesterwerkjes zingen, van zulke uiteenlopende genieën als Drs. P, Raymond van het Groenewoud, Neerlands Hoop, Willem Wilmink en Boudewijn de Groot. Niet geijkt, maar briljant en verrassend. Het spul moet zijn hoofd uit.

De door de wol geverfde vijfmans-band Omnibuzz is het met Erik eens en maakt graag de muziek bij deze teksten. Muziek van 2007, stevig opnieuw gearrangeerd. Vijf gepokte en gemazelde mannen, niet op de achtergrond met een discreet gaasdoekje ertussen als de Komiek een conferansje houdt… nee, vol erin!

Joop van Dijk (toetsen), Andries Eleveld (ritme), Arie van der Wulp (laag en contralaag), Andre van der Hoff (blazen en trekken) en Paul Remmelts (snaren) gaan de strijd aan. Al eerder temden zij Dolf Jansen, dus Van Muiswinkel moeten ze kunnen hebben.

Erik van Muiswinkel zingt, zonder de veilige stem van Van Vleuten naast zich. Eerst maar eens horen. Dus voor de zekerheid: vertelt hij ook verhalen? Jazeker, en uit het hoofd. Zijn er theatrale vondsten? Minstens drie. Horen we nog eigen werk van Van Muiswinkel & Van Vleuten of Zak en As? Nou en of! En wordt er nog wat geimiteerd? De Nozem en de Non van Vreeswijk, door 16 mannen vertolkt -waaronder wijlen Willem Oltmans en Hans Janmaat vertolkt- zou dat genoeg zijn?

Er gaan dingen gebeuren.
Welkom, Welkom in mijn Hoofd!

Stelt u zich zo spoedig mogelijk in verbinding met het Theater in uw Woonplaats.

Voorlopig slechts 35 voorstellingen in het land, wees erbij!