je bevindt je hier: Home / Voorstellingen / Erik van Muiswinkel - De Olieworstelaar
Artiest...

Erik van Muiswinkel

Laatste Nieuws

Prachtige recensies voor Erik

Op 3 februari stond Erik van Muiswinkel te schitteren op het podium van Drachten. in één klap heel Friesland veroverd, want de kranten zijn lovend.Frie... »

De pers over De Olieworstelaar - Erik v Muiswinkel

De pers over De Olieworstelaar van Erik van Muiswinkel:Parool: “De Olieworstelaar bevat persoonlijke, intieme verhalen die Van Muiswinkel soepel verbindt aan g... »

Terugluisteren: Van Muiswinkel & Van Vleuten

3 augustus 2015 zond Andermans Veren een zomerspecial uit over Van Muiswinkel en Van Vleuten.Klik HIER om de special terug te luisteren. Erik is vanaf september ... »

30 mei: Schettino! van Erik van Muiswinkel op NPO3

Op zaterdag 30 mei zal de prijswinnende voorstelling Schettino! van Erik van Muiswinkel  om 21:45 te zien zijn op NPO3.Schettino sleepte in 2014 de Poelifinario binn... »

Juryrapporten Poelifinario en Neerlands Hoop

Naast Erik van Muiswinkel, genomineerde en winnaar van de Poelifinario met zijn voorstelling Schettino! waren onder andere ook Martijn Koning, met zijn voorstelling ... »

Erik van Muiswinkel wint Poelifinario!

Zondag 7 september 2014 zijn de winnaars van de VSCD Cabaretprijzen - de Poelifinario en de Neerlands Hoop - bekend gemaakt tijdens de uitreiking op De Nederlandse Cabaretdage... »

Terugkijken: COJONES bij Pauw & Witteman

Woensdag 14 mei waren Erik van Muiswinkel, Martijn Koning, Rob Urgert en Owen Schumacher te gast bij Pauw & Witteman. Onderwerp van gesprek was COJONES; het... »

14 mei: De ploeg van COJONES bij Pauw & Witteman

Woensdag 14 mei schuiven Erik van Muiswinkel, Martijn Koning, Rob Urgert en Owen Schumacher aan bij Pauw & Witteman. Onderwerp van gesprek is COJONES; het satirische ... »

Terugluisteren: Erik v Muiswinkel over Schettino!

24 maart was Erik van Muiswinkel te gast bij het programma Vroeger of Later. Dit radioprogramma wordt wekelijks met veel enthousiasme gemaakt door Bram van Leeuwen voor Radio ... »

Terugluisteren: column Erik van Muiswinkel

Erik van Muiswinkel verzorgde zondag 5 augustus een gastcolumn voor het radioprogramma Vroege Vogels. Een kleine lezing over de essentie van de natuur, het lot van de men... »

Terugkijken: Erik van Muiswinkel over flop tv show

In het actualiteitenprogramma Studio Televisie TV sprak Erik van Muiswinkel over zijn nieuwe dagelijkse praatprogramma op Nederland 2. Het had hét paradepaardje va... »

Terugkijken: Erik van Muiswinkel bij Adieu God

In het tv-programma Adieu God ging Erik van Muiswinkel het gesprek aan met EO-presentator Tijs van den Brink over zijn afscheid van het geloof. Christelijk opgevoed, enor... »

Terugkijken: Erik van Muiswinkel over Drs. P.

Maandag 23 april bracht Erik van Muiswinkel bij Pauw & Witteman een kleine ode aan Drs. P. Wat maakt Drs. P. zo bijzonder, en hoe heeft hij Erik en andere k... »

Terugkijken: Erik bij Dit Was Het Nieuws

Zaterdag 24 maart was Erik van Muiswinkel te gast bij Dit Was Het Nieuws. Het nieuws van de week, gevat in satire, zin en onzin. Kijk de uitzending HIER terug.Erik speelt mome... »

Meer nieuws

Tweets

  1. @paulmasonnews I don’t speak Dutch but I like the sound of kapitalisme is hopeloos geflopt https://t.co/r8dMdALkNe
  2. @erikvmuiswinkel Els Moors. Wat een mooie vrouw. Gutmensch if ever there was one. In de juist prachtige oerbetekenis vh woord. https://t.co/FZXMzvVw1X
  3. @AndieARBEIT De eerste die 5 anti @umarebru tweets vindt van dezelfde auteur, zonder spelfouten, krijgt een pony.
Erik van Muiswinkel

Erik van Muiswinkel (Eemnes, 1961) is voor het eerst actief als cabaretier met de groep Zak & As, met wie hij in 1985 het Leids Cabaret Festival wint. In 1986 wordt Erik redactielid van het televisieprogramma RUR van Jan Lenferink en was hij medewerker en tekstschrijver voor het Schooltv-weekjournaal.

Hij werkte mee met VOF De Kunst en deed twee seizoenen mee aan het programma Ook dat nog!. Tussen 1993 en 1995 maakt hij deel uit van het cabaret van Spijkers met koppen.

Voor Henk Spaans tv-programma Studio Spaan creëert Erik tussen 2000 en 2003 onvergetelijke en soms dodelijke imitaties van onder meer Anton Geesink, Jan Mulder en Harry van Raaij. Bij dit programma werkt hij samen met Diederik van Vleuten. Vanwege zijn medewerking aan Studio Spaan stopt Erik als vaste medewerker aan Kopspijkers, maar tot aan het einde van het programma in 2005 is hij een regelmatige gast. Recentelijk is Erik te zien in de rubriek Je Mist Meer Dan Je Ziet, bij het tv-programma De Wereld Draait Door.

Erik maakt onder meer uitstapjes als Hoofdpiet tijdens de jaarlijkse Sinterklaasviering, en als Scrooge in de gelijknamige kerstvoorstelling.

In het theater speelde hij samen met o.a. Margôt Ros, Justus van Oel en natuurlijk Diederik van Vleuten. Samen met laatstgenoemde maakte Erik zeven theatervoorstellingen. Voor Antiquariaat Oblomow worden zij genomineerd voor de Poelifinario (2006). Met het Tibetlied uit Mannen met Vaste Lasten wonnen Erik en Diederik van Vleuten de Annie M.G. Schmidtprijs. De samenwerking met Van Vleuten eindigde op kerstavond 2009, na een afscheidstournee met het programma Mannen, het allerbeste!

In 2011 zit Erik 50 jaar in het vak. Hij komt dan met zijn eerste solo voorstelling 4-8-'61, die in 2012 in reprise gaat. In december 2012 is Erik de ankerman van de VARA Oudejaarsconference 2012, na het succes van de conference Gedoog Hoop & Liefde in 2010.

In seizoen 2013-2014 is Erik te zien met zijn nieuwe solovoorstelling Schettino!.
Met Schettino! won Erik dit jaar De Poelifinario, de cabaretprijs voor de theatermaker met het meest indrukwekkende programma van het seizoen.4-8-'61
Fotografie:
Suzan van de Roemer
Dingen die nou eenmaal niet zo zijn
4-8-'61
Trailer
4-8-'61
Grenzen aan de grap
4-8-'61
Reportage HumorTV over Lachen na de Twin Towers
4-8-'61
Scènefoto 4-8-'61
Joris van Bennekom
Scènefoto 4-8-'61
Joris van Bennekom
Scènefoto 4-8-'61
Joris van Bennekom
Scènefoto 4-8-'61
Joris van Bennekom
Scènefoto 4-8-'61
Joris van Bennekom
Portretfoto Erik van Muiswinkel
Joris van Bennekom
Affichebeeld 4-8-61
gevestigd Muziek toegankelijk

4-8-'61

Erik van Muiswinkel zit in 2011 vijftig jaar in Het Vak. 
Vijftig jaar onvermoeibaar ademhalen, eten, drinken, slapen, optreden en lezen over sex.

Het grote publiek kent hem sinds 1989 (Ook Dat Nog) van de televisie, maar de cabaretliefhebber weet dat Erik vanaf 1985 onafgebroken langs de Nederlandse theaters reist. 

De twaalf jaar met maestro Diederik van Vleuten wisselde hij af met zulke uiteenlopende shows als Ben Hur met De Ploeg, Welkom in mijn Hoofd met de band Omnibuzz, en eind 2010 de hoog gewaardeerde TV-Oudejaarsconference: Gedoog Hoop en Liefde!.

Nu gooit Van Muiswinkel 25 jaar theaterervaring in de strijd voor zijn eerste grote solo-show: 4-8-'61. Daarin bespeelt hij het enige instrument dat hij in al die tijd heeft leren beheersen: een zaal vol mensen. 

Op 4 augustus 1961 werden ter weerszijden van de aardbol Barack Obama en Erik van Muiswinkel geboren. Als dat toeval is, zou het wel heel toevallig zijn!

Maar hoe verschillend zou het de twee baby's vergaan: vijftig jaar later viert Erik ontspannen zijn solo-come back op het Nederlandse cabaretpodium, terwijl Barack nog steeds aanmoddert in de politiek, nu weer als 44ste President van de Verenigde Staten. Hoe oneerlijk is het Blinde Lot?

Begeleid door Omnibuzz, zijn vijfkoppige, twaalf instrumenten tellende band, haalt Van Muiswinkel twee uur lang alles overhoop. Het persoonlijke wordt politiek, politiek wordt theater en theater mag weer ergens over gaan.

4-8-'61: Het verhaal van twee levens, verteld in songs, sketches, imitaties, poëzie, conferences en een toespraak die de wereld zal veranderen.

Erik van Muiswinkel is terug in het theater. Wees er tijdig bij!


De pers over 4-8-'61:

Metro (****) Erik van Muiswinkel vanouds vermakelijk in 4-8-‘61
"4 augustus 1961 dus, daar draait het om. Van Muiswinkel wordt geboren, net als de zwarte Jezus Christus. "Als dat geen toeval is, dan is het wel heel toevallig", vindt de cabaretier. "De datum is niet komisch, eerder kosmisch. (...) 4-8-'61 is leuk, erg leuk. Wie altijd kan lachen om Van Muiswinkel heeft een heerlijke avond. (...) Hij is op dreef, die Van Muiswinkel. Vier sterren op de schaal van een lekker avondje lachen."

NRC (****) Van Muiswinkel zit vol zelfspot
"De snelle montage tussen feiten en lachwekkende fictie is een van de voornaamste kwaliteiten van 4-8-'61 (...). Obama is daarin een mooie kapstok waaraan veel op te hangen valt (...). Ook zingt hij een handvol sterke cabaretliedjes met een viermansband die een pakkend muziekspoor onder de voorstelling legt. (...) Zo lopen zelfspot en komische zelfoverschatting voortdurend verrassend door elkaar. Dat maakt 4-8-'61 tot cabaret op hoog niveau."

Trouw: Geëngageerd, grappig en ook nu geraffineerd
"Het is een fantastisch goede, geëngageerde avond cabaret geworden. En helemaal alleen is Van Muiswinkel ook niet, want hij wordt begeleid door de vijfkoppige band Omnibuzz. Die zorgen voor de muzikale kwinkslagen, mooie liedjes en voorzien de sketches en conferences  van een underscore die plezierig werkt. De voorstelling krijgt daardoor iets filmisch en dat klopt ook wel bij het verhaal (...) 4-8-'61 lijkt wel op de oudejaarsshow ‘Gedoog, Hoop & Liefde'. Het is net zo actueel, scherp en geraffineerd opgebouwd. Er zitten volop goede grappen in en we zien Van Muiswinkel als geroutineerde conferencier."

De Volkskrant (****) Het verhaal over Obama wordt sprankelend verteld. Van Muiswinkel wordt op geen enkel moment moralistisch
"Het Obama-verhaal is dusdanig sprankelend en boeiend verteld dat je de flauwere gedeeltes uit de show (...) snel voor lief neemt. Daarnaast zijn de liedjes zonder uitzondering sterk en zorgen ze voor een aangename afwisseling. (...) Aan de hand van het Obama-verhaal schetst Van Muiswinkel een wrang beeld van de stand van de wereld en vooral ook van Nederland. (...)

Van Muiswinkel heeft een voorbeeldige balans gevonden tussen een inhoudelijk, politiek verhaal en de relativering daarvan, waardoor deze voorstelling nooit moralistisch wordt. (...) Hij doet het op grootse wijze.
"

 

Cabaret Magazine: Nobelprijs voor de humor gaat naar Erik Van Muiswinkel
"Humor en (luchtige) maatschappijkritiek zijn niet ver te zoeken in 4-8-'61. Subtiel gebruik van taal, timing en een kop als van de onschuld zelve zorgen voor buikpijn van het lachen. Hierin is Van Muiswinkel precies hetzelfde als Wim Kan. (...) 4-8-'61 is niet alleen een ode aan Obama; 4-8-'61 is niet alleen het subtiele spel van een vijftiger met een midlifecrisis; 4-8-'61 is niet alleen een voorstelling opgevoerd door een van Nederlands' beste cabaretiers, in samenwerking met een geweldige band. 4-8-'61 is een eerbetoon aan alle babyboomers, al hun ouders en verzorgers en werpt een hoopvolle blik op de toekomst. Maar bovenal is 4-8-'61 gewoon een geweldige voorstelling boordevol humor en engagement die gezien moet worden. Een genot voor het oog, het oor en het gemoed. Prachtig. Magnifiek."

Parool (***) Absurde raakvlakken tussen polder en president
"Van Muiswinkel is een charismatische podiumpersoonlijkheid, een man naar wie je graag wilt luisteren. In zijn humor schakelt hij tussen overdrijving en relativering. (...) Zijn verhaal lijkt een opmaat naar een apotheose, maar loopt uiteindelijk met een sisser af. Geen diepere laag of verrassende wending dus, wel een vermakelijke avond."

IJmuider Courant: Leuke vondst Van Muiswinkel
"Gelukkig verdwijnt het Obama-lijntje af en toe naar de achtergrond. En dan is er bijvoorbeeld de kapstok van het vijftig jaar geworden zijn. Bovendien kan Van Muiswinkel als geen ander typetjes creëren (...) Bijna ‘ouderwets' links cabaret dat zich afzet tegen het establishment. Die associatie met strijdbaar cabaret van weleer wordt gevoed door muzikanten van Omnibuzz."