je bevindt je hier: Home / Voorstellingen / Diederik van Vleuten - Mijn nachten met Churchill
Artiest...

Diederik van Vleuten

Laatste Nieuws

Overtuigende recensies voor Diederik

2 april speelde Diederik van Vleuten zijn première in Den Haag. De recensies zijn prachtig!NRC Handelsblad  (****): Geraffineerde meestervertellerAD  (*****):... »

Terugluisteren: Van Muiswinkel & Van Vleuten

3 augustus 2015 zond Andermans Veren een zomerspecial uit over Van Muiswinkel en Van Vleuten.Klik HIER om de special terug te luisteren. Erik is vanaf september ... »

Terugkijken: Diederik van Vleuten bij P&W

Woensdag 2 april waren Diederik van Vleuten en Jort Kelder te gast bij Pauw & Witteman. De cabaretier en de journalist/presentator hebben meegewerkt aan de docum... »

Terugluisteren: Diederik bij De Overnachting

Op 19 mei was Diederik van Vleuten te gast bij De Overnachting op Radio 1. Diederik praat met Patrick Lodiers over zijn nieuwe voorstelling Buiten Schot en de nieuwe wending d... »

Terugluisteren: klassiekers van Diederik v Vleuten

In november 2010 vertelde Diederik van Vleuten in de rubriek Het Klassieke Hart (Radio 4) over zijn voorliefde voor de harmonieën van Ravel en Debussy en de rit... »

Terugkijken: Diederik bij NOS Journaal

Het NOS Journaal besteedde zondagavond 4 maart aandacht aan de laatste voorstelling Daar werd wat groots verricht van Diederik van Vleuten. De voorstelling, die... »

Terugkijken: Diederik van Vleuten bij P&W

Diederik van Vleuten was woensdag 15 februari te gast bij Pauw & Witteman, samen met Theo Doorman, de zoon van Karel Doorman die het opperbevel voerde tijdens de... »

Meer nieuws
Diederik van Vleuten

Diederik van Vleuten (Den Haag, 1961) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. (Unvollendet). Na twaalf ambachten en dertien ongelukken werd hij eind 1988 gevraagd om pianist/componist/edelfigurant te worden bij Zak en As, het cabaretgezelschap van Justus van Oel en Erik van Muiswinkel. Met Justus en Erik maakte hij De Nationaal Kampioen en Zak en As ontkent alles.

Na de opheffing van de groep in 1992 was Diederik werkzaam als componist en tekstschrijver voor diverse radio- en televisieprogramma's, onder andere voor Vara's Spijkers met Koppen.  

Met Arie van der Wulp (ex- Dubbel en Dwars) maakte hij tussen '93 en '95 twee theaterprogramma's, Andersmans Eiland en De Moed der Wanhoop. Cabareteske toneelstukken, waarin Diederik als tekstschrijver en acteur de artistieke vorm vond die in de samenwerking met Erik van Muiswinkel tot grote bloei zou komen.

De hereniging met Erik van Muiswinkel in het theater vond in 1997 plaats. Samen maakten zij zeven programma's, waarvan Antiquariaat Oblomow uit 2007 het hoogtepunt was. Met het Tibetlied  uit Mannen met Vaste Lasten wonnen van Muiswinkel en van Vleuten de Annie M.G. Schmidtprijs. De samenwerking met Erik eindigde op kerstavond 2009, na een afscheidstournee met het programma Mannen, het allerbeste!

Drie maanden later, in maart 2010, begon Diederik met de eerste try-outs van zijn soloprogramma Daar Werd Wat Groots Verricht, een theaterprogramma over de val van Nederlands-Indië, gebaseerd op memoires en dagboeken uit de archieven van zijn familie.
Met Daar Werd ... introduceerde Diederik een geheel nieuw genre in het theater. Het hield het midden tussen een biografie op toneel, een documentaire, een monoloog en conference. NRC en Telegraaf waardeerden de voorstelling met 5 sterren en de slotvoorstelling haalde het Acht Uur Journaal.

Momenteel werkt Diederik aan Buiten Schot, zijn tweede solovoorstelling, die in april 2013 in Velsen in première gaat.

Naast zijn theaterwerk werkt(e) Diederik met enige regelmaat voor televisie. Hij maakte deel uit van het cabaret van Kopspijkers en was samen met Erik van Muiswinkel te zien in het succesvolle satirische voetbalprogramma Studio Spaan van Henk Spaan, onder redactie van Julien Bracoo Gartner. In dat programma kropen Diederik en Erik (met dank aan de afdeling snorren en pruiken van Head Affairs) in de huid van bekende (voetbal)figuren.

Daar werd wat groots verricht, is het eerste soloprogramma, onder de regie van Berend Boudewijn. Het programma gaat over Nederlands-Indië en werd bijzonder goed ontvangen; hij won er de Prijs van de Kritiek 2013 mee. Dankzij het succes is het soloprogramma nu in reprise.

In zijn vrije tijd is Diederik lid van de Captain Cook Society. Vanwege zijn niet aflatende in het openbaar beleden liefde voor het antiquarische boek ontving Diederik in 2011 als eerste de Boudewijn Büch prijs.

Historie:

Historie met Zak en As:
De Nationaal Kampioen (1989)
Zak en As ontkent alles (1990)

Historie met Arie van de Wulp:
Andermans Eiland (1994)
De Moed Der Wanhoop (1995)

Historie met Van Muiswinkel & Van Vleuten:
Mannen van de Wereld (1997)
Mannen op de Maan (2000)
Mannen met Vaste Lasten (2001)
Antiquariaat Oblomov (2005)
Prediker & Hooglied (2007)
MANNEN, HET ALLERBESTE! (2009)

Historie soloprogramma's:
- Daar Werd Wat Groots Verricht (2010)Daar werd wat groots verricht
Fotografie:
Fotograaf: Katinka Krijgsman
Slag in de Javazee
Daar werd wat groots verricht
Documentaire Klaas en Iris Koppe
Daar werd wat groots verricht
Promofilmpje Daar werd wat groots verricht
Daar werd wat groots verricht
Persfoto Daar werd wat groots verricht
Fotograaf: Katinka Krijgsman
Familiearchief - Oom Jan van Vleuten
-
Familiearchief - familie van Vleuten 1912
-
Familiearchief - Toetie in de sneeuw
-
Scènefoto Daar werd wat groots verricht
Klaas Koppe - gebruik alleen in relatie tot voorstelling
Scènefoto Daar werd wat groots verricht
Klaas Koppe - gebruik alleen in relatie tot voorstelling
gevestigd intelligent literair Muziek

Daar werd wat groots verricht

Ontroerende schets van een oudoom: groots en gewaagd.

Zelden werd een solodebuut zo unaniem geprezen.
Op dringend verzoek herneemt theatermaker Diederik van Vleuten zijn monumentale en aangrijpende vertelling over de val van Nederlands-Indië. De impact was zo groot dat deze zelfs het 8 uur journaal haalde. "Een solodebuut dat informeert als een documentaire, amuseert als cabaret op topniveau en indruk maakt als theater dat zich niet in één genre laat onderbrengen", aldus NRC Handelsblad

In Daar Werd Wat Groots Verricht voert Diederik van Vleuten U mee door het veelbewogen leven van zijn oudoom Jan, de planter die de Tweede Wereldoorlog in Azië op zich af ziet komen. Een verhaal van opkomst en ondergang, nederlaag en overwinning tegen de achtergrond van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en alles wat daarna nog kwam. "Een ontroerende aanklacht tegen de actualiteit", typeerde Het Parool. "Potent tegengif voor iedereen die iets teveel in het 'nu' leeft."

Laat uw kans niet voorbijgaan om deze voorstelling alsnog of opnieuw te zien.

************
 
Een piano, een tafeltje en een kist.
Foto's en memoires.
Een tropenhelm.

Een cabaretier en een verloren kolonie.
Ruim twee uur. Met een ouderwetse pauze.

Dat is Daar Werd Wat Groots Verricht.
En de rest is geschiedenis.

*********************

De pers over Daar Werd Wat Groots Verricht:

NRC Handelsblad (*****)
Vrolijke verbazing over de koloniën.
“Samen met regisseur Berend Boudewijn, en met enkele ragfijne liedteksten van Jan Boerstoel, heeft Diederik van Vleuten iets groots verricht: een solodebuut dat informeert als een documentaire,  amuseert als cabaret op topniveau en indruk maakt als theater dat zich niet in één genre laat onderbrengen.”

Volkskrant (****)
Ontroerende schets van oudoom.
“Van Vleuten is deze avond zowel een bevlogen geschiedenisleraar, een trotse bewaker van het familie-erfgoed als een kritische cabaretier en dat is een spannende combinatie. Een persoonlijke maar toch universele voorstelling.” 

Parool
Eerste solovoorstelling Van Vleuten is groots en gewaagd

“Virtuoos is de manier waarop van Vleuten de belevenissen van zijn oom verweeft met de geschiedenis van Nederland en de wereld. Daar werd wat groots verricht is een ontroerende aanklacht tegen de actualiteit; potent tegengif voor iedereen die iets teveel in ‘het nu’ leeft.”