je bevindt je hier: Home / Voorstellingen / Erik van Muiswinkel - De Olieworstelaar
Artiest...

Erik van Muiswinkel

Laatste Nieuws

Prachtige recensies voor Erik

Op 3 februari stond Erik van Muiswinkel te schitteren op het podium van Drachten. in één klap heel Friesland veroverd, want de kranten zijn lovend.Frie... »

De pers over De Olieworstelaar - Erik v Muiswinkel

De pers over De Olieworstelaar van Erik van Muiswinkel:Parool: “De Olieworstelaar bevat persoonlijke, intieme verhalen die Van Muiswinkel soepel verbindt aan g... »

Terugluisteren: Van Muiswinkel & Van Vleuten

3 augustus 2015 zond Andermans Veren een zomerspecial uit over Van Muiswinkel en Van Vleuten.Klik HIER om de special terug te luisteren. Erik is vanaf september ... »

30 mei: Schettino! van Erik van Muiswinkel op NPO3

Op zaterdag 30 mei zal de prijswinnende voorstelling Schettino! van Erik van Muiswinkel  om 21:45 te zien zijn op NPO3.Schettino sleepte in 2014 de Poelifinario binn... »

Juryrapporten Poelifinario en Neerlands Hoop

Naast Erik van Muiswinkel, genomineerde en winnaar van de Poelifinario met zijn voorstelling Schettino! waren onder andere ook Martijn Koning, met zijn voorstelling ... »

Erik van Muiswinkel wint Poelifinario!

Zondag 7 september 2014 zijn de winnaars van de VSCD Cabaretprijzen - de Poelifinario en de Neerlands Hoop - bekend gemaakt tijdens de uitreiking op De Nederlandse Cabaretdage... »

Terugkijken: COJONES bij Pauw & Witteman

Woensdag 14 mei waren Erik van Muiswinkel, Martijn Koning, Rob Urgert en Owen Schumacher te gast bij Pauw & Witteman. Onderwerp van gesprek was COJONES; het... »

14 mei: De ploeg van COJONES bij Pauw & Witteman

Woensdag 14 mei schuiven Erik van Muiswinkel, Martijn Koning, Rob Urgert en Owen Schumacher aan bij Pauw & Witteman. Onderwerp van gesprek is COJONES; het satirische ... »

Terugluisteren: Erik v Muiswinkel over Schettino!

24 maart was Erik van Muiswinkel te gast bij het programma Vroeger of Later. Dit radioprogramma wordt wekelijks met veel enthousiasme gemaakt door Bram van Leeuwen voor Radio ... »

Terugluisteren: column Erik van Muiswinkel

Erik van Muiswinkel verzorgde zondag 5 augustus een gastcolumn voor het radioprogramma Vroege Vogels. Een kleine lezing over de essentie van de natuur, het lot van de men... »

Terugkijken: Erik van Muiswinkel over flop tv show

In het actualiteitenprogramma Studio Televisie TV sprak Erik van Muiswinkel over zijn nieuwe dagelijkse praatprogramma op Nederland 2. Het had hét paradepaardje va... »

Terugkijken: Erik van Muiswinkel bij Adieu God

In het tv-programma Adieu God ging Erik van Muiswinkel het gesprek aan met EO-presentator Tijs van den Brink over zijn afscheid van het geloof. Christelijk opgevoed, enor... »

Terugkijken: Erik van Muiswinkel over Drs. P.

