je bevindt je hier: Home / Voorstellingen / Diederik van Vleuten - Buiten Schot
Artiest...

Diederik van Vleuten

Laatste Nieuws

Terugkijken: Diederik van Vleuten bij P&W

Woensdag 2 april waren Diederik van Vleuten en Jort Kelder te gast bij Pauw & Witteman. De cabaretier en de journalist/presentator hebben meegewerkt aan de docum... »

Va. 5 apr: Dagboeken WO-I met Diederik v Vleuten

Voorafgaand aan de achtdelige internationale serie Dagboeken van de Eerste Wereldoorlog produceren VPRO en NTR een aflevering over ons land tijdens de Eerste Wereldoorlog. Die... »

5 mei: extra Buiten Schot - Koninklijke Schouwburg

Wegens grote belangstelling is er op 5 mei een extra voorstelling van Buiten Schot bijgeboekt in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag. Diederik van Vleuten brengt de onvoorst... »

Terugkijken: Diederik van Vleuten in Het Vermoeden

Op zondagochtend 23 februari was Diederik van Vleuten te gast in het tv-programma Het Vermoeden. Om onder meer te vertellen over het toevallige dan wel voorbestemde ontst... »

Diederik brengt 1e Wereldoorlog naar het theater

Honderd jaar na dato brengt theatermaker Diederik van Vleuten in Buiten Schot het kanongebulder van de Eerste Wereldoorlog naar de Nederlandse theaters. Aan de hand van zijn e... »

Vanaf 5 april: Dagboeken van de Groote Oorlog

Diederik van Vleuten presenteert op 5 april een TV-uitzending over Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog, en geeft daarmee het startsein voor de achtdelige internationale d... »

Terugkijken: de Nachtzoen van Diederik van Vleuten

In de nacht van 16 op 17 december 2013 zond het tv-programma De Nachtzoen een herhaling uit van vorig jaar, waarin Diederik van Vleuten te gast was.  De ki... »

Diederik terug met: Daar Werd Wat Groots Verricht

Wegens groot succes en grote vraag van zowel publiek als theater speelt Diederik van Vleuten  vanaf 2015 nogmaals zijn voorstelling Daar werd wat groots verricht in ... »

Diederik van Vleuten wint Prijs van de Kritiek

Diederik van Vleuten heeft zaterdag 28 september de Prijs van de Kritiek 2013 in ontvangst genomen, de prijs voor een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft ... »

Toespraak Diederik v. Vleuten bij Indië-herdenking

De toespraak die Diederik van Vleuten op 15 augustus j.l hield tijdens de nationale Indië-herdenking staat online, om terug te kijken en lezen.Diederik: "Ik ged... »

Terugluisteren: Diederik bij De Overnachting

Op 19 mei was Diederik van Vleuten te gast bij De Overnachting op Radio 1. Diederik praat met Patrick Lodiers over zijn nieuwe voorstelling Buiten Schot en de nieuwe wending d... »

4 sterren voor Diederik van Vleuten in Het Parool

Buiten Schot, de nieuwe solovoorstelling van Diederik van Vleuten, kreeg gisteren vier sterren in Het Parool. De voorstelling is dit theaterseizoen nog te zien in Do... »

Sterren voor nieuwe show Diederik van Vleuten!

Woensdag 17 april jl. ging de nieuwe voorstelling Buiten Schot van Diederik van Vleuten in première in Stadsschouwburg Velsen te IJmuiden.Na zijn bejubelde eersteling D... »

Terugluisteren: Diederik bij Kunststof Radio

Woensdag 21 februari was Diederik van Vleuten bij Kunststof Radio. Een uur lang vertelde hij over Buiten Schot en bracht ook een aantal liedjes uit de voor... »

Terugkijken: Diederik van Vleuten bij Kunststof TV

Zondag 10 februari was Diederik van Vleuten te gast bij Kunststof TV om te praten over zijn nieuwste voorstelling Buiten Schot. Honderd jaar na dato brengt hij de Eerste ... »

Terugluisteren: klassiekers van Diederik v Vleuten

In november 2010 vertelde Diederik van Vleuten in de rubriek Het Klassieke Hart (Radio 4) over zijn voorliefde voor de harmonieën van Ravel en Debussy en de rit... »

Terugkijken: Diederik bij NOS Journaal

Het NOS Journaal besteedde zondagavond 4 maart aandacht aan de laatste voorstelling Daar werd wat groots verricht van Diederik van Vleuten. De voorstelling, die... »

Terugkijken: Diederik van Vleuten bij P&W

Diederik van Vleuten was woensdag 15 februari te gast bij Pauw & Witteman, samen met Theo Doorman, de zoon van Karel Doorman die het opperbevel voerde tijdens de... »

Terugluisteren: Diederik v Vleuten Zomernachten

Voor de NCRV maakte Diederik van Vleuten op 9 juli het programma Zomernachten, waarin hij zelf de invulling mocht bepalen.Diederik zei er zelf over op zijn website:"... »

Betaal niet teveel! Weet waar je kaarten koopt

Betaal jij je ook scheel aan kaarten voor Najib Amhali, Theo Maassen en Jochem Myjer? Theaterkaartjes zijn al niet goedkoop, maar door het georganiseerd doorverkopen van ticke... »

Meer nieuws
Diederik van Vleuten

Diederik van Vleuten (Den Haag, 1961) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. (Unvollendet). Na twaalf ambachten en dertien ongelukken werd hij eind 1988 gevraagd om pianist/componist/edelfigurant te worden bij Zak en As, het cabaretgezelschap van Justus van Oel en Erik van Muiswinkel. Met Justus en Erik maakte hij De Nationaal Kampioen en Zak en As ontkent alles.

Na de opheffing van de groep in 1992 was Diederik werkzaam als componist en tekstschrijver voor diverse radio- en televisieprogramma's, onder andere voor Vara's Spijkers met Koppen.  

Met Arie van der Wulp (ex- Dubbel en Dwars) maakte hij tussen '93 en '95 twee theaterprogramma's, Andersmans Eiland en De Moed der Wanhoop. Cabareteske toneelstukken, waarin Diederik als tekstschrijver en acteur de artistieke vorm vond die in de samenwerking met Erik van Muiswinkel tot grote bloei zou komen.

De hereniging met Erik van Muiswinkel in het theater vond in 1997 plaats. Samen maakten zij zeven programma's, waarvan Antiquariaat Oblomow uit 2007 het hoogtepunt was. Met het Tibetlied  uit Mannen met Vaste Lasten wonnen van Muiswinkel en van Vleuten de Annie M.G. Schmidtprijs. De samenwerking met Erik eindigde op kerstavond 2009, na een afscheidstournee met het programma Mannen, het allerbeste!

Drie maanden later, in maart 2010, begon Diederik met de eerste try-outs van zijn soloprogramma Daar Werd Wat Groots Verricht, een theaterprogramma over de val van Nederlands-Indië, gebaseerd op memoires en dagboeken uit de archieven van zijn familie.
Met Daar Werd ... introduceerde Diederik een geheel nieuw genre in het theater. Het hield het midden tussen een biografie op toneel, een documentaire, een monoloog en conference. NRC en Telegraaf waardeerden de voorstelling met 5 sterren en de slotvoorstelling haalde het Acht Uur Journaal.

Momenteel werkt Diederik aan Buiten Schot, zijn tweede solovoorstelling, die in april 2013 in Velsen in première gaat.

Naast zijn theaterwerk werkt(e) Diederik met enige regelmaat voor televisie. Hij maakte deel uit van het cabaret van Kopspijkers en was samen met Erik van Muiswinkel te zien in het succesvolle satirische voetbalprogramma Studio Spaan van Henk Spaan, onder redactie van Julien Bracoo Gartner. In dat programma kropen Diederik en Erik (met dank aan de afdeling snorren en pruiken van Head Affairs) in de huid van bekende (voetbal)figuren.

In zijn vrije tijd is Diederik lid van de Captain Cook Society. Vanwege zijn niet aflatende in het openbaar beleden liefde voor het antiquarische boek ontving Diederik in 2011 als eerste de Boudewijn Büch prijs.

Historie:

Historie met Zak en As:
De Nationaal Kampioen (1989)
Zak en As ontkent alles (1990)

Historie met Arie van de Wulp:
Andermans Eiland (1994)
De Moed Der Wanhoop (1995)

Historie met Van Muiswinkel & Van Vleuten:
Mannen van de Wereld (1997)
Mannen op de Maan (2000)
Mannen met Vaste Lasten (2001)
Antiquariaat Oblomov (2005)
Prediker & Hooglied (2007)
MANNEN, HET ALLERBESTE! (2009)

Historie soloprogramma's:
- Daar Werd Wat Groots Verricht (2010)Daar werd wat groots verricht
Fotografie:
Fotograaf: Katinka Krijgsman
Slag in de Javazee
Daar werd wat groots verricht
Documentaire Klaas en Iris Koppe
Daar werd wat groots verricht
Promofilmpje Daar werd wat groots verricht
Daar werd wat groots verricht
Persfoto Daar werd wat groots verricht
Fotograaf: Katinka Krijgsman
Familiearchief - Oom Jan van Vleuten
-
Familiearchief - familie van Vleuten 1912
-
Familiearchief - Toetie in de sneeuw
-
Scènefoto Daar werd wat groots verricht
Klaas Koppe - gebruik alleen in relatie tot voorstelling
Scènefoto Daar werd wat groots verricht
Klaas Koppe - gebruik alleen in relatie tot voorstelling
gevestigd intelligent literair Muziek

Daar werd wat groots verricht

Zelden werd een solodebuut zo unaniem geprezen. In Daar Werd Wat Groots Verricht vertelt Diederik van Vleuten over de opzienbarende belevenissen van zijn oudoom Jan in voormalig Nederlands-Indië.

Als een bevlogen geschiedenisleraar schetst Van Vleuten het overgeleverde liefdesverhaal van oudoom Jan en zijn vrouw Aukje tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog, de jappenkampen, de politionele acties en de teloorgang van een kolonie.

Daar Werd Wat Groots Verricht werd genomineerd voor de Poeli­finario 2011: de cabaretprijs voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het jaar.

Daar Werd Wat Groots Verricht is inmiddels niet meer in de theaters te zien.

Wegens doorlopende grote belangstelling voor deze voorstelling, wordt er momenteel onderzocht of de mogelijkheid bestaat deze voorstelling in 2014 nog een aantal keren te spelen. Zodra daar meer over bekend is, kunt u dat op deze website vinden.

Sinds februari 2012 is de DVD van Daar Werd Wat Groots Verricht verkrijgbaar via onze webwinkel. Klik
hier voor meer informatie.

Een piano, een tafeltje en een kist.
Foto's en memoires.
Een tropenhelm.

Een cabaretier en een verloren kolonie.
Een uur en drie kwartier. Met een ouderwetse pauze.

Dat is Daar Werd Wat Groots Verricht.
En de rest is geschiedenis.

Regie: Berend Boudewijn

De pers over Daar werd wat groots verricht:

NRC: Vrolijke verbazing over de koloniën.
(*****) "In deze voorstelling vertelt Van Vleuten het levensverhaal van oom Jan, een familiekroniek die zich grotendeels in Nederlands-Indië afspeelt. (...) Maar hier wordt oom Jan tot leven gebracht, met treffende details en veelbetekende anekdotes uit zijn memoires, die telkens met het gemak van de meesterverteller in de context van de tijd wordt gezet. (...) Samen met regisseur Berend Boudewijn, en met enkele ragfijne liedteksten van Jan Boerstoel, heeft Diederik van Vleuten iets groots verricht: een solodebuut dat informeert  als een documentaire, amuseert als cabaret op topniveau en indruk maakt als theater dat zich niet in één genre laat onderbrengen."

Volkskrant: Ontroerende schets van oudoom.
(****) "De cabaretier reconstrueerde een levensverhaal dat hij smakelijk en met gevoel voor detail navertelt. Door de ingetogen regie van Berend Boudewijn wordt het nergens een familieavondje dia's kijken. Van Vleuten is deze avond zowel een bevlogen geschiedenisleraar, een trotse bewaker van het familie-erfgoed als een kritische cabaretier, en dat is een spannende combinatie. (...)

Parool: Eerste solovoorstelling Van Vleuten is groots en gewaagd.
"Elke vergelijking met de periode-Van Muiswinkel is onzinnig. (Er valt best wat te lachen, maar cabaret is het niet.) Het is een bijzonder persoonlijk en ook gewaagd programma, zeker voor een eerste solo. (...) Hij gebruikt beproefde humor om een serieus verhaal neer te zetten. Virtuoos is de manier waarop Van Vleuten de belevenissen van zijn oom verweeft met de geschiedenis van Nederland en van de wereld. Hij is een schoolmeester die de diepgang niet schuwt en een familieman die sentiment durft te omarmen. Daar werd wat groots verricht is een ontroerende aanklacht tegen de actualiteit; potent tegengif voor iedereen die iets teveel in het 'nu' leeft."