je bevindt je hier: Home / Voorstellingen / André Manuel - Het Geval Apart
Artiest...

André Manuel

Laatste Nieuws

André Manuel over de vrijheid van het woord

Op dinsdag 3 mei, op de Internationale Dag van de Persvrijheid, organiseert het Persvrijheid comité het Festival van het Vrije Woord in De Balie in Amsterdam. Er wordt ... »

André Manuel wint Overijselse Cultuurprijs

Na het winnen van De Poelifinario voor zijn voorstelling Het Geval Apart, heeft André Manuel gisteravond ook de Cultuurprijs Overijssel 2015 in ontvangst geno... »

Terugkijken: André Manuel bij PAUW

Gisteravond was André Manuel te zien bij het televisieprogramma Pauw met Jeroen Pauw op NPO1.André was te gast om te praten over zijn optreden in Theater Diligen... »

Terugluisteren: André Manuel bij RTV Oost

André Manuel was zaterdag 12 september te gast in de radioshow 'Het ochtendhumeur' op RTV Oost om te praten over zijn show en zijn winst van de Poelifinari... »

Terugluisteren: André Manuel bij NTR Academie

Dinsdag 24 maart was André Manuel te gast bij 'NTR Academie' op NPO Radio 5. André vertelt over de invloeden van zijn roots, zijn kritische maa... »

Terugkijken: André Manuel bij PAUW

Op woensdagavond 3 december was André Manuel te gast bij PAUW. Hij praat met Jeroen over zijn nieuwe voorstelling Het Geval Apart, waarbij het onder andere gaat over de... »

Sterren voor nieuwe show André Manuel

Volkskrant (****):  Een fantastische cocktail van nietsontziend beuk cabaret.“Het bestaat nog: het niets en niemand ontziende beuk cabaret. André Manuel disc... »

Meer nieuws
André Manuel

André Manuel brengt geëngageerd cabaret. Hij vraagt zich af hoe het komt dat mensen tot de gruwelijkheden in staat zijn waarover we dagelijks horen. Door het publiek te confronteren met de ernstige feiten laat hij zien waarom het leven voor hem toch de moeite waard is. Manuel gaat een interactief spel aan met publiek dat vrijblijvend amusement verwacht. Voor wie André Manuel wil begrijpen is dit topamusement.


Met minstens zoveel passie en overgave als in zijn theaterprogramma's is André zingezang-schrijver. Hij speelt in bands als Krang, Fratsen, De Ketterse Fanfare en Dancing Dollekamp. De muziek is overduidelijk onvervalst van Manuel. In de verte hoor je soms inspirator Tom Waits meeklinken.

In 2003 wint hij met 'Sleet' (zijn achtste programma sinds 1990) de Neerlands Hoop, de prijs voor de cabaretier met een opvallend programma of een cabaretier die een opvallende ontwikkeling heeft doorgemaakt.

In 2004 verscheen zijn eerste boek: 'Het tragische einde van de Nederlander, zoals wij hem kennen'.

In 2005 volgt voor 'Lazarus' een nominatie voor de Poelifinario, de prijs voor de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen.

André Manuel was tussen 2003 en 2010 vaste columnist in het radioprogramma De Andere Wereld van de IKON.

In 2015 heeft André de Poelifinario ontvangen voor zijn voorstelling 'Het Geval Apart'.Burger
Fotografie:
Fotograaf: Martin Oudshoorn
Andre Manuel
Burger
Persfoto BURGER
Fotograaf: Martin Oudshoorn

Burger

Politiek geëngageerd, hard, zwart, confronterend

Theater dat conflicten veroorzaakt, wordt bijna niet meer gemaakt. Er is vooral amusement. André Manuel wil cabaret maken vanuit zichzelf, politiek, geëngageerd. Hij is een vrij links mannetje. Een cabaretier kan weinig veranderen, maar Manuel wil zich niet neerleggen bij de misstanden die hij signaleert. Zijn oplossing: harde grappen. Voor hem is niets heilig. 'In principe zijn er voor mij meer zaken heilig dan voor een gelovige. Het menselijk lichaam is heilig voor mij. Ik zou nooit iemand de strot door kunnen snijden. Als een opvatting heilig wordt, loopt het uit de hand. Dat zijn ook de mooiste onderwerpen. Dan kan ik op de tenen gaan staan die het meeste zeer doen: het geloof in een profeet of het geloof in de vrije markt. Nederlanders zijn goed te pakken als je aan hun dagelijkse genot komt, aan hun consumptie.
Leg Nederlanders een week droog...'