Maandag 23 april bracht Erik van Muiswinkel bij Pauw & Witteman een kleine ode aan Drs. P. Wat maakt Drs. P. zo bijzonder, en hoe heeft hij Erik en andere k... »

Terugkijken: Erik bij Dit Was Het Nieuws

Zaterdag 24 maart was Erik van Muiswinkel te gast bij Dit Was Het Nieuws. Het nieuws van de week, gevat in satire, zin en onzin. Kijk de uitzending HIER terug.Erik speelt mome... »

Meer nieuws

Tweets

  1. @erikvmuiswinkel @janrot Ik heb simpelweg nooit zo n ingrijpende Piet ervaring gehad. Wel 60.000 selfies met zwarte gezinnen & gehoofddoekte meiden... tja.
  2. @erikvmuiswinkel @kalemol Dat speelt ook n beetje natuurlijk. Maar ik had al bedenkingen voordat Quinsy loskwam. Discussie speelt al decennia...
  3. @erikvmuiswinkel @Phaedrajanine Op den duur wel hoor. Maar dat kan ook zonder mij. :-)
Erik van Muiswinkel

Erik van Muiswinkel (Eemnes, 1961) is voor het eerst actief als cabaretier met de groep Zak & As, met wie hij in 1985 het Leids Cabaret Festival wint. In 1986 wordt Erik redactielid van het televisieprogramma RUR van Jan Lenferink en was hij medewerker en tekstschrijver voor het Schooltv-weekjournaal.

Hij werkte mee met VOF De Kunst en deed twee seizoenen mee aan het programma Ook dat nog!. Tussen 1993 en 1995 maakt hij deel uit van het cabaret van Spijkers met koppen.

Voor Henk Spaans tv-programma Studio Spaan creëert Erik tussen 2000 en 2003 onvergetelijke en soms dodelijke imitaties van onder meer Anton Geesink, Jan Mulder en Harry van Raaij. Bij dit programma werkt hij samen met Diederik van Vleuten. Vanwege zijn medewerking aan Studio Spaan stopt Erik als vaste medewerker aan Kopspijkers, maar tot aan het einde van het programma in 2005 is hij een regelmatige gast. Recentelijk is Erik te zien in de rubriek Je Mist Meer Dan Je Ziet, bij het tv-programma De Wereld Draait Door.

Erik maakt onder meer uitstapjes als Hoofdpiet tijdens de jaarlijkse Sinterklaasviering, en als Scrooge in de gelijknamige kerstvoorstelling.

In het theater speelde hij samen met o.a. Margôt Ros, Justus van Oel en natuurlijk Diederik van Vleuten. Samen met laatstgenoemde maakte Erik zeven theatervoorstellingen. Voor Antiquariaat Oblomow worden zij genomineerd voor de Poelifinario (2006). Met het Tibetlied uit Mannen met Vaste Lasten wonnen Erik en Diederik van Vleuten de Annie M.G. Schmidtprijs. De samenwerking met Van Vleuten eindigde op kerstavond 2009, na een afscheidstournee met het programma Mannen, het allerbeste!

In 2011 zit Erik 50 jaar in het vak. Hij komt dan met zijn eerste solo voorstelling 4-8-'61, die in 2012 in reprise gaat. In december 2012 is Erik de ankerman van de VARA Oudejaarsconference 2012, na het succes van de conference Gedoog Hoop & Liefde in 2010.

In seizoen 2013-2014 is Erik te zien met zijn nieuwe solovoorstelling Schettino!.
Met Schettino! won Erik dit jaar De Poelifinario, de cabaretprijs voor de theatermaker met het meest indrukwekkende programma van het seizoen.2012: Het Eerlijke Verhaal
Fotografie:
Scène: 50 tinten grijs - Sanne
2012: Het Eerlijke Verhaal
Scène: Meisjes uit Haren
2012: Het Eerlijke Verhaal
Scène: Bye Sukkel - Van der Laan en Woe
2012: Het Eerlijke Verhaal
Scène: Spreekbeurt Sanne
2012: Het Eerlijke Verhaal
Scene: EK Factcheckers
2012: Het Eerlijke Verhaal
Scène OS & Paralympics
2012: Het Eerlijke Verhaal
Promo 2012: Het Eerlijke Verhaal
2012: Het Eerlijke Verhaal
Affichebeeld
Persfoto
Bob Bronshoff
Persfoto
Bob Bronshoff

2012: Het Eerlijke Verhaal

De VARA oudejaarsconference 2012: Het Eerlijke Verhaal met Erik van Muiswinkel, Sanne Wallis de Vries, Van der Laan en Woe en fact-checkers Joep van Deudekom en Rob Urgert.

Erik van Muiswinkel is dit jaar, na het succes van de oudejaarsconference ‘Gedoog Hoop en Liefde!' in 2010, wederom de anchorman van een spraakmakende show met scherpe conferences, hilarische sketches en gedenkwaardige liederen.

De hechte groep cabaretiers hangt op 31 december op Nederland 1 het Olympische Verkiezingsjaar 2012 te drogen in de oudejaarsconference: ‘2012: Het Eerlijke Verhaal'.  

Samen met zijn collega's Sanne Wallis de Vries, Van der Laan & Woe en ‘Fact-checkers' Joep van Deudekom en Rob Urgert, brengt Erik van Muiswinkel 365 dagen in vijf kwartier, op 31 december 21.30 uur, bij de VARA op Nederland 1. Eerlijk waar!

2012 was het jaar waarin de firma Zonderland, Samsom, Rutte & Van Gaal goede zaken deed. 31 december: tijd voor een feestje.

2012 was ook het jaar waarin de firma Schettino, Moszcowicz, Armstrong & Van Rey de deuren sloot. 31 december: tijd voor de afrekening.  

Ter voorbereiding op de tv-opnamen op 28 en 29 december in Theater de Veste in Delft en de uitzending op 31 december, 21.30 uur bij de VARA op Nederland 1, toert het gezelschap langs enkele theaters in het land.


************

De pers over de vorige Oudejaarsconference Gedoog hoop en liefde!

De Volkskrant: Een heerlijk wanstaltig stukje links, slap grachtengordelcabaret
"Het was wat mij betreft zonder meer de geestigste en verrassendste oudejaarsshow op tv (...) de grappen waren gevat, de afwisseling met onder meer wat typetjes deed de rest. Kopspijkers herleefde even. (...) De afsluiting was fenomenaal (...) Gedoog, hoop en liefde was bijna ouderwets leuk. Of, zoals Seth Gaaikema het terecht noemde, ‘een fantastisch pamflet', met een schitterend einde. (...) Dat heb je met topcabaretiers: ze hoeven alleen maar op te komen, of de zaal ligt al plat."

De Telegraaf:
"Gedoog, Hoop en Liefde is geslaagd: de conference van Van Muiswinkel is opgeknipt in korte stukjes en tussendoor zijn er sketches van Mike & Thomas, het cabaretduo Geen Familie (Jeroen Woe en Niels van der Laan), Sanne Wallis de Vries en Ronald Goedemondt. (...)  Feit is dat Van Muiswinkel een prettige toon heeft en dat er veel ruimte is voor politiek en sport (...) De makers slagen er in het publiek op het einde te verrassen met een bijzondere uitsmijter. Dat is vakwerk."

NRC:
"Erik van Muiswinkel en zijn kompanen waren in Gedoog, Hoop en Liefde (VARA) de kritiek een stapje voor door te eindigen met een briesende Geert Wilders (Ronald Goedemondt), die vanuit de zaal ingreep. Hij vond dat er een einde moest komen aan deze linkse hetze met publiek omroepsgeld. (...) Toch bevatte het programma niet alleen linkse schimpscheuten. (...) Goed idee om zo'n oudejaarsconference niet alleen te doen, al was Van Muiswinkel wel de spil, die in de goede traditie van Kan en Sonneveld de PVV regelrecht het graf in prees."

Trouw:
"Jarenlang was Wim Kan soeverein heerser over de 31ste december, later opgevolgd door Freek de Jonge en Youp van 't Hek. Nu is het Erik van Muiswinkel."

Downloads

Technische info (1) (.pdf